atze 20.01.2010 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Witam, Nie chodzę często na strych, więc dopiero dzisiaj zauważyłem mokre plamy na ścianach. Deski przy końcach dachu też są mokre. Deski to może bym jeszcze zrozumiał, że coś przemarzło, ale te plamy mnie niepokoją, zwłaszcza, że dom był ocieplany styropianem 4 lata temu. Czym to może być spowodowane? Co robić? http://img697.imageshack.us/i/img0456o.jpg/http://img24.imageshack.us/i/img0455g.jpg/http://img13.imageshack.us/i/img0454cm.jpg/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.01.2010 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Dom murowany?To zewnętrzne ściany? Dla mnie - to zacieka pomiędzy styropian i ścianę.Potem wcieka fugą pomiędzy pustakami, maxami czy tym, co tam masz...Obejrzałbym gdzie może wciekać pod to ocieplenie.Masz fotki z docieplania?Na placki, na piankę czy na paski kleju ? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 20.01.2010 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Moim zdaniem przecieka dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 20.01.2010 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 czy ten strych, to ma jakas wentylacje?to, ze podcieka miedzy placki bo klej potrzebowali na inna budowe to inny temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atze 20.01.2010 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Dom murowany. To są zewnętrzne ściany na dwie cegły. Styropian klejony na placki. Strych nie ma wentylacji. Jedynie co latem otwierane są okienka. Wstępnie suszymy tam mokre pranie - za duże zawilgocenie? Nie ma fotek z docieplania. Może to wyjaśni jak sytuacja wygląda: http://img46.imageshack.us/img46/3722/70786927.jpg Na samej górze jest kołnierz betonowy. Styropian jest podsunięty pod niego. Tylko przy rynnach jest wcięcie w styropianie, bo inaczej nie dało by się założyć rynny. Na rysunku flamasterm zaznaczyłem mokre obszary. Deska wzdłuż całej ściany jest wilgotna. Teraz jeszcze obejrzałem wszystko z latarką. Wszystkie 4 rogi są mokre. Nawet ten na którym nie ma rynny spadowej. Na dach nie da się wejść. ślisko, itp. Drabina musiała by być wysoka i lekka, żeby nie zniszczyć ocieplenia. Rusztowania nie mam. Jedynie wzwyżka. Wszystko jest zamarznięte. Nie wie czy bym coś tam rozmontował. Nie wiem co robić i na ile jest to niebezpieczna sytuacji dla ścian, ocieplenia, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 20.01.2010 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Dość normalne.Wilgoci dużo, nieogrzewane, nie wietrzone, gdzie najzimniej skrapla się, no i ścieka.Z tego rysunku jasno wynika, że ocieplenia w okolicach murłaty to nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 21.01.2010 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 ja bym stawiał na całkowicie zamarzniętą rynnę i woda która ścieka z dachu nie ma jak odpłynąć rynną i wylewa się z tyłu rynny i wcieka w tym wypadku za styropian. Obserwowałem coś takiego ostatnio u siebie - tzn jak woda kapie/leje się z rynny jak rynna jest cała zawalona lodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 21.01.2010 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 ja bym stawiał na całkowicie zamarzniętą rynnę i woda która ścieka z dachu nie ma jak odpłynąć rynną i wylewa się z tyłu rynny i wcieka w tym wypadku za styropian. Obserwowałem coś takiego ostatnio u siebie - tzn jak woda kapie/leje się z rynny jak rynna jest cała zawalona lodem. tak właśnie jest i tak własnie mam proponuję odśnieżyć dach, powinno pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 21.01.2010 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Jest to przykład jak nie powinno się robić. Dach został zakończony zaraz za murłatą, do której przylega również rynna. Murłata oraz czapka betonowa pod nią nie jest zaizolowana i ocieplona od zewnątrz. Dodajmy do tego nieszczelną obróbkę oraz wypełnioną po brzegi rynnę. Zimę mamy prawdziwą to i wylazło:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atze 21.01.2010 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Powiedzmy, że wejdę na dach w sobotę zobaczyć jak to wygląda z tą rynną. Może jakiś palnik gazowy pożyczę. Pytanie czy nie uszkodzę papy? Będzie zmarznięta. Czy nie popęka? itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 21.01.2010 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Życie Ci niemiłe? Guzik zrobisz, więcej uszkodzisz, na koniec, tfu... zlecisz. Odpuść.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.01.2010 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 To naprawdę nie jest aura na takie roboty.Twoja pełna wydajność to góra kilka minut.Nic nie zdziałasz. A na przyszłość - może rozważ kabel grzewczy wrzucony do rynny.Będzie problem - to wsadzisz wtyczkę do kontaktu...Są takie specjalnie do tego celu (kable grzewcze).Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 21.01.2010 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Powiedzmy, że wejdę na dach w sobotę zobaczyć jak to wygląda z tą rynną. Może jakiś palnik gazowy pożyczę. Pytanie czy nie uszkodzę papy? Będzie zmarznięta. Czy nie popęka? itp? Odradzam łażenie po dachu w taka pogodę. Można sobie niezłe kuku zrobić. Trzeba poczekać, będzie cieplej zrobisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atze 22.01.2010 17:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Będę czekać i zaglądać na strych. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts