jajmar 21.01.2010 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Jak coś marznie to sie kurczy nie rozszerza. Lód pływa, rury na mrozie pękają, centalne ogrzewanie grawitacyjne działa, na dnie jeziora woda ma 4oC - stasznie dziwna jest ta woda Jak wytłumaczysz rozsadzanie skał przez zamarzającą wodę ??? Panowie autor w pierwszym poście napisał Zastanawiam się czy nic się nie stanie ławom fundamentowym bo przecież wylewki się rozszerzają a są jakby zamknięte z czterech stron Gdzie tu widzicie coś o wodzie ? Napisał że zamrznie mu wylewka i wskutek tego może rozsadzić ławy. Wylewki jako takie na mrozie sie nie rozszerzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 22.01.2010 06:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Gdzie tu widzicie coś o wodzie ? Napisał że zamarznie mu wylewka i wskutek tego może rozsadzić ławy. Wylewki jako takie na mrozie sie nie rozszerzają. Przecież napisałem Masz racje w-cyło.Wygląda to jak by środek podniósł się lekko do góry a wylewka po obwodzie ,teraz pamiętam że po ostatnich roztopach w grudniu na styku ławy i wylewki miałem trochę mokro. Martwią mnie te rysy w narożnikach ław. http://c12.wrzuta.pl/wm3934/b81020da000a52754b594707/100_8651? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 01.02.2010 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Witam Mrozy ustąpiły na chwilę,okna zasłonięte styropianem i mimo tego wylewka jeszcze nie powróciła do pozycji wyjściowej.Pojawiło się dwie drobne ryski na ścianach wewnętrznych.Tak zupełnie okazjonalnie udało mi się kupić środek o nazwie XYPEX Concentrate który to uszczelnia beton i ściany od środka lecz niestety temperatura jest zbyt niska na te prace naprawcze.Ma ktoś może jakieś doświadczenia z tym środkiem ?(Gość od którego odkupiłem 9kg robił tym zbiornik wodny od środka i działa ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 01.02.2010 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 a po co tym Xypexem chcesz to robić, masz takie potrzeby?środek dobry (nawet bardzo), ale warto zapoznać się z technologią stosowania, to jest istotne, są jakieś niuanse, które mają wpływ na skuteczność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 01.02.2010 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Po pierwsze a po co tym Xypexem chcesz to robić, masz takie potrzeby? Oczywiście że tak bo inaczej bym go nie kupował (25zł /kg).Na jesieni po deszczach mimo wykonanego drenażu miałem mokre plamy przy styku ławy z murem .Prawdopodobnie pomiędzy warstwami papy(izolacji poziomej) gdzie moi fachowcy nie zdjęli folii zabezpieczającej lub pomiędzy izolacją a ławą.Doradca techniczny zalecił zrobienie podkucia ,wycięcie zbędnej izolacji ,zagruntowanie środkiem oraz wykonanie klina uszczelniającego.Co do sensu stosowania to mam obawy czy podczas roztopów nie będzie przesiąkać woda. środek dobry (nawet bardzo), ale warto zapoznać się z technologią stosowania, to jest istotne, są jakieś niuanse, które mają wpływ na skuteczność Możesz nieco rozszerzyć jakie niuanse . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 01.02.2010 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 a o to już pytaj tego doradcy, ja tu nie będę przed orkiestrę wyjeżdżał, bo to nie malowanie sufituo ile dobrze pamiętam, to działa na zasadzie krystalizacji, jest do betonów, powinien się znaleźć w zamknietej przestrzenijeżeli ścianę fundamentową masz wymurowaną to może efektów nie przynieśćskoro cieknie styk ściany z ławą to rozsądniej byłoby uszczelnić z zewnątrz izolacją powłokową, samo takie liniowe może być za mało, jest skuteczne przy betonach, bo izoluje się jedyną przerwę w wykonywaniu konstrukcji, przy murowanych ścianach każda spoina może być potencjalnym źródłem przecieku co do Twojego przypadkucieknie pomiędzy izolacją i ławą - zdziwisz się, ale to ok, ma prawo, przecież izolacja ma izolować "w górę"cieknie pomiędzy warstwami izolacji - źle, ale w końcu będziesz łączył z izolacją na chudym, można to naprawićizolacji bym nie ciachał, spróbowałbym ją uciąglić, inaczej pociąg odjechałno i folia ochronna? - to papa termo?a wogóle ta papa wystaje spod muru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 01.02.2010 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Uszczelnianie z zewnątrz nie jest możliwe bo mam wszystko zakopane ale jak pisałem wyżej na zewnątrz izolacja jest ale najwidoczniej coś mi spi.....li. Papa oczywiście wystaje jakieś 10cm i jest to papa SBS z jakimś włóknem.Spróbuję najpierw przesmarować ścianę na 50-60cm nad izolacją i uszczelnić pęknięcia a co do obcinania papy i wykonania klina to samo doradził doradca Penatrona ,Xypexu i Hydrostopu więc coś chyba w tym jest Nie mam wody pod ciśnieniem więc problem wydaje mi się raczej do rozwiązania ale też nie chcę mieć takiego czegoś http://www.forumbudowlane.pl/viewtopic.php?t=14430&postdays=0&postorder=asc&start=15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 01.02.2010 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 no to wypada życzyć powodzeniaco do linku, hmmm..., nie chce mi się gadać..."ciśnienie ujemne wód gruntowych" - za głupi jestem na to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 01.03.2010 13:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Witam Przyszło ocieplenie i wszystko wróciło do normy.Teraz tylko zaszpachlować rysy i zobaczymy co co będzie dalej.Teraz wiem dlaczego mówią żeby dom przezimował w stanie surowym bo co ma pęknąć to pęknie i wszystkie naprężenia nie niszczą tynków.Pewnie jeszcze troszkę osiądzie i będzie o.k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts