Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Czy ktoś zamierza budować ten dom? Jest to nowy projekt. Proszę o uwagi na jego temat. Szczególnie na temat więźby i słupów na poddaszu. Bo z tego co widzę wypadają we wszystkich pokojach.

Czy to dobra alternatywa dla "Dandysa" z Domeny?

Tu jest link: http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=1771

Pozdrawiam

Podobają mi się oba. Znawca projektów nie jestem, ale już bardzo długo buszuję w necie szukajac czegoś dla siebie, te są troche za szerokie jak na moja działkę. Myslę, że M85 wyjdzie taniej (prostszy dach) , ale przy kosztach całego domu i tej inwestycji to róznica w sumie i tak jest nieznaczna. Zerkinj sobie na cos co mi sie podoba, może znajdziesz tam coś dla siebie. Anteusz I z Domusa http://www.domus.wroc.pl/projekt4.html?id=68&flip= oraz Apis z extradom (troche podobny do Dandysa) http://www.extradom.pl/projekt-domu-APIS-ID-3546.html?typ=&powierzchnia=&garaz=&strona=2 Ja też nie mogę sie doczekać na jakakolwiek opinię.

Właśnie M85 jest stosunkowo prosty w porównaniu do dandysa czy apisa. Prosta prostokątna bryła i dach tez nie jest wymyślny jak na czterospad. Nie ma strat powierzchni na wewnętrzne tarasy. W dandysie jest to chyba - 16m2. A obwód ścian i fundamentów taki sam. Budujemy ściany na 150 m a mamy 130 wewnątrz.... M85 ma podobna powierzchnię użytkową a sporo mniejszą powierzchnię ścian i dachu. Tylko te słupy na poddaszu.... :evil: W M85 można wprowadzić jeszcze kilka zmian przez co będzie jeszcze tańszy. Ja akurat nie mam problemu z działką bo jest dosyć spora.

Apis to klon Dandysa (lub odwrotnie). Te same, drogie rozwiązania konstrukcyjne. Masę stali, betonu i szalowania. I ta nieszczęsna kuchnia. Nie jest on na pewno tanim projektem. Ja byłem zdecydowany przez dłuższy czas na Dandysa ale po wnikliwym zapoznaniu się z kosztorysem i opiniami ludzi zrezygnowałem z niego. Zresztą nie pasuje mi rozmieszczenie parteru.

A co do Anteusza - jak dla mnie zbyt skomplikowany dach.Duży koszt i kłopotliwy w eksploatacji Kuchnia daleko od salonu. I nieregularna bryła. Dużo potencjalnych mostków termicznych. Od kilku miesięcy przeglądam projekty a także domy i powiem szczerze, że te wymyślne dachy i bryły ładnie wyglądają tylko na obrazku. W rzeczywistości jest przeważnie gorzej. Ja zaczynam się przestawiać na praktyczność a nie wygląd. Bo to co ładne to przeważnie niepraktyczne :o Ale to już zależy od indywidualnych upodobań, potrzeb i gustu.

Pozdrawiam

Zgadzam się z Tobą co do praktyczności i kosztów. Im dłużej oglądam te projekty tym bardziej skłaniam się ku projektowi, który z zewnątrz nie specjalnie mi się podoba, za to wnętrze i koszty przemawiaja bardzo za ...

Ponad 100 tys. różnicy pomiędzy Anteuszem a tym projektem, co śmieszniejsze że to też projekt z Muratora, na który wpadłam przypadkiem M57 na skraju lasu

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=1074

Moim skromnym zdaniem projekty z Muratora wydaja mi sie bardziej przemyślane i praktyczne, no i przede wszystkim tańsze. Dziekuję za opinię i pozdrawiam. :p

Moim skromnym zdaniem projekty z Muratora wydaja mi sie bardziej przemyślane i praktyczne, no i przede wszystkim tańsze. Dziekuję za opinię i pozdrawiam. :p

Z tym się z Tobą w pełni zgadzam. Murator ma "realne" projekty. Zarówno jeżeli chodzi o koszty jak i praktyczność. A moda przemija. Wiele domów było stawianych na pokaz a teraz trzeba słono płacić za rachunki za ogrzewanie bo tysiąc lukarn i wykuszy.

Wolę skromniejszy, praktyczny domek dobrze wykonany z dobrych materiałów niż wielką, bogata chałupę, gdzie w końcu trzeba ciąć koszty i oszczędzać na czym się da co potem odbija się dwukrotnie w kieszeni.

Prosty dom = mniej błędów do popełnienia na etapie budowy, praktyczność i przede wszystkim tania budowa i eksploatacja. A za te 100tys. które zostaną może jakaś podróż do okoła świata...

• 1 year później...
  • 2 months później...

Ja mieszkam w Białymstoku. Początkowo rozpatrywałem zakup projektu i budowę Opałka, ale po konsultacjach i przemysleniach bardziej skłaniam się właśnie do Bukietu Poetyckiego. Jeśli ktoś w tym rejoniu już pobudował ten dom to poproszę o informację, jak przebiegała inwestycja i oczywiście czy mogłbym go zobaczyć.

Z góry dziękuję

• 3 months później...

Witam.

Zastanawiam się nad kupnem tego projektu i chciałbym jak najwięcej dowiedzieć się od tych którzy już budują bądź wybudowali tan dom. Chciałbym wiedzieć czy wprowadzaliście jakieś zmiany, jaki jest rzeczywisty koszt budowy poszczególnych etapów i fajnie byłoby zobaczyć jakieś zdjęcia z realizacji budowy. Z góry dziękuję.

• 7 months później...

Witam wszystkich.

Jestem właśnie na etapie , który większość z was ma pewnie już za sobą . Właśnie wybieram projekt - sami wiecie nie jest to decyzja łatwa.

Już myślałem , że go znalazłem , potwierdzeniem słuszności mojej decyzji miały być oględziny zrealizowanego projektu.

Pojechałem , zobaczyłem .....i niestety szukam dalej , rzeczywistość rozminęła się z papierową wizją.

Dom był ładny , prawie bez zmian , ale okazał się nie tym , którego szukam.

Mam do wszystkich gorącą prośbę , może już wybudowaliście (lub budujecie) BUKIET POETYCKI (M85a) , albo znacie kogoś , kto buduje , o informację na ten temat.Będę ogromnie wdzięczny.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

Witam Tomku.

Wybierając projekt kierowaliśmy się funkcjonalnością domu. Musiał być z poddaszem użytkowym i z dużą sypialnią nad garażem ;).

Budowa przebiegała bez żadnych komplikacji. Projekt prosty (ściany), łatwy w wykonaniu - troszkę zabawy zaczyna się przy stropie- kilka wylewek pod słupy podtrzymujące więźbę. Sama więźba zaprojektowana ze sporym zapasem. Dekarz mówił, że takie krokwi, a mają chyba rozmiar 26x24, to nie widział ;p. W pierwszy dzień, w 6 ludzi zamontowali 4 belki na 2 słupach. ;/

Pierwsze co zmieniliśmy w projekcie to okna:

-z 4 małych z przodu zrobiły się dwa (150cm),

-trzy duże boczne okna skróciliśmy do wysokości okien z przodu,

-dwa małe okienka w gabinecie też "zrobiły się" w jedno,

-dodaliśmy jedno małe okno w kotłowni

Jeśli chodzi o ściany:

-przerobiliśmy korytarz, zrezygnowaliśmy z pomieszczenia "garderoby" robiąc tylko kotłownie i większy korytarz,

-wyrzuciliśmy ścianę pomiędzy salonem a gabinetem robiąc z tego duuuuży salon

-na piętrze tak poprzerabialiśmy ścianki, żeby każdy pokój miał dostęp do balkonu

Jedynym jak na razie małym minusem są słupy na poddaszu. O ile te środkowe udało nam się sprytnie pochować w ścianki to te narożnikowe będą sobie stały w pokoju. W łazience u góry, słup idealnie pasuje pod umywalkę. hehe.

Z projektu jestem bardzo zadowolony. Zaczynałem budowę w połowie października, a w tym tygodniu powinienem lać posadzki.

ps. zdjęcia chętnie wrzucę, postaram się dziś po południu

pzdr, Adam

• 2 months później...

Witamy!

My też zaczynamy budować bukiet poetycki.

jesteśmy na etapie stawiania ścian na parterze a w tym roku mamy w planie zalać strop.

chętnie skontaktujemy się z kimś, kto buduje ten domek i pooglądamy zdjęcia z budowy :lol2: :lol2: :lol2: :lol2:

Też wprowadziliśmy pewne zmiany w projekcie:

*na dole nie postawimy ścianki i zrezygnowaliśmy z garderoby na rzecz większego korytarza,

*w gabinecie zrobiliśmy jedno okno i będzie on naszą spiżarnią

*z tyłu domu usunęliśmy jedną kwaterę okienną i zostaną nam tylko dwie

*w garażu zamiast dwóch okien z tyłu zrobiliśmy drzwi po lewej stronie

*a po prawej stronie w garażu będziemy mieć dwie witrynki okienne 50x90

na poddaszu też planujemy poprzestawiać ściany, ale to już dokładnie przemyślimy jak zalejemy strop.

Czekamy na Wasze fotki i pozdrawiamy

Ola i Łukasz:bye: