casse 30.01.2012 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Dzieki wielkie za pomoc Asizo ja jednak mam inny zlew tzn firme ale wizualnie bardzo podobny Dzięki za te wymiary jutro pomierze jak to wyglada u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniula_bl 30.01.2012 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 baterie z Ikei to są baterie z Ikei... nic do nich nie pasuje, nie jest to żaden standard, wężyki nietypowe, śrubki nietypowe... nie wspominając już o głowicy mieszaczowej w środku baterii - pasuje tylko ichniejsza i żadna tam polska, niemiecka, czy włoska w Ikei to można kupić wazon albo doniczkę, a nie baterię he he wiem, bo tym handluję i się użeram z klientami, bo jak im coś nie pasuje, albo się popsuje, to już nie lecą do Ikei, tylko w sklepach i hartowniach blisko szukają tak samo w przypadku zlewozmywaków i umywalek - syfony mają nietypowe średnice i nic nie można dopasować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniula_bl 30.01.2012 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 kocham wyciągane wylewki, bez nich świat nie byłby taki doskonały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 30.01.2012 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 a co to za bateria? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniula_bl 30.01.2012 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 a co to za bateria? Grohe Zedra jest kilka wersji tej samej baterii, ale mnie chodziło o stal szczotkowaną i koniecznie żeby się wyciągała do dołu wtedy wąż się nie zagina i nie zużywa się tak szybko (w sensie do kosza i nowy) dodam, że optymalna odległość wylewki od powierzchni zlewu to 16-22cm jak miałam Ferro Spring, to ona miała ciut powyżej 25cm i strasznie chlapała przy małym strumieniu umyjesz jabłko i musisz wytrzeć zlew dookoła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 31.01.2012 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 no cóż ... może sobie kiedyś pozwolę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 01.02.2012 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 przed paroma laty ktoś wynalazl wyciagana wylewke dlatego, ze kiedys krany kuchenne byly niskie i wygladaly tak: [ATTACH=CONFIG]98105[/ATTACH] Te wyciagane wylewki byly potrzebne po to, zeby m.in. nalac do duzego garnka stojacego obok zlewu, oplukac zlew, czy w drugiej komorze zlewu np. umyc salate. Jak przyszla moda na krany wysokie, jak w garkuchniach restauracyjnych, z ktorych nie ma problemu nalac nawet do 30 l wiadra stojacego w komorze zlewu, a i zlewy wybierane sa gora poltorakomorowe obecnie jest tlumaczenie, ze wylewki sa po to, zeby sie nie chlapalo i zeby cos oplukac w komorze np. szklanke???? cieszynianka sorry, to jak pluczesz szklanke to z wyciagana wylewka? Im z wiekszej wysokosci leci woda, tym bardziej chlapie Aha i z tym wyciaganiem wylewki Na poczatku bedziecie wyciagac 6 razy dziennie a za jakies 2 lata dwa razy na rok . No i trzeba miec miejsce pod zlewem na tego weza, a nie kazdy moze miec... Hm, po pierwsze nie wpadłabym na to, żeby przy wyborze urządzeń kuchennych kierować się modą, zamiast funkcjonalnością, ale z Twojej wypowiedzi wynika, że tak chyba w przypadku niektórych osób bywa Po drugie, od płukania szklanek i wszelkich innych naczyń jest u mnie zmywarka, natomiast tradycyjnie płuczę pod kranem owoce, warzywa, mięso, no i wtedy właśnie obniżam wylewkę. Jakoś nie przełamałam się, żeby zlecić to zmywarce, choć nieraz miałam na to ochotę Może warto by spróbować Po trzecie, dlatego właśnie w przypadku wysokiej baterii wyciągana wylewka jest bardzo pożądana. A po czwarte niedługo stuknie mi 2 lata użytkowania takiej baterii i zapewniam Cię, że ani na początku, ani teraz nie używam owego dyndadła żeby się nim pobawić kilka razy dziennie wyciągając i wsadzając, lecz w celu wymienionym powyżej, ale także żeby spłukać zlew (częściej niż 2 razy w roku ). No i jeszcze jedno, z ciekawości popędziłam wsadzić swój łeb poz zlew, żeby zobaczyć (co mnie bardzo zaskoczyło) ile to miejsca dodatkowo zajmuje taki patent z wyciąganą wylewką, bo jakoś do tej pory wcale nad tym się nie zastanawiałam. Wizja lokalna zaspokoiła moją ciekawość w tej sprawie. Otóż żadnego dodatkowego miejsca nie trzeba. Wąż zwisa sobie luzem z tyłu, za syfonem, gdzie i tak chyba w żaden sposób nie da się tej przestrzeni zagospodarować. Jeśli ktoś sobie życzy, mogę zrobić fotkę jak to w rzeczywistości wygląda i wysłać chętnym na maila. Pozdrawiam wszystkich użytkowników i sympatyków wysokich wyciąganych wylewek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 01.02.2012 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 no cóż ... może sobie kiedyś pozwolę Gahan, zobacz na to: http://allegro.pl/bateria-zlewozmywakowa-alpena-wyc-wylewka-alveus-i2077383877.html http://allegro.pl/bateria-zlewozmywakowa-kuchenna-wyciagana-wylewka-i2090450893.html Ta sama w różnych cenach. Właśnie taką sobie kupiłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 02.02.2012 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 (edytowane) Grohe Zedra jest kilka wersji tej samej baterii, ale mnie chodziło o stal szczotkowaną i koniecznie żeby się wyciągała do dołu wtedy wąż się nie zagina i nie zużywa się tak szybko (w sensie do kosza i nowy) dodam, że optymalna odległość wylewki od powierzchni zlewu to 16-22cm jak miałam Ferro Spring, to ona miała ciut powyżej 25cm i strasznie chlapała przy małym strumieniu umyjesz jabłko i musisz wytrzeć zlew dookoła A ta obecna chlapie? O właśnie to jest dobre podsumowanie funkcjonalności baterii do zlewu: - wysokość wylewki od dna zlewu nie powinna być większa niż c.a. 22 cm - wylewka ma wyciągać się prosto na dół, bo wąż zużywa się szybko cieszynianka niestety większość wybiera baterie dla jej wyglądu, a potem dziwią się, że nie jest funkcjonalna. Po prostu rzadko ktoś sie na tym zna. A moda na wysokie baterie "obowiązuje" w świecie kuchni dopiero od kilku lat. I żeby sprawa była jasna. Jestem za wyciąganą wylewką zarówno w kranach wysokich, jak i tych tradycyjnych niskich. W obydwu rodzajach jest potrzebna. Tyle, że - tak jak napisałam w poprzednim poście - funkcja tej wyciaganej wylewki uległa ewolucji. Edytowane 2 Lutego 2012 przez Aleksandryta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 02.02.2012 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 (edytowane) cieszynianko, dziękuję za namiary zamontowałaś tą baterię już u siebie? jakie spostrzeżenia? co do wyboru baterii ( i wszystkiego innego) - dla mnie moda nie jest głównym kryterium wyboru; dla mnie liczy się funkcjonalność i dlatego wybrałam wysoką wylewkę, bo uważałam,że wygodniej będzie mi umyć gary czy nalać wody do wiaderka, a wyciąganym prysznicem zmyć zlewozmywak, umyć jarzyny itd. nie pomyślałam tylko - że będą chlapać; znajomi mają baterię wysoką 40cm, głęboki zlewozmywak i są bardzo zadowoleni, ja również "testowałam" tą baterię w czasie jakiejś imprezy - strumień wody nie był mocny i woda nie chlapała na boki; stąd moje poszukiwania i wybory Edytowane 2 Lutego 2012 przez gahan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniula_bl 02.02.2012 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 więc moja bateria GROHE ZEDRA ma niecałe 21 centymetrów do górnej krawędzi zlewu, a NIE DO SAMEGO DNA! głębokość zlewu nie ma tu żadnego znaczenia, i nie chodzi też o pełną wysokość, tylko od miejsca skąd wypływa woda ta, którą mam jest wręcz doskonała a to jej rysunek techniczny i chodzi właśnie o te 206mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniula_bl 02.02.2012 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 i w zasadzie powiem Wam jeszcze, że na co dzień sprzedając zlewozmywaki i baterie do nich, od dawna już szukałam odpowiedniego dla siebie zestawu wiele dni spędziłam na poszukiwaniu odpowiedniej wysokości, pionowo wyciąganego natrysku i koloru nie chciałam zwykłego chromu, więc mam stal szlachetną - dużo łatwiej ją utrzymać w czystości GROHE jest droga, ale za NAPRAWDĘ DOBRĄ! baterię trzeba niestety sporo dać i dlatego na przykład ALVEUS jest tani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asizo 02.02.2012 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Aniula, pewnie pod względem wymiarów (nawet o tym nie wiedziałam, że takie powinny być odległosci, ale to Twój fach, więc Ci wierzę ) Grohe Zedra jest ideałem, ale... mnie się jej kształt zupełnie nie podoba. Mnie właśnie zachwycają jak najprostsze baterie. I właśnie ta moja Blanco Linus-s jest dla mnie ideałem, choć moze to bardzo oklepany kształt, bo i Franke i Teka mają bardzo podobne i na co drugim zdjęciu w piśmie wnętrzarskim taka bateria. I mimo ze moja bateria nie ma idealnych rozmiarów (wylewka na wys. 25cm i nie wysuwana do dołu), to i tak ją uwielbiam i nie zamieniłabym na żadną inną. No może jedynie na podokienną, np. Blanco Periscope: http://img0.reuter-badshop.com/blanco-periscope-s-f-ii-single-lever-mixer-projection-219-mm--p--blanco-516671_2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 02.02.2012 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 (edytowane) więc moja bateria GROHE ZEDRA ma niecałe 21 centymetrów do górnej krawędzi zlewu, a NIE DO SAMEGO DNA! głębokość zlewu nie ma tu żadnego znaczenia, i nie chodzi też o pełną wysokość, tylko od miejsca skąd wypływa woda ta, którą mam jest wręcz doskonała a to jej rysunek techniczny i chodzi właśnie o te 206mm aniula_bl dzieki za uswiadomienie tej wysokości.. Ta jest dal mnie optymalna z kurkiem na gorze http://forum.muratordom.pl/images/misc/pencil.png Edytowane 2 Lutego 2012 przez Aleksandryta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniula_bl 02.02.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 asizo No i git najważniejsze, że użytkownicy (czyli np. JA i TY:p) jesteśmy zadowolone i powiem Ci jeszcze, że już bym sobie nie umiała poradzić w kuchni bez możliwości wysunięcia wylewki ...nalać wody do gara obok zlewu, opłukać ścianki i dno komory, myć warzywa i owoce pod szerokim strumieniem, nawet płukać makaron zimną wodą po odcedzeniu... ha! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 02.02.2012 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 cieszynianko, dziękuję za namiary zamontowałaś tą baterię już u siebie? jakie spostrzeżenia? No właśnie niebawem będzie 2 lata użytkowania. Jestem z niej bardzo zadowolona, zarówno z tego, że jest wysoka i nie muszę wywijać czajnikiem albo wielkim garem podczas nalewania wody, ale także, dlatego, że płukanie owoców, warzyw czy mięsa nie powoduje potopu w promieniu 2 metrów. Konia z rzędem temu, kto potrafi umyć stertę liści sałaty z wysokiej wylewki bez zalania okolic zlewu Gahan, jeśli kupisz taką jak moja, to najlepiej (moim zdaniem, inni mogą mieć inne) ten dzyndzel, nawigator, czy jak tam nazwać to do regulacji strumienia i temperatury wody umieścić z lewej albo prawej strony korpusu. Nie z przodu, jak bywa na zdjęciach, bo wtedy operując czymś większym w zlewie można sobie niechcący zakręcić wodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 03.02.2012 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 cieszynianko, dzięki , właśnie się zastanawiałam czy można baterię ustawić tak, aby ta " wajcha" była z boku - czyli można; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniula_bl 03.02.2012 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 ha! powiem Wam ciekawostkę jestem zdecydowanie leworęczna, a baterie mam przekręconą na lewą stronę już jakiś czas temu odkryłam, że nawet jak mam mieszacz na wprost, to otwieram ją lewą ręką ale w sumie torebkę też zakładam na lewe ramie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 09.02.2012 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 cieszynianko, dzięki , właśnie się zastanawiałam czy można baterię ustawić tak, aby ta " wajcha" była z boku - czyli można; Nie dość, że można, ta nawet trzeba (dla wygody użytkowania) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 10.02.2012 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Moim zdaniem do kuchni tylko z wyciągana wylewką, inaczej sobie nie wyobrażam; http://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/vi/kg/qp4n/YzIy95YO6d1sBawGqB.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts