Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wysadzona wylewka

Recommended Posts

Witam

Dziś będąc na budowie zauważyłem że popękała mi wylewka w piwnicy(dom nie ma okien ale są zabite deskami).Szczeliny mają około 1 mm szerokości i ciągną się od narożników do środka tak około 1,5m .Zastanawiam się czy nic się nie stanie ławom fundamentowym bo przecież wylewki się rozszerzają a są jakby zamknięte z czterech stron.Sytuacja ma miejsce w części o największej powierzchni.Boje się że jak przyjdą większe mrozy to się jeszcze bardziej rozszerzą.Co będzie jak przyjdą roztopy ,czy nie będzie się wdzierać woda przez te szczeliny.Teren gliniasty więc jest taka możliwość.Coś z tym robić?Ma ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie. :-?

Może za w czasu jak się tylko ociepli zaszpachlować te szczeliny jakimś cementem szybkowiążącym?np.Penatrona lub Cersanita .

Gdybym założył okna do piwnicy nie wiem czy to by pomogło skoro mrozy trzymają a reszta otworów zabita deskami.

Masz racje w-cyło.Wygląda to jak by środek podniósł się lekko do góry a wylewka po obwodzie ,teraz pamiętam że po ostatnich roztopach w grudniu na styku ławy i wylewki miałem trochę mokro.Zauważyłem też że w dwóch narożnikach ławy od strony wylewki pojawiły się jakby delikatne ryski tak po skosie (od narożnika wewnętrznego do ściany piwnic). :evil:

Masz racje w-cyło.Wygląda to jak by środek podniósł się lekko do góry a wylewka po obwodzie ,teraz pamiętam że po ostatnich roztopach w grudniu na styku ławy i wylewki miałem trochę mokro.Zauważyłem też że w dwóch narożnikach ławy od strony wylewki pojawiły się jakby delikatne ryski tak po skosie (od narożnika wewnętrznego do ściany piwnic). :evil:

A jak masz zrobione te wylewki? Co pod spodem?

Mam pod spodem podsypkę ze żwiru a pod żwirem glina .Coś mi się wydaje że moi Wachmani za mało wybrali tej gliny (nie było mnie przy zalewaniu).

:-?Wylewkę robiłem zaraz po wymurowaniu ścian piwnicy dlatego żeby nie babrać się w glinie i żeby było gdzie postawić stemple pod strop ,beton B15 i było robione we wrześniu.

to nie woda w szczelinie, tylko grunt wilgotny pod chudziakiem zamarzł i "wstał"

o ile to tylko wilgoć gruntu, to na wiosnę ustąpi, tyle, że trochę poczekasz, ale nic strasznego

Zdaje się wystąpił poważniejszy problem. Prawdopodobnie w tym przypadku mogło dojść do przemarznięcia gruntu pod fundamentami [ten chudziak jest na poziomie wierzchu ław, tzn spód ław jest stosunkowo płytko od wierzchu chudziaka i solidnych ujemnych temperatur], czyli, być może nawet mogło go wysadzić [bo grunt wysadzinowy - glina]. Na wiosnę może się okazać [ale nie musi!], że coś popęka [ale raczej się nie zawali].

Jak wyglądają sprawy izolacji przeciwwodnej w tej piwnicy?

Boje się że jak przyjdą większe mrozy to się jeszcze bardziej rozszerzą.

Jak coś marznie to sie kurczy nie rozszerza.

Bardzo chaotycznie opisujesz problem. Ten chudziak masz na wyskości ław ?

Jak wytłumaczysz rozsadzanie skał przez zamarzającą wodę :o???

Jak wyglądają sprawy izolacji przeciwwodnej w tej piwnicy?

Nie ma jeszcze poziomej izolacji przeciwwodnej natomiast pionowa jest wraz z ociepleniem .Miałem ją robić latem jak wszystko będzie suche .Dziś pojadę i pozakrywam okna od środka styropianem oraz zasłonię drzwi do piwnicy.Choć budynek jest pod dachem i wszystkie okna są zabite deskami to jednak pod dachem trochę wieje(nie mam obmurowanej murłaty z zewnątrz).Jeśli ten zabieg nie pomoże to na pewno nie zaszkodzi.

a mnie dziwi jak grunt pod piwnicą mógł przemarznąć :roll: Ciekawe ile ta piwnica jest wkopana w ziemię... No ale wygląda że faktycznie przemarzł.

Nie jest ważne ile jest zagłebiona posadzka do terenu, a ile są zagłebione ławy do posadzki. Przemarza do posadzki w głąb. Gdyby budynek był zamknięty lub posadzka czymś docieplona ryzyko byłoby dużo mniejsze.