Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stopniowanie siatki ogrodzeniowej - jak to zrobić?

Recommended Posts

Witam. Chciałbym ogrodzić swoja działkę, niestety teren jest podmokły i muszę zrobić podmurówkę. Nie chce grodzić na skos dlatego chce zastosować stopniowanie. Moim pytaniem jest jak wykonać takie stopniowanie i co ile najlepiej zastosować próg. Długość działki to 130m. Siatka jaką będę stosował ma wysokość 150cm.

Popieram przedmówcę stopniowanie siatki będzie bardzo kiepsko wyglądać siatka taka jest . Mam u siebie zrobione ogrodzenie z klinkieru jakieś 100 mb różnica wysokości jakieś 80 cm. i tu musiałem zrobić stopniowanie żeby zachować poziom i pion a widziałem zrobione ogrodzenie z klinkieru zrobione ze spadkiem i moim zdaniem tragedia

Miałem też tak, że jeden narożnik działkim obniżał mi się o 50 cm... Zrobiłem wszystko w jednym poziomie, a potem podmurówke podsypałem z dwóch stron o te 50 cm i jest git... Uskoki podmurówki dobrze nie wygladaja i są upierdliwe do zrobienia, no ale jak duże spadki to nie ma wyjscia...

A co w przypadku ogrodzenia panelowego z przetłoczeniami drut 55mm 122 cm wys + podmurówka - różnica 50 cm na 50 metrach?

Stopniować czy nie?

No czyli ok 2 cm na panelu (jeśli ma ok 2m)

Podmurówka prosto, a panele każdy o te 2 cm niżej.

• 2 months później...

Jesli ktos sie uprze na stopniowanie to tylko na panelach bo siatka niezbyt dobrze wyglada stopniowana, wykonywalem zlecenie u roznych klientow i jak zobaczyli jak wyglada stopniowana siatka to chcieli poprawki, a od samego poczatku proponowalismy zeby wlasnie jak koledzy powyzej napisali, przeciagnac zylke od jednego konca do drugiego i wtedy slupki ustawiac wysokoscia pod zylke ale w pionie, i to bylo najlepsze rozwiazanie i estetycznie wygladalo

pozdrawiam