Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KUCHNIA - baterie kuchenne, baterie do kuchni - wątek zbiorczy

zone

Recommended Posts

• Odpowiedzi 402
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

baterie z Ikei to są baterie z Ikei...

nic do nich nie pasuje, nie jest to żaden standard, wężyki nietypowe, śrubki nietypowe...

nie wspominając już o głowicy mieszaczowej w środku baterii - pasuje tylko ichniejsza i żadna tam polska, niemiecka, czy włoska

w Ikei to można kupić wazon albo doniczkę, a nie baterię he he :-D

wiem, bo tym handluję i się użeram z klientami, bo jak im coś nie pasuje, albo się popsuje, to już nie lecą do Ikei, tylko w sklepach i hartowniach blisko szukają

tak samo w przypadku zlewozmywaków i umywalek - syfony mają nietypowe średnice i nic nie można dopasować

a co to za bateria?

Grohe Zedra

jest kilka wersji tej samej baterii, ale mnie chodziło o stal szczotkowaną i koniecznie żeby się wyciągała do dołu

wtedy wąż się nie zagina i nie zużywa się tak szybko (w sensie do kosza i nowy)

dodam, że optymalna odległość wylewki od powierzchni zlewu to 16-22cm

jak miałam Ferro Spring, to ona miała ciut powyżej 25cm i strasznie chlapała

przy małym strumieniu umyjesz jabłko i musisz wytrzeć zlew dookoła :confused:

przed paroma laty ktoś wynalazl wyciagana wylewke dlatego, ze kiedys krany kuchenne byly niskie i wygladaly tak:

[ATTACH=CONFIG]98105[/ATTACH]

Te wyciagane wylewki byly potrzebne po to, zeby m.in. nalac do duzego garnka stojacego obok zlewu, oplukac zlew, czy w drugiej komorze zlewu np. umyc salate.

Jak przyszla moda na krany wysokie, jak w garkuchniach restauracyjnych, z ktorych nie ma problemu nalac nawet do 30 l wiadra stojacego w komorze zlewu, a i zlewy wybierane sa gora poltorakomorowe obecnie jest tlumaczenie, ze wylewki sa po to, zeby sie nie chlapalo :p i zeby cos oplukac w komorze np. szklanke????

cieszynianka sorry, to jak pluczesz szklanke to z wyciagana wylewka?:confused:

Im z wiekszej wysokosci leci woda, tym bardziej chlapie

Aha i z tym wyciaganiem wylewki ;) Na poczatku bedziecie wyciagac 6 razy dziennie a za jakies 2 lata dwa razy na rok ;). No i trzeba miec miejsce pod zlewem na tego weza, a nie kazdy moze miec...

Hm, po pierwsze nie wpadłabym na to, żeby przy wyborze urządzeń kuchennych kierować się modą, zamiast funkcjonalnością, ale z Twojej wypowiedzi wynika, że tak chyba w przypadku niektórych osób bywa :eek:

Po drugie, od płukania szklanek i wszelkich innych naczyń jest u mnie zmywarka, natomiast tradycyjnie płuczę pod kranem owoce, warzywa, mięso, no i wtedy właśnie obniżam wylewkę. Jakoś nie przełamałam się, żeby zlecić to zmywarce, choć nieraz miałam na to ochotę :lol2:

Może warto by spróbować :rolleyes:

Po trzecie, dlatego właśnie w przypadku wysokiej baterii wyciągana wylewka jest bardzo pożądana.

A po czwarte niedługo stuknie mi 2 lata użytkowania takiej baterii i zapewniam Cię, że ani na początku, ani teraz nie używam owego dyndadła żeby się nim pobawić kilka razy dziennie wyciągając i wsadzając, lecz w celu wymienionym powyżej, ale także żeby spłukać zlew (częściej niż 2 razy w roku :yes:).

No i jeszcze jedno, z ciekawości popędziłam wsadzić swój łeb poz zlew, żeby zobaczyć (co mnie bardzo zaskoczyło) ile to miejsca dodatkowo zajmuje taki patent z wyciąganą wylewką, bo jakoś do tej pory wcale nad tym się nie zastanawiałam. Wizja lokalna zaspokoiła moją ciekawość w tej sprawie. Otóż żadnego dodatkowego miejsca nie trzeba. Wąż zwisa sobie luzem z tyłu, za syfonem, gdzie i tak chyba w żaden sposób nie da się tej przestrzeni zagospodarować. Jeśli ktoś sobie życzy, mogę zrobić fotkę jak to w rzeczywistości wygląda i wysłać chętnym na maila.

Pozdrawiam wszystkich użytkowników i sympatyków wysokich wyciąganych wylewek :wave:

no cóż ... może sobie kiedyś pozwolę :-)

Gahan, zobacz na to:

http://allegro.pl/bateria-zlewozmywakowa-alpena-wyc-wylewka-alveus-i2077383877.html

http://allegro.pl/bateria-zlewozmywakowa-kuchenna-wyciagana-wylewka-i2090450893.html

Ta sama w różnych cenach.

Właśnie taką sobie kupiłam.

:bye:

Grohe Zedra

jest kilka wersji tej samej baterii, ale mnie chodziło o stal szczotkowaną i koniecznie żeby się wyciągała do dołu

wtedy wąż się nie zagina i nie zużywa się tak szybko (w sensie do kosza i nowy)

dodam, że optymalna odległość wylewki od powierzchni zlewu to 16-22cm

jak miałam Ferro Spring, to ona miała ciut powyżej 25cm i strasznie chlapała

przy małym strumieniu umyjesz jabłko i musisz wytrzeć zlew dookoła :confused:

A ta obecna chlapie?

O właśnie to jest dobre podsumowanie funkcjonalności baterii do zlewu:

- wysokość wylewki od dna zlewu nie powinna być większa niż c.a. 22 cm

- wylewka ma wyciągać się prosto na dół, bo wąż zużywa się szybko

cieszynianka niestety większość wybiera baterie dla jej wyglądu, a potem dziwią się, że nie jest funkcjonalna. Po prostu rzadko ktoś sie na tym zna. A moda na wysokie baterie "obowiązuje" w świecie kuchni dopiero od kilku lat.

I żeby sprawa była jasna. ;) Jestem za wyciąganą wylewką zarówno w kranach wysokich, jak i tych tradycyjnych niskich. W obydwu rodzajach jest potrzebna. Tyle, że - tak jak napisałam w poprzednim poście - funkcja tej wyciaganej wylewki uległa ewolucji. :)

Edytowane przez Aleksandryta

cieszynianko, dziękuję za namiary :-)

zamontowałaś tą baterię już u siebie? jakie spostrzeżenia?

co do wyboru baterii ( i wszystkiego innego) - dla mnie moda nie jest głównym kryterium wyboru; dla mnie liczy się funkcjonalność i dlatego wybrałam wysoką wylewkę, bo uważałam,że wygodniej będzie mi umyć gary czy nalać wody do wiaderka, a wyciąganym prysznicem zmyć zlewozmywak, umyć jarzyny itd.

nie pomyślałam tylko - że będą chlapać;

znajomi mają baterię wysoką 40cm, głęboki zlewozmywak i są bardzo zadowoleni, ja również "testowałam" tą baterię w czasie jakiejś imprezy - strumień wody nie był mocny i woda nie chlapała na boki; stąd moje poszukiwania i wybory

Edytowane przez gahan

więc moja bateria GROHE ZEDRA ma niecałe 21 centymetrów do górnej krawędzi zlewu, a NIE DO SAMEGO DNA!

głębokość zlewu nie ma tu żadnego znaczenia, i nie chodzi też o pełną wysokość, tylko od miejsca skąd wypływa woda

ta, którą mam jest wręcz doskonała :wiggle:

a to jej rysunek techniczny i chodzi właśnie o te 206mm

grohe_zedra_32294000.jpg

i w zasadzie powiem Wam jeszcze, że na co dzień sprzedając zlewozmywaki i baterie do nich, od dawna już szukałam odpowiedniego dla siebie zestawu

wiele dni spędziłam na poszukiwaniu odpowiedniej wysokości, pionowo wyciąganego natrysku i koloru

nie chciałam zwykłego chromu, więc mam stal szlachetną - dużo łatwiej ją utrzymać w czystości :D

GROHE jest droga, ale za NAPRAWDĘ DOBRĄ! baterię trzeba niestety sporo dać i dlatego na przykład ALVEUS jest tani :o

Aniula, pewnie pod względem wymiarów (nawet o tym nie wiedziałam, że takie powinny być odległosci, ale to Twój fach, więc Ci wierzę :) ) Grohe Zedra jest ideałem, ale... mnie się jej kształt zupełnie nie podoba. Mnie właśnie zachwycają jak najprostsze baterie. I właśnie ta moja Blanco Linus-s jest dla mnie ideałem, choć moze to bardzo oklepany kształt, bo i Franke i Teka mają bardzo podobne i na co drugim zdjęciu w piśmie wnętrzarskim taka bateria.

I mimo ze moja bateria nie ma idealnych rozmiarów (wylewka na wys. 25cm i nie wysuwana do dołu), to i tak ją uwielbiam i nie zamieniłabym na żadną inną. No może jedynie na podokienną, np. Blanco Periscope:

http://img0.reuter-badshop.com/blanco-periscope-s-f-ii-single-lever-mixer-projection-219-mm--p--blanco-516671_2.jpg

więc moja bateria GROHE ZEDRA ma niecałe 21 centymetrów do górnej krawędzi zlewu, a NIE DO SAMEGO DNA!

głębokość zlewu nie ma tu żadnego znaczenia, i nie chodzi też o pełną wysokość, tylko od miejsca skąd wypływa woda

ta, którą mam jest wręcz doskonała :wiggle:

a to jej rysunek techniczny i chodzi właśnie o te 206mm

aniula_bl dzieki za uswiadomienie tej wysokości..:)

Ta jest dal mnie optymalna z kurkiem na gorze :)

32171000.gif

http://forum.muratordom.pl/images/misc/pencil.png

Edytowane przez Aleksandryta

asizo

No i git :D

najważniejsze, że użytkownicy (czyli np. JA i TY:p) jesteśmy zadowolone

i powiem Ci jeszcze, że już bym sobie nie umiała poradzić w kuchni bez możliwości wysunięcia wylewki

...nalać wody do gara obok zlewu, opłukać ścianki i dno komory, myć warzywa i owoce pod szerokim strumieniem, nawet płukać makaron zimną wodą po odcedzeniu... ha!

cieszynianko, dziękuję za namiary :-)

zamontowałaś tą baterię już u siebie? jakie spostrzeżenia?

No właśnie niebawem będzie 2 lata użytkowania.

Jestem z niej bardzo zadowolona, zarówno z tego, że jest wysoka i nie muszę wywijać czajnikiem albo wielkim garem podczas nalewania wody, ale także, dlatego, że płukanie owoców, warzyw czy mięsa nie powoduje potopu w promieniu 2 metrów.

Konia z rzędem temu, kto potrafi umyć stertę liści sałaty z wysokiej wylewki bez zalania okolic zlewu :rolleyes:

Gahan, jeśli kupisz taką jak moja, to najlepiej (moim zdaniem, inni mogą mieć inne) ten dzyndzel, nawigator, czy jak tam nazwać to do regulacji strumienia i temperatury wody umieścić z lewej albo prawej strony korpusu. Nie z przodu, jak bywa na zdjęciach, bo wtedy operując czymś większym w zlewie można sobie niechcący zakręcić wodę :lol2:

:bye: