piotrul 07.11.2012 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Dziwne było to że w pewnym momencie gdy wyczyścilem ile sie dało ślimak z resztek węgla po uruchomieniu silnika ślimak się obracał mimo iż wyciągnąłem zawleczke ;/ Jutro operacja demontażu silnika i przekładni. Serwisant powiedział że przyczyną może być problem z przekładnią. Zobaczymy jutro i dam znać I co jakieś postępy? Ja ustaliłem,że skręca mi się ślimak. Normalnie masakra. Na przedostatnim zwoju zagina się i silnik staje. Wyciągnąłem "naprostowałem" zahartowałem... nadal to samo. Chyba ślimak zmienię. Ale dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 80mariusz80 07.11.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 U mnie sprawa się rozwiązała. Sprawa była prozaiczna: przycięli za długi ślimak, przez co jego końcówka haczyła o kolanko w retorcie. Po wyjęciu ślimaka zobaczyliśmy zdarty szpic, a po naświetleniu retorty - odrapane częściowo miejsce gdzie przylegał ślimak. Przez to silnik nie dawał rady i grzał się jak diabli.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxitrol 16.11.2012 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 I co jakieś postępy? Ja ustaliłem,że skręca mi się ślimak. Normalnie masakra. Na przedostatnim zwoju zagina się i silnik staje. Wyciągnąłem "naprostowałem" zahartowałem... nadal to samo. Chyba ślimak zmienię. Ale dlaczego? u mnie też problemem był ślimak. Okazało się że przez te pare lat po prostu się "wypalił" "wykruszył" .... Nie wiem co się stało natomiast w 3/4 jego długości był strasznie zniszczony zwój a na dodatek coś podeszło pod część zwoju co spowodowało wygięcie się tej części do środka osi i zblokowanie przepływu węgla. Po wymianie chodzi aż miło do tej pory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aderian 27.10.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Witam niedawno przeprowadzilem sie do nowego mieszkania w piwnicy mam kociol na ekogroszek z podajnikiem i chyba jeszcze na cos innego bo nad kociolkiem na ekogroszek sa tez wycigane ruszta.Sterownik ktory posiadam to wrt 13 http://www.kent.pnet.pl/dokumenty/wrt13.pdf przy rozpaleniu w kociolku podajnik chodzi caly czas (nienaaza go spalac i wysypuje niespalony ekogroszek do popielnika;/) bez przerwy a nadmuch tylko przy wlaczeniu sterownika przez kilka sekund.Przy paleniu na rusztach rozpalalem drzewem pozniej zasypalem troche ekogroszkiem nastawilem temperature na 60 stopni a temperature na pompie c.o na 55 niezdazylo ojsc nawet do 55 stopni i wlaczyla sie blokada czerwona dioda z sygnalem dzwiekowym nacisnolem klucz na sterowniku i zatrybili zaczela chodzic pompa doszlo do 60 stopni i sie wylaczyla tylko ze ekogroszek byl juz dobrze rozpalony i doszlo do 72 stopni po czym zaczelo spadac jak doszlo do 55 zaloczyla sie pompa i pozniej juz bylo ok tylko ze ekogroszek moment i sie wypalil i w domu znowu zimno;/jesli ktos sie na tym zna to prosze o porade jak go ustawic krok po kroku bo juz mnie krew zalewa z tym kotlem w omu zimno dziecko chore a ja nieumiem tego ustawic:(prosze o podanie szczegolowych parametrow jakie mam ustawic bo normlanie oszaleje dodoma tez ze powierzchnia mieszkania to okolo 45-50 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 27.10.2013 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Kolego "Aderian" popytaj tu;http://forum.info-ogrzewanie.pl/forum/30-kotly-z-podajnikiem/ Ja nie mam kotła z podajnikiem ale wiem że musisz podać nazwę kotła moc i jakie masz ustawienia na sterowniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxitrol 19.10.2018 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2018 I po paru latach odkopuje temat bo znowu mam problem z którym nie daje sobie rady. Silnik nie rusza i ślimak sie nie obraca. Nie cały czas ale "do rana" piec zawsze sie wygasza. Objawy jak na filmiku poniżej: Proszę o pomoc/nakierowanie co może być przyczyną takie stanu rzeczy. WYmieniłem kondensator, wyciągnąłem cały ślimak - filmik przedstawia zachowanie sie silnika bez obciążeń (cały układ odpięty od pieca) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 19.10.2018 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2018 Kondensator w pierwszej kolejności jak nie silnik, ale wcześniej weź kluczem pokręć podajnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxitrol 19.10.2018 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2018 tak jak pisałem kondensator wymieniony po co kluczem podajnik skoro całośc silnik przekładania ze ślimakiem jest odkręcona i "testuje" poza piecem więc nie ma żadnych oporów . Jakieś inne pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WERGRY 22.10.2021 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2021 Witam, mamy podobny problem silnik podczas włączenia buczy kondensator wymieniony ślimak bez zawleczki kreci sie na sucho ale po włożeniu zawlwczki próbuję kluczem pzekddecic i nic ani nie drgnie . Czy ktoś miał taką sytuację??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts