skresz 20.01.2010 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Witam po długich namysłach zdecydowałem się jednak na ścianę trójwarstwową złożoną z Pustak MAX 288/188 Kozłowice (29cm) + 2*4 styropian + CEGŁA KLINKIEROWA JOPEK (12cm) Zastanawiam się jeszcze czy zamiast styropianu 4 nie dać 2*5 bądź 2*6 nigdzie nie mogę doczytać o różnicy w stratach cieplnych Może ktoś budował z tych materiałów i coś poradzi lub podpowie jakiej jakości są te materiały i czy warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro31ie 21.01.2010 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Witam po długich namysłach zdecydowałem się jednak na ścianę trójwarstwową złożoną z Pustak MAX 288/188 Kozłowice (29cm) + 2*4 styropian + CEGŁA KLINKIEROWA JOPEK (12cm) Zastanawiam się jeszcze czy zamiast styropianu 4 nie dać 2*5 bądź 2*6 nigdzie nie mogę doczytać o różnicy w stratach cieplnych Może ktoś budował z tych materiałów i coś poradzi lub podpowie jakiej jakości są te materiały i czy warto Witam zobacz tutaj http://www.budujemydom.pl/component/option,com_kalkulatory/Itemid,190/ Ja mam sciane 3W 180 poroton 200 styropian 115 poroto pozdrawiam daro31ie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 24.01.2010 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Dzięki za odpowiedzi dało mi to bardzo do myślenia Zastanawiam się teraz na max 19 + 2*10 styropianu + klinkier lecz nie wiem czy warto jak później obsadzić okno na styropianie czy ściana zewnętrzna klinkierowa będzie dobrze przylegać przy takiej ilości styropianu i czy max 19 wytrzyma obciążenia bo jak będzie kinkier to automatycznie dachówka na dach co równa się większe obciążenia Inne wyjście jest max 29 + 2*6 styropianu + klinkier i to wydaje się bardziej racjonalne lecz sam nie wiem Mam jeszcze pytanie odnośnie wentylacją gdyż w projekcje mam 2 kominy wentylacyjne w kuchni i Łazice co z resztą pomieszczeń wydaje mi się ze przy takim murze powinny tez być wentylowane co z piwnicą jak zrobić by nie wychodziła wilgoć Jaką wentylacje najlepiej zastosować i czy robić to na etapie projektu czy w późniejszym czasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro31ie 25.01.2010 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 wentylację daj mechaniczną z rekuperatorem i GWC jeśli pozostaniesz z 20cm styropianu, możesz być potem bardzo pozytywnie zaskoczony niskimi rachunkami za ogrzewanie przy jednoczesnej bardzo komfortowej jakości powietrza w domku nic dodac nic ujac!!!!!!pozdrawiam daro31ie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 25.01.2010 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Ktoś kiedyś napisal - na konstrukcji i instalacjach się nie oszcządza. Tego się nie da łatwo wymienić. Ja bym zrobił ścianę 25cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts