Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam zaprojektowane na poddaszu dwuskrzydłowe drzwi balkonowe łukowe rozwierane na boki. Nadproża zostały już wykonane standardowo, tj. dolny poziom nadproża na całej jego grubości jest ten sam (zgodnie z projektem zresztą). Zastanawiam się teraz jak ja takie drzwi otworzę na boki ? :-? Przecież górna krawędź skrzydła może zawadzić o nadproże podczas otwierania!

Nie zamierzam ich otwierać do środkowego słupka, zresztą projekt przewiduje otwieranie standardowe. Przyznam, że wcześniej wogóle się nad tym nie zastanawiałem.

Ściana będzie dwuwarstwowa: 29cm MAX + 12-15 cm styro. Drzwi mają w świetle muru szerokość 150 cm i wyskość od 200 cm (po bokach) do 230 cm (w szczycie).

Co można zrobić, żeby te drzwi się otwierały bez problemu? Czy trzeba je osadzić bardzo blisko wewnętrznej płaszczyzny muru? Może są inne rozwiązania?

https://forum.murator.pl/topic/13676-drzwi-balkonowe-%C5%82ukowe-a-nadpro%C5%BCe-help/

• 2 weeks później...

Sprawę potraktowałem b. skrótowo, więc uzupełnię:

Drzwi możesz zamówić i osadzić jako otwierane zarówno do środka jak i na zewnątrz.

Do środka. Nie demonizowałbym sprawy osłabienia izolacji cieplnej chroniącej grubość ściany-przyjmując, że "rama" drzwi będzie oddalona od ściany/łukowego nadproża po obwodzie tylko o 1 cm (a 2 cm jest przeciętnie) można ułożyć 1 a nawet 2 warstwy płyt styropianowych o grub. do 2 cm

(podatnych na wymodelowanie kształtu łuku w izolacji). Straty ciepła przez sąsiadujące drzwi będą nieporównywalnie większe.

Na zewnątrz. Problemów z ociepleniem nie ma - styropian daje się precyzyjnie rzeźbić (ostatnio - posąg prezydenta Wałęsy ze styropianu).

Zakotwienie długimi blaszkami przy obecnym rynku wyrobów jest łatwe

i niedrogie.

Nie wiem natomiast, czy Twój projektant przewidział jakąś formę daszku.

https://forum.murator.pl/topic/13676-drzwi-balkonowe-%C5%82ukowe-a-nadpro%C5%BCe-help/#findComment-225791

Tex tak mam.

Masz kilka mozliwości i możesz zastosować je łącznie.

1. przesunięcie w stronę lica wewnętrznego muru

2. Grubsza futryna oddali zawiasy od muru i powiększy max kąt otwarcia

3. czolo muru: i to jest ważne przy zaokrąglonum kształcie ,

mam chwilową niemoc w słowie ;-) , chodzi o to by te krótkie odcinki muru

tworzyły kąt rozwarty może nawet bardziej niż normalnie - przy nie prostokątnym

kształcie jest to słabiej dostrzegalne a wyraźnie powiększa możliwość otwarcia.

https://forum.murator.pl/topic/13676-drzwi-balkonowe-%C5%82ukowe-a-nadpro%C5%BCe-help/#findComment-225822