Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, zamierzam budować z betonu komórkowego, zdecydowana większość decyduje się na Ytong jednak ostatnio przedstawiciel handlowy juz można powiedzieć zaprzyjaźnionej hurtowni budowlanej zaoferował mi bloczki z betonu komórkowego producenta H+H Polska. Mają praktycznie identyczne parametry, są troszkę wyższe bo 24cm dlatego wychodzi 7 sztuk/m2 (Ytong 8,3/m2) i co najważniejsze są tańsze. Jednak przyznaje że pierwszy raz o nich usłyszałem i nie widziałem żeby ktoś w okolicy z nich budował, prawdopodobnie są w moim regionie jeszcze mało popularne. Czy ktoś miał z nimi styczność w praktyce i może coś więcej powiedziec? Dodaje że chodzi mi o ścianę jednowarstwową o grubości 36,5 cm. Pozdrawiam
https://forum.murator.pl/topic/136768-beton-kom%C3%B3rkowy-hh-mia%C5%82-kto%C5%9B-styczno%C5%9B%C4%87/

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wybacz ale h+h bynajmniej te co sie stosuje w budownictwie w uk sa tylko i wylacznie dobre do scian troj warstwowych i ni jak nie mozna porownac tego z ytongiem czy silka

tez mnie zaprzyjazniona hurtownia probowala namowic na ten materjal i dlatego pisze ze prubowala nadal tam kupuje ale nie powazne materjaly

zaoszczedzisz na scianach wpakujesz w ogzewanie pozdrawiam

a bym zapomnial w zdunskiej woli produkuja szalunki ze styropiany mozesz sam z tego budowac sklada sie to jak klocki lego i wlewa do srodka zaprawe i dalej w gore o wiele lepsze niz H+H

Budowałem z oryginalnego YTONGA PP2/0,4 P+W 40cm.

Dom z użytkowym poddaszem czas 12 miesięcy w tym 3 miesiące przerwy zimowej (01.01.2005 do 01.04.2005) Mieszkamy 5 rok, nie narzekam na koszty ogrzewania.

Osobiście nie jestem pewien co to za materiał H+H (HEIBEL?)

Pozdrawiam.

Witam, zamierzam budować z betonu komórkowego, zdecydowana większość decyduje się na Ytong jednak ostatnio przedstawiciel handlowy juz można powiedzieć zaprzyjaźnionej hurtowni budowlanej zaoferował mi bloczki z betonu komórkowego producenta H+H Polska. Mają praktycznie identyczne parametry, są troszkę wyższe bo 24cm dlatego wychodzi 7 sztuk/m2 (Ytong 8,3/m2) i co najważniejsze są tańsze. Jednak przyznaje że pierwszy raz o nich usłyszałem i nie widziałem żeby ktoś w okolicy z nich budował, prawdopodobnie są w moim regionie jeszcze mało popularne. Czy ktoś miał z nimi styczność w praktyce i może coś więcej powiedziec? Dodaje że chodzi mi o ścianę jednowarstwową o grubości 36,5 cm. Pozdrawiam

Ja mam H+H na klej [ale będzie docieplana] i jestem z materiału zadowolony.

Lepiej zrób 24+12cm ocieplenia.

Pustak znany od lat.

adi_ z tego co ja słyszałem i to z wielu źródeł to ten system budowy jak to porównałeś do klocków lego to największa z możliwych porażek i osobiście mnie również to nie przekonuje.

Co do ocieplania styropianem to również jestem tego przeciwnikiem bo owszem będzie ciepło, ale uważam ze to nie zdrowe robić z domu taki "termos", ściana nie oddycha, nie ma tego klimatu. Ściana jednowarstwowa to moim zdaniem najzdrowszy wybór i przecież stosowany od lat.

Bloczki producenta H+H mają wszelkie certyfikaty i bardzo korzystne parametry, nie wiem czy z Ytongiem nie jest tak, że płaci się więcej za markę? :D

Ja mam z H+H, jak na razie dom się nie rozpadł, materiał ta sama pólka co Solbet.

Ytong to ten sam beton komórkowy tylko w 2 razy większej cenie.

Ważne tylko żeby pustak trzymał wymiary, wtedy mało kleju potrzeba do łączenia.

A z tym niema problemu przy H+H czy Solbet.

....

Co do ocieplania styropianem to również jestem tego przeciwnikiem bo owszem będzie ciepło, ale uważam ze to nie zdrowe robić z domu taki "termos", ściana nie oddycha, nie ma tego klimatu. Ściana jednowarstwowa to moim zdaniem najzdrowszy wybór i przecież stosowany od lat.

......

:lol: :lol: :lol:

Polecam H+H. Ja ma ścianę 24+12 styro i jestem zadowolony.

W korzystnej cenie otrzymujesz dobrą izolację, brak szkodliwych promieniowań, szybko się muruje, dobrze się trzymają wszelkie kołki i mocowania a jednocześnie rewelacyjnie się robi wszelkie bruzdy, otwory itd.

Drugi raz murowałbym z tego samego tylko dałbym więcej Styro bo energia robi się na wagę złota.

Z tego co wiem H+H probukuje dwa rodzaje pustaków;

- szare - popiół lotny, wapno + dodatki

- białe - piasek, wapno, cement + dodatki

Te białe to materiał podobny do Ytonga.

Pozdrawiam

....

......

Co roku to samo :-?

....

......

Co roku to samo :-?

Skąd oni się biorą? To jak walka z chwastami - ileś byś nie pielił i tak zaraz jakiś się pokaże :lol:

H+H to znane od lat bloczki z betonu komórkowego. Ja zakupiłem Solbet ale to chyba ta sama liga: Solbet made in Poland a H+H chyba austriacki (tu nie mam pewności). Będę stawiał ściany 2-warstwowe 24 BK + 15 styro (zastanawiam się nad 18 - znajomy niedawno stawiał z Porothermu, w projekcie miał 15 ale zmienił na 18 ) Na całym budynku to ok 1000pln różnicy. A czy będzie cieplej to nie wiem:P W każdym razie H+H to nie jakiś wynalazek tylko (u)znana marka betonu komórkowego. Jak ja kupowałem to H+H były droższe od Solbetu w PSB o ok 20gr 24x24x59 klasy 600
Co masz na myśli Depi ??

To, co pozostali. Skąd bierzecie te teksty o "oddychających ścianach" i "termosach"? Jakby jakieś szkolenia z tego robili :lol:

Ad rem - ja mam ściany zewnętrzne z bloczków H+H 24cm, odmiana 600. Beton komórkowy jak beton komórkowy. Jak tańszy to bierz. Jak masz za dużo kasy i jesteś estetą to idź w Ytong. Ytong pewnie ma nieco lepszą tolerancję wymiarową, czyli może lepiej się muruje na cienką spoinę, ale to tylko dywagacja, bo z Ytonga nie budowałem.

tuciek Bierz nie 18cm, tylko 20 z frezem i się nie szczyp. Dopłata minimalna a parametry o 25% lepsze. To jest akurat najlepsza inwestycja, przy dzisiejszych relacjach cenowych, gdzie styro jest prawie za darmo.

Mój "termos" jest z H+H (24cm/600) plus 15 cm styropianu. Ekipa murowała na klej.

Ściany wyszły b. równe - styropian kleiłem na piankę, tynki wew. z k-g kładzionych "na grzebień".

Nie rozumiem tego zdziwienia, pod sformułowaniem "oddychanie ściany" mam na mysli jej przepuszczalność wilgotności i nie wierze że dom zabity styropianem odda lepiej wilgoć na zewnątrz niż ściana jednowarstwowa. Dlatego termos:P

A co do bloczków to raczej zdecyduje się na H+H 36cm.

Jak to usłyszałem dziś dobre porównanie, że z tymi bloczkami jest tak jak z ropą na stacji benzynowej, H+H to ropa z Lotosa, a Ytong z Shella. Więc jeśli nie widać wielkiej różnicy to po co przepłacać :D

Nie rozumiem tego zdziwienia, pod sformułowaniem "oddychanie ściany" mam na mysli jej przepuszczalność wilgotności i nie wierze że dom zabity styropianem odda lepiej wilgoć na zewnątrz niż ściana jednowarstwowa. Dlatego termos:P

Pewnie, że nie lepiej. Ale to nie ma znaczenia w ogólnym rozrachunku (do usuwania wilgoci służy wentylacja, a nie ściany). A ma znaczenie to, że będziesz miał wujowo ocieploną chałupę.

Ale jak chcesz na złość mamie odmrozić sobie uszy...

Możecie napisać w jakiej cenie macie ten H+H ? Bo widzę dużo opini że Ytong jest droższy i nie ma co przepłacać.

Mi w hurtowni zaproponowali cenę za Ytong 7,15 za bloczek 60x24x20

Natomiast za H+H 9 zł za 59x24x24

Wiec wychodzi mi że Ytong jest w tym przypadku tańszy ...

markoos to nie wiem skąd oni wzieli te ceny :D

Więc podam jak mi zaproponowali.

36x24x59 - 11,38 zł netto

24x25x59 - 6,85 zł netto