Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściana trójwarstwowa znów ale :p

Recommended Posts

Witam po długich namysłach zdecydowałem się jednak na ścianę trójwarstwową złożoną z

Pustak MAX 288/188 Kozłowice (29cm) + 2*4 styropian + CEGŁA KLINKIEROWA JOPEK (12cm)

Zastanawiam się jeszcze czy zamiast styropianu 4 nie dać 2*5 bądź 2*6 nigdzie nie mogę doczytać o różnicy w stratach cieplnych

Może ktoś budował z tych materiałów i coś poradzi lub podpowie jakiej jakości są te materiały i czy warto

Witam po długich namysłach zdecydowałem się jednak na ścianę trójwarstwową złożoną z

Pustak MAX 288/188 Kozłowice (29cm) + 2*4 styropian + CEGŁA KLINKIEROWA JOPEK (12cm)

Zastanawiam się jeszcze czy zamiast styropianu 4 nie dać 2*5 bądź 2*6 nigdzie nie mogę doczytać o różnicy w stratach cieplnych

Może ktoś budował z tych materiałów i coś poradzi lub podpowie jakiej jakości są te materiały i czy warto

Witam

zobacz tutaj http://www.budujemydom.pl/component/option,com_kalkulatory/Itemid,190/

Ja mam sciane 3W 180 poroton 200 styropian 115 poroto

pozdrawiam daro31ie

Dzięki za odpowiedzi dało mi to bardzo do myślenia

Zastanawiam się teraz na max 19 + 2*10 styropianu + klinkier lecz nie wiem czy warto jak później obsadzić okno na styropianie czy ściana zewnętrzna klinkierowa będzie dobrze przylegać przy takiej ilości styropianu i czy max 19 wytrzyma obciążenia bo jak będzie kinkier to automatycznie dachówka na dach co równa się większe obciążenia

Inne wyjście jest max 29 + 2*6 styropianu + klinkier i to wydaje się bardziej racjonalne lecz sam nie wiem

Mam jeszcze pytanie odnośnie wentylacją gdyż w projekcje mam 2 kominy wentylacyjne w kuchni i Łazice co z resztą pomieszczeń wydaje mi się ze przy takim murze powinny tez być wentylowane co z piwnicą jak zrobić by nie wychodziła wilgoć

Jaką wentylacje najlepiej zastosować i czy robić to na etapie projektu czy w późniejszym czasie