Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KUCHNIA - baterie kuchenne, baterie do kuchni - wątek zbiorczy

zone

Recommended Posts

mam pytanie do moniki13. i do osob ktore posiadaja taki zlew http://www.ceneo.pl/275340s

widze ze masz zlew narozny, tez chcialabym sobie taki lub podobny kupic.napewno 1,5 komorowy. dodam ze nie mam zmywarki.

czy moglabys mi napisac czy dobrze spelnia swoja funkcje?

jakie sa plusy a jakie minusy posiadania takiego zlewu?

• Odpowiedzi 402
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wiesz co zlew, jak zlew. My mamy zmywarkę ale w zlewie myjemy garnki i jakoś nie zauważyłam, że źle się go użytkuje. Raczej normalnie. Ociekacz jest fajny, dostaliśmy przy zakupie taki plastikowy pojemnik na małą komorę i to nam się bardzo przydaje. POza tym my szukaliśmy przede wszystkim głębokiego zlewu. W małej komorze mieszczą się spokojnie dwa garnki i deska do krojenia - oczywiście sposobem :)

Jak dla nas jest to normalny zlew. Marka niestety chyba nie z najwyższej czy wysokiej półki (Ukinox) zresztą co potwierdza cena. Szukaliśmy taniego i mamy ale rolę swoją spełnia i to najważniejsze.

My mamy dokładnie taki:

http://www.taniezlewy.pl/136-246-thickbox/zlewozmywak-e175d.jpg

• 2 weeks później...

Witam serdecznie,

Mam pytanie głównie do posiadaczy baterii Grohe Concetto z wyciąganą wylewką, ale nie tylko. :-)

Czy w momencie jak wyciągacie wylewkę to słychać taki jakby pisk czy tylko tarcie metalowego węża o wnętrze baterii?

Dzisiaj zamontował nam ją nasz fachowiec i jestem szczerze zdziwiona jak bardzo ciężko ono wychodzi, ciężko wraca na miejsce i przy tym wydaje piski i zgrzyty jakby była źle zamontowana. Byłabym bardzo wdzięczna za opinie i radę, bo nie wiem czy wzywać hydraulika żeby spojrzał czy wszystko jest w porządku.

Z góry dziękuję. :-)

Okap Teka 90cm, bateria Grohe Molla:

http://allegro.pl/bateria-zlewozmywakowa-deante-molla-bdz060a-i2188543525.html

Okap jak okap, fajny jest bo duży. Do dzisiaj niestety nie wiem dlaczego nie skusiłam się na skośny czarny ale ten dobrze ciągnie. Co do baterii to jak na razie sprawdza się super. Wybralismy taką ze względu na cenę, inne tego typu kosztują ok. 800zł min.

Jak to nie jest wyciągana!!! Oczywiście, że jest i to na metr. Jest obrotowa i ma zmianę strumienia wody, prysznic lub normalny (ciurkiem).

Sprężynki też się bałam ale ona sie nie brudzi, jeszcze nigdy jej nie czyściłam i chyba nie będę, bo sie nie brudzi. Jest w tym wypadku rewelacyjna, bo gładka wylewka zawsze będzie zapaćkana.

Mhy od początki chcieliśmy spreżynową i taką kupiliśmy - nie żałujemy.

• 8 months później...

Witam. Kupiłem baterię zlewozmywakową KFA Cyrkon. Znajomy hydraulik polecił kupić coś "chociaż" z Krakowskiej Fabryki Armatur - niby firma porządna, na dodatek przystępna cenowo, uczulał żeby nie kupić jakiegoś "Royal Imperium" itp. Posłuchałem, kupiłem KFA Cyrkon za ok 340 zł (na miejscu cena od 390 zł), w między czasie robił się remont w kuchni. Bateria zamontowana i szok - luz na wylewce jak w bublu z CHLD:(

Dzwonię do KFA, do działu sprzedaży, bo serwis nie odbiera. Pani uprzejmie radzi - z tyłu jest śrubka, proszę skasować luz. Coś tam pokręciłem ale nic to nie dało, zadzwoniłem w końcu do serwisu KFA (dodzwonić się tam to masakra) - po ok tygodniu przyjechał serwisant.

Serwisant miał przyjechać z baterią, żeby w razie czego podmienić. Niestety Pan Serwisant pomylił sobie symbole i zamówił inna baterię.... przyjechał bez baterii, bez krótkiego śrubokręta - musiałem zanurkować pod zlew i odkręcić Panu Serwisantowi korpus baterii i ją przekręcić tak, aby zmieścił się śrubokręt .... mój, bo Pan Serwisant nie posiadał wąskiego śrubokręta, który pasuje do otworu w korpusie baterii. Pan Serwisant nie posiada "na warsztacie" krótkiego śrubokręta, takiego aby zmieścił się pomiędzy ścianą, a baterią......

W końcu odkręcił wylewkę - ten model nie posiada żadnej regulacji luzu wylewka/korpus! Śrubka to jedynie ogranicznik lewo/prawo oraz blokowanie wylewki żeby nie wyszła do góry. Wylewka w korpusie posiada jedynie dwa gumowe oringi które odpowiadają za "kasowanie" luzu...

Poniżej film - jak się weźmie wylewkę w prawo to luz jest największy....

Serwisant był jakieś dwa tygodnie temu, miał zamówić baterię i się odezwać w zeszłym tygodniu. Na razie cisza.

Czy ktoś ma taką baterię? Bo nie wiem czy w produkcie za prawie 400 zł to norma takie "wahadło" czy po prostu mam wadliwy egzemplarz i mało kumatego serwisanta?

• 1 month później...
  • 1 month później...

Witam Państwa. My zakupiliśmy zlew i baterię Teki

https://www.youtube.com/watch?v=FgP7uzk4p9M

Pod filmikiem jest opis, co do baterii zdecydowanie polecam, ma też zmianę strumienia wody na prysznic,idealna do płukania. dobrze się czyści i użytkuje.

Edytowane przez nietoperz

Witam Państwa. My zakupiliśmy zlew i baterię Teki

http://www.youtube.com/watch?v=oDgPwAXPSQ0&list=PLb6sj8o9BzGHcn7UWY01D45ocreDXWp5Y

Pod filmikiem jest opis, co do baterii zdecydowanie polecam, ma też zmianę strumienia wody na prysznic,idealna do płukania. dobrze się czyści i użytkuje.

Zlew równiez polecam, ja wybrałam okrąglą misę, wg mnie jest praktyczniejsza,kwestia gustu.

Edytowane przez nietoperz

podłączam się pod pytanie kozy:D

szukam dobrej jakościowo, czarnej baterii kuchennej. z wylewką.

czy ktoś coś wie na ten temat ?

:D

Aricia, zerknij na baterię Franke model Neptune, jest czarna z chromem z wyciąganą wylewką. Ja ją mam, ale jeszcze nie zamontowana, na żywo wygląda obłędnie...:yes:

pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 6 months później...

Czy ktoś z Was wymieniał - chyba jest to perlator - w baterii Teka? Mamy Aquato i wypadły z niej te małe siteczka, które znajdują się w główce:) Tam, gdzie woda wypływa już na zewnątrz. Czy wystarczy, że kupię perlator - mają jakiś standardowy z Teka, czy muszę szukać całej główki/wylewki?

proszę o info jeśli ktoś już to wymieniał

dziękuję!

• 1 month później...

Doradźcie nie mogę się zdecydować,która baterię kuchenną zakupić:

* http://allegro.pl/kelag-2626-13-bateria-kuchenna-z-wyciagana-wylewka-i3663731949.html

* http://allegro.pl/bateria-zlewozmywakowa-deante-salto-quadrato-cubic-i3627975922.html

Może ktoś podpowie cd funkcjonalności takich baterii,bardziej podoba mi się na pierwsza,ale druga też ma piękny design ;) Brat odradza wysoką baterię,twierdząc,że się chlapie :sick:

bat1.JPG

bat2.jpg

bat33.JPG

bat3.jpg

bat4.jpg