Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Słaby Ciąg W Kominie Co

Recommended Posts

WITAM,MAM PROBLEM PORUSZANY WIELOKROTNIE LECZ JUŻ MAM DOSYĆ PIECÓW KOMINÓW ITP.MIAŁO BYĆ LEPIEJ CIEPLEL I CZYŚCIEJ LECZ JEST JESZCZE GORZEJ.ZROBIŁEM CO WEDŁÓG WSKAZAŃ KOMINIARZA,OSOBNE POMIESZCZENIE WYDZIELONE Z POKOJU NA KOTŁOWNIE ,POD OKNEM MAM KRATKE WENTYLACYJNĄ ,W DRZWIACH DO KOTŁOWNI KRATKA WENTYLACYJNA 15CM NA 30CM,W KOTŁOWNI WYCIĄG Z RURY NIERDZEWKI SIĘGAJĄCY PONAD SZCZYT DACHU I DODATKOWO W KOTŁOWNI JEST WYCIĄG SPALIN GAZOWYCH O SZER.20CM NA 20CM I TERAZO CO CHODZI OTÓŻ NIE CHCE MI SIĘ PALIĆ ,PO PROSTU OGIEŃ PRZYGASA A PIEC OBLEPIA SIĘ WARSTWĄ SADZY I JESZCZE DO TEGO WYBIJA DYM NA ZEWNĄTRZ,KOMINIARZ MÓWI ŻE TO NIEMOŻLIWE A JA WIEM SWOJE I WIDZĘ SADZE JAK MI LATAJĄ PO KUCHNI,PIEC JEST PODŁĄCZONY PRAWIDŁOWO,KOMIN JEST O SZEROKOŚCI 20 NA 20 CM , ZŁĄCZE KOTŁA Z KOMINEM PRAWIDŁOWE I SZCZELNE I CO WY NA TO.POMOCY RATUJCIE BO JUŻ MAM DOŚĆ.

Przy takiej średnicy komina i nawiewie nie ma za bardzo możliwości, żeby dymiło. No chyba, że jest zakłócenie na dachu - np wylot schowany za kalenicą lub obok wyższego budynku?

Może gdzieś kanał jest przypchany - np (najczęstszy problem) na odcinku kocioł-komin?

WITAM,MAM PROBLEM PORUSZANY WIELOKROTNIE LECZ JUŻ MAM DOSYĆ PIECÓW KOMINÓW ITP.MIAŁO BYĆ LEPIEJ CIEPLEL I CZYŚCIEJ LECZ JEST JESZCZE GORZEJ.ZROBIŁEM CO WEDŁÓG WSKAZAŃ KOMINIARZA,OSOBNE POMIESZCZENIE WYDZIELONE Z POKOJU NA KOTŁOWNIE ,POD OKNEM MAM KRATKE WENTYLACYJNĄ ,W DRZWIACH DO KOTŁOWNI KRATKA WENTYLACYJNA 15CM NA 30CM,W KOTŁOWNI WYCIĄG Z RURY NIERDZEWKI SIĘGAJĄCY PONAD SZCZYT DACHU I DODATKOWO W KOTŁOWNI JEST WYCIĄG SPALIN GAZOWYCH O SZER.20CM NA 20CM I TERAZO CO CHODZI OTÓŻ NIE CHCE MI SIĘ PALIĆ ,PO PROSTU OGIEŃ PRZYGASA A PIEC OBLEPIA SIĘ WARSTWĄ SADZY I JESZCZE DO TEGO WYBIJA DYM NA ZEWNĄTRZ,KOMINIARZ MÓWI ŻE TO NIEMOŻLIWE A JA WIEM SWOJE I WIDZĘ SADZE JAK MI LATAJĄ PO KUCHNI,PIEC JEST PODŁĄCZONY PRAWIDŁOWO,KOMIN JEST O SZEROKOŚCI 20 NA 20 CM , ZŁĄCZE KOTŁA Z KOMINEM PRAWIDŁOWE I SZCZELNE I CO WY NA TO.POMOCY RATUJCIE BO JUŻ MAM DOŚĆ.

Tak na spokojnie jaki to piec, paliwo? Ile komin wystaje ponad dach i czy jest ocieplony? Opisz dokładnie komin, czy jest wyczystka i poniżej niej jest pojemnik na odprowadzenie wody skraplającej się w kominie?

to jest stary budynek,komin jest wielodziałowy ,każdy sąsiad ma swój komin,wystaje ponad metr nad szczyt dachu,kotłownia jest wydzielona z kuchni ma swoje drzwi z kratką wentylacyjną pod oknem w kuchni jest kratka went. w kotłowni jest wyciąg spalin z nierdzewki też ponad okap dachu i jeszcze dodatkowo wyciąg spalin gazowych,wszystkie wyciągi i nawiewy działają a w piecu kupa sadzy i się nie pali tylko przydusza i węgiel się nie wypala a węgiel jest bardzo dobry bo sprawdzałem u matki a sąsiadom się pali dobrze,już nie mam pomysłu co robić.

to jest stary budynek,komin jest wielodziałowy ,każdy sąsiad ma swój komin,wystaje ponad metr nad szczyt dachu,kotłownia jest wydzielona z kuchni ma swoje drzwi z kratką wentylacyjną pod oknem w kuchni jest kratka went. w kotłowni jest wyciąg spalin z nierdzewki też ponad okap dachu i jeszcze dodatkowo wyciąg spalin gazowych,wszystkie wyciągi i nawiewy działają a w piecu kupa sadzy i się nie pali tylko przydusza i węgiel się nie wypala a węgiel jest bardzo dobry bo sprawdzałem u matki a sąsiadom się pali dobrze,już nie mam pomysłu co robić.

Za mało jeszcze podałeś informacji.

Ten wkład z blachy jakiej jest średnicy? Kiedy założony?

Wkład wystaje ponad komin?. Jeżeli tak to ile? Zakończony jest jakąś czapką?

Wkład zaczyna się na wysokości czopucha pieca? Czy niżej, od wyczystki ?

Jaki piec, paliwo?

Jaki przekrój ma czopuch pieca?

Czy jest na dole komina (przy podłodze), wyczystka i odskraplacz?

Dymiło, zawsze czy dopiero teraz? Kiedy był czyszczony komin oraz piec ?

..zaraz zaraz czyli do pieca nie ma doprowadzonego bezpośrednio powietrza , tylko ma zasysać sobie przez kratkę w drzwiach z kuchni w której to jest kratka nawiewna pod oknem ? :o

jesli tak to wcale się nie dziwię , powietrze z kuchni pewnie sobie ucieka kanałem wentylacyjnym w kuchni (okap) zasysając jeszcze z kotłowni a tam robi się podciśnienie ..

na moje oko to trzeba doprowadzić do pieca kanał z zewnątrz zeby piec zasysał z tego kanału bo to co masz zrbione nie wróży najlepiej.

Nawiew jest.

Jak rurka od długopisu - ale JEST!

Mały dlatego, że z dużego by pizgało!

A w mrozy ten piec to z 500m3 powietrza na godzinę chciałby sobie pobrać....

Tak - do spalania...

Wtedy w kuchni byłaby temperatura zaokienna i DLATEGO ta rurka od długopisu.

To jest zrobione źle.

Nie zadziała.

Tam MUSI być doprowadzenie powietrza dla pieca w ilości mu potrzebnej.

Ta kupa m3!!!

W mrozy w tej kotłowni MA PRAWO być LODOWNIA!!!

Po prostu - taki jest to system grzewczy.

Adam M.

adok66 jak chcesz żeby ci pomóc to dokładnie opisz kotłownię i odpowiedz na moje pytania.

Ja twojej kotłowni nie widzę ale ty jesteś na miejscu i masz ją przed oczami.

Wszystkie dotychczasowe informacje od ciebie są chaotyczne. Trzeba się wszystkiego domyślać, więc prosiłbym o dokładny i wyczerpujący opis.