adok66 20.01.2010 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 WITAM,MAM PROBLEM PORUSZANY WIELOKROTNIE LECZ JUŻ MAM DOSYĆ PIECÓW KOMINÓW ITP.MIAŁO BYĆ LEPIEJ CIEPLEL I CZYŚCIEJ LECZ JEST JESZCZE GORZEJ.ZROBIŁEM CO WEDŁÓG WSKAZAŃ KOMINIARZA,OSOBNE POMIESZCZENIE WYDZIELONE Z POKOJU NA KOTŁOWNIE ,POD OKNEM MAM KRATKE WENTYLACYJNĄ ,W DRZWIACH DO KOTŁOWNI KRATKA WENTYLACYJNA 15CM NA 30CM,W KOTŁOWNI WYCIĄG Z RURY NIERDZEWKI SIĘGAJĄCY PONAD SZCZYT DACHU I DODATKOWO W KOTŁOWNI JEST WYCIĄG SPALIN GAZOWYCH O SZER.20CM NA 20CM I TERAZO CO CHODZI OTÓŻ NIE CHCE MI SIĘ PALIĆ ,PO PROSTU OGIEŃ PRZYGASA A PIEC OBLEPIA SIĘ WARSTWĄ SADZY I JESZCZE DO TEGO WYBIJA DYM NA ZEWNĄTRZ,KOMINIARZ MÓWI ŻE TO NIEMOŻLIWE A JA WIEM SWOJE I WIDZĘ SADZE JAK MI LATAJĄ PO KUCHNI,PIEC JEST PODŁĄCZONY PRAWIDŁOWO,KOMIN JEST O SZEROKOŚCI 20 NA 20 CM , ZŁĄCZE KOTŁA Z KOMINEM PRAWIDŁOWE I SZCZELNE I CO WY NA TO.POMOCY RATUJCIE BO JUŻ MAM DOŚĆ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 20.01.2010 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Nie drzyj się... I może spokojnie i po ludzku opisz problem. Jeśli to możliwe nie jednym zdaniem... POMIESZCZENIE WYDZIELONE Z POKOJU NA KOTŁOWNIĘ I SADZE LATAJĄ PO KUCHNI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 20.01.2010 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Przy takiej średnicy komina i nawiewie nie ma za bardzo możliwości, żeby dymiło. No chyba, że jest zakłócenie na dachu - np wylot schowany za kalenicą lub obok wyższego budynku? Może gdzieś kanał jest przypchany - np (najczęstszy problem) na odcinku kocioł-komin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adok66 20.01.2010 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 ponieważ kotłownia jest częścią wydzielonej kuchni i jak wchodzę do kotłowni to sadze sobie hasają gdzie chcą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 20.01.2010 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Aha...., W KOTŁOWNI WYCIĄG Z RURY NIERDZEWKI SIĘGAJĄCY PONAD SZCZYT DACHU I DODATKOWO W KOTŁOWNI JEST WYCIĄG SPALIN GAZOWYCH O SZER.20CM NA 20CM A jakbyś to zatkał to co sie dzieje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 20.01.2010 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 WITAM,MAM PROBLEM PORUSZANY WIELOKROTNIE LECZ JUŻ MAM DOSYĆ PIECÓW KOMINÓW ITP.MIAŁO BYĆ LEPIEJ CIEPLEL I CZYŚCIEJ LECZ JEST JESZCZE GORZEJ.ZROBIŁEM CO WEDŁÓG WSKAZAŃ KOMINIARZA,OSOBNE POMIESZCZENIE WYDZIELONE Z POKOJU NA KOTŁOWNIE ,POD OKNEM MAM KRATKE WENTYLACYJNĄ ,W DRZWIACH DO KOTŁOWNI KRATKA WENTYLACYJNA 15CM NA 30CM,W KOTŁOWNI WYCIĄG Z RURY NIERDZEWKI SIĘGAJĄCY PONAD SZCZYT DACHU I DODATKOWO W KOTŁOWNI JEST WYCIĄG SPALIN GAZOWYCH O SZER.20CM NA 20CM I TERAZO CO CHODZI OTÓŻ NIE CHCE MI SIĘ PALIĆ ,PO PROSTU OGIEŃ PRZYGASA A PIEC OBLEPIA SIĘ WARSTWĄ SADZY I JESZCZE DO TEGO WYBIJA DYM NA ZEWNĄTRZ,KOMINIARZ MÓWI ŻE TO NIEMOŻLIWE A JA WIEM SWOJE I WIDZĘ SADZE JAK MI LATAJĄ PO KUCHNI,PIEC JEST PODŁĄCZONY PRAWIDŁOWO,KOMIN JEST O SZEROKOŚCI 20 NA 20 CM , ZŁĄCZE KOTŁA Z KOMINEM PRAWIDŁOWE I SZCZELNE I CO WY NA TO.POMOCY RATUJCIE BO JUŻ MAM DOŚĆ. Tak na spokojnie jaki to piec, paliwo? Ile komin wystaje ponad dach i czy jest ocieplony? Opisz dokładnie komin, czy jest wyczystka i poniżej niej jest pojemnik na odprowadzenie wody skraplającej się w kominie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.01.2010 01:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Cudów nie ma!Nie działa - to coś jest spaprane!Porzuć emocje i daj informacje.Może do czegoś dojdziemy.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adok66 21.01.2010 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 to jest stary budynek,komin jest wielodziałowy ,każdy sąsiad ma swój komin,wystaje ponad metr nad szczyt dachu,kotłownia jest wydzielona z kuchni ma swoje drzwi z kratką wentylacyjną pod oknem w kuchni jest kratka went. w kotłowni jest wyciąg spalin z nierdzewki też ponad okap dachu i jeszcze dodatkowo wyciąg spalin gazowych,wszystkie wyciągi i nawiewy działają a w piecu kupa sadzy i się nie pali tylko przydusza i węgiel się nie wypala a węgiel jest bardzo dobry bo sprawdzałem u matki a sąsiadom się pali dobrze,już nie mam pomysłu co robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 21.01.2010 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 to jest stary budynek,komin jest wielodziałowy ,każdy sąsiad ma swój komin,wystaje ponad metr nad szczyt dachu,kotłownia jest wydzielona z kuchni ma swoje drzwi z kratką wentylacyjną pod oknem w kuchni jest kratka went. w kotłowni jest wyciąg spalin z nierdzewki też ponad okap dachu i jeszcze dodatkowo wyciąg spalin gazowych,wszystkie wyciągi i nawiewy działają a w piecu kupa sadzy i się nie pali tylko przydusza i węgiel się nie wypala a węgiel jest bardzo dobry bo sprawdzałem u matki a sąsiadom się pali dobrze,już nie mam pomysłu co robić. Za mało jeszcze podałeś informacji. Ten wkład z blachy jakiej jest średnicy? Kiedy założony? Wkład wystaje ponad komin?. Jeżeli tak to ile? Zakończony jest jakąś czapką? Wkład zaczyna się na wysokości czopucha pieca? Czy niżej, od wyczystki ? Jaki piec, paliwo? Jaki przekrój ma czopuch pieca? Czy jest na dole komina (przy podłodze), wyczystka i odskraplacz? Dymiło, zawsze czy dopiero teraz? Kiedy był czyszczony komin oraz piec ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek30 21.01.2010 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 ..zaraz zaraz czyli do pieca nie ma doprowadzonego bezpośrednio powietrza , tylko ma zasysać sobie przez kratkę w drzwiach z kuchni w której to jest kratka nawiewna pod oknem ? jesli tak to wcale się nie dziwię , powietrze z kuchni pewnie sobie ucieka kanałem wentylacyjnym w kuchni (okap) zasysając jeszcze z kotłowni a tam robi się podciśnienie .. na moje oko to trzeba doprowadzić do pieca kanał z zewnątrz zeby piec zasysał z tego kanału bo to co masz zrbione nie wróży najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 21.01.2010 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 adok66 wspomniał, że w kotłowni ma kratkę wentylacyjną pod oknem Może pomylił się i to jest nawiew. Nie wiem, poczekajmy na dokładny opis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek30 21.01.2010 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 adok66 wspomniał, że w kotłowni ma kratkę wentylacyjną pod oknem Może pomylił się i to jest nawiew. Nie wiem, poczekajmy na dokładny opis. może faktycznie jest ta kratka w tej "kotłowni" przeczytałem to 4 raz i chyba jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 21.01.2010 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 adok66 ta kratka pod oknem to jest nawiew powietrza z zewnątrz?Jeżeli tak to jaka jest jego średnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adok66 21.01.2010 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 kratka pod oknem ma 12-12cm i jest na wprost drzwi do kotłowni i nie ma innego ujścia w kuchni nie ma okapu iprzez kratke w drzwiach do kotłowni dobrze zasysa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek30 21.01.2010 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 kratka pod oknem ma 12-12cm i jest na wprost drzwi do kotłowni i nie ma innego ujścia w kuchni nie ma okapu iprzez kratke w drzwiach do kotłowni dobrze zasysa ..czyli kratka z nawiewem powietrza z zewnątrz jest w kuchni czy w "kotłowni" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.01.2010 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Nawiew jest.Jak rurka od długopisu - ale JEST!Mały dlatego, że z dużego by pizgało!A w mrozy ten piec to z 500m3 powietrza na godzinę chciałby sobie pobrać....Tak - do spalania...Wtedy w kuchni byłaby temperatura zaokienna i DLATEGO ta rurka od długopisu. To jest zrobione źle.Nie zadziała.Tam MUSI być doprowadzenie powietrza dla pieca w ilości mu potrzebnej.Ta kupa m3!!!W mrozy w tej kotłowni MA PRAWO być LODOWNIA!!!Po prostu - taki jest to system grzewczy. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adok66 21.01.2010 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 nwiewna jest w kuchni pod oknem 4 metry od drzwi do kotłowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek30 21.01.2010 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 ..czyli moje obawy się sprawdziły... weź Ty zrób porządny nawiew do pieca pod sam piec , jakąś rura najlepiej fi200 , zatkaj kratkę w drzwiach pomiedzy kuchnią a "kotłownią" i wtedy spróbuj. Do tego czasu raczej nie radze palić w piecu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 21.01.2010 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Wiesz co... my tu tak jak ślepy o kolorach...Weź otwórz drzwi do kotłowni, okno do kuchni, przez parę minut nie umarzniesz... no i napisz- pali się czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 21.01.2010 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 adok66 jak chcesz żeby ci pomóc to dokładnie opisz kotłownię i odpowiedz na moje pytania.Ja twojej kotłowni nie widzę ale ty jesteś na miejscu i masz ją przed oczami.Wszystkie dotychczasowe informacje od ciebie są chaotyczne. Trzeba się wszystkiego domyślać, więc prosiłbym o dokładny i wyczerpujący opis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts