kkdarch 20.01.2010 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Witam Dziś będąc na budowie zauważyłem że popękała mi wylewka w piwnicy(dom nie ma okien ale są zabite deskami).Szczeliny mają około 1 mm szerokości i ciągną się od narożników do środka tak około 1,5m .Zastanawiam się czy nic się nie stanie ławom fundamentowym bo przecież wylewki się rozszerzają a są jakby zamknięte z czterech stron.Sytuacja ma miejsce w części o największej powierzchni.Boje się że jak przyjdą większe mrozy to się jeszcze bardziej rozszerzą.Co będzie jak przyjdą roztopy ,czy nie będzie się wdzierać woda przez te szczeliny.Teren gliniasty więc jest taka możliwość.Coś z tym robić?Ma ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie. Może za w czasu jak się tylko ociepli zaszpachlować te szczeliny jakimś cementem szybkowiążącym?np.Penatrona lub Cersanita . Gdybym założył okna do piwnicy nie wiem czy to by pomogło skoro mrozy trzymają a reszta otworów zabita deskami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Browar 20.01.2010 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 To w końcu popękało czy wysadziło? Bo po temacie myślałem że cosik w górę wudpcyło.... Browar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 20.01.2010 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Masz racje w-cyło.Wygląda to jak by środek podniósł się lekko do góry a wylewka po obwodzie ,teraz pamiętam że po ostatnich roztopach w grudniu na styku ławy i wylewki miałem trochę mokro.Zauważyłem też że w dwóch narożnikach ławy od strony wylewki pojawiły się jakby delikatne ryski tak po skosie (od narożnika wewnętrznego do ściany piwnic). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 20.01.2010 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Masz racje w-cyło.Wygląda to jak by środek podniósł się lekko do góry a wylewka po obwodzie ,teraz pamiętam że po ostatnich roztopach w grudniu na styku ławy i wylewki miałem trochę mokro.Zauważyłem też że w dwóch narożnikach ławy od strony wylewki pojawiły się jakby delikatne ryski tak po skosie (od narożnika wewnętrznego do ściany piwnic). A jak masz zrobione te wylewki? Co pod spodem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 20.01.2010 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Mam pod spodem podsypkę ze żwiru a pod żwirem glina .Coś mi się wydaje że moi Wachmani za mało wybrali tej gliny (nie było mnie przy zalewaniu). :-?Wylewkę robiłem zaraz po wymurowaniu ścian piwnicy dlatego żeby nie babrać się w glinie i żeby było gdzie postawić stemple pod strop ,beton B15 i było robione we wrześniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Browar 20.01.2010 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 No właśnie, co masz pod tą wylewką? Kiedy ją robiłeś? Bo jak wszystko było zrobione ok i zdążyła wyschnąć przed mrozami to do głowy mi przychodzi tylko zmutowany megakret! Browar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konto usunięte na żądanie 20.01.2010 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 a czy ta wylewka nie jest przypadkiem nazywana .....chudziakiem???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 20.01.2010 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Boje się że jak przyjdą większe mrozy to się jeszcze bardziej rozszerzą. Jak coś marznie to sie kurczy nie rozszerza. Bardzo chaotycznie opisujesz problem. Ten chudziak masz na wyskości ław ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 20.01.2010 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Jak coś marznie to sie kurczy nie rozszerza. Tia... i właśnie dlatego żona mi marudzi, że jak wjeżdża do szopy samochodem, to antenką zaczepia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 20.01.2010 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Jak coś marznie to sie kurczy nie rozszerza Niestety. Seks w zimnej wodzie raczej odpada. Jest wyjątek. Kaczor może Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 20.01.2010 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Jak coś marznie to sie kurczy nie rozszerza. Jeśli w szczelinie jest woda to zamarzając tworzy się lód i się rozszerza. Ten chudziak masz na wysokości ław ? Jest zrównany z górnym poziomem ławy tam gdzie jest izolacja pozioma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 20.01.2010 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 to nie woda w szczelinie, tylko grunt wilgotny pod chudziakiem zamarzł i "wstał"o ile to tylko wilgoć gruntu, to na wiosnę ustąpi, tyle, że trochę poczekasz, ale nic strasznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 20.01.2010 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 to nie woda w szczelinie, tylko grunt wilgotny pod chudziakiem zamarzł i "wstał" o ile to tylko wilgoć gruntu, to na wiosnę ustąpi, tyle, że trochę poczekasz, ale nic strasznego Zdaje się wystąpił poważniejszy problem. Prawdopodobnie w tym przypadku mogło dojść do przemarznięcia gruntu pod fundamentami [ten chudziak jest na poziomie wierzchu ław, tzn spód ław jest stosunkowo płytko od wierzchu chudziaka i solidnych ujemnych temperatur], czyli, być może nawet mogło go wysadzić [bo grunt wysadzinowy - glina]. Na wiosnę może się okazać [ale nie musi!], że coś popęka [ale raczej się nie zawali]. Jak wyglądają sprawy izolacji przeciwwodnej w tej piwnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 21.01.2010 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Boje się że jak przyjdą większe mrozy to się jeszcze bardziej rozszerzą. Jak coś marznie to sie kurczy nie rozszerza. Bardzo chaotycznie opisujesz problem. Ten chudziak masz na wyskości ław ? Jak wytłumaczysz rozsadzanie skał przez zamarzającą wodę ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 21.01.2010 06:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Jak wyglądają sprawy izolacji przeciwwodnej w tej piwnicy? Nie ma jeszcze poziomej izolacji przeciwwodnej natomiast pionowa jest wraz z ociepleniem .Miałem ją robić latem jak wszystko będzie suche .Dziś pojadę i pozakrywam okna od środka styropianem oraz zasłonię drzwi do piwnicy.Choć budynek jest pod dachem i wszystkie okna są zabite deskami to jednak pod dachem trochę wieje(nie mam obmurowanej murłaty z zewnątrz).Jeśli ten zabieg nie pomoże to na pewno nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 21.01.2010 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 a mnie dziwi jak grunt pod piwnicą mógł przemarznąć Ciekawe ile ta piwnica jest wkopana w ziemię... No ale wygląda że faktycznie przemarzł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 21.01.2010 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 a mnie dziwi jak grunt pod piwnicą mógł przemarznąć Ciekawe ile ta piwnica jest wkopana w ziemię... No ale wygląda że faktycznie przemarzł. 180cm do wylewki a w środku wiatr i mróz trochę szalał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 21.01.2010 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 a mnie dziwi jak grunt pod piwnicą mógł przemarznąć Ciekawe ile ta piwnica jest wkopana w ziemię... No ale wygląda że faktycznie przemarzł. Nie jest ważne ile jest zagłebiona posadzka do terenu, a ile są zagłebione ławy do posadzki. Przemarza do posadzki w głąb. Gdyby budynek był zamknięty lub posadzka czymś docieplona ryzyko byłoby dużo mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzioras 21.01.2010 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 a czy ta wylewka nie jest przypadkiem nazywana .....chudziakiem???? Z opisu autora postu również wnioskuję że chodzi o chudziak a nie o wylewkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 21.01.2010 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Jak coś marznie to sie kurczy nie rozszerza. Lód pływa, rury na mrozie pękają, centalne ogrzewanie grawitacyjne działa, na dnie jeziora woda ma 4oC - stasznie dziwna jest ta woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts