pawlo_911 20.01.2010 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Witam, zamierzam budować z betonu komórkowego, zdecydowana większość decyduje się na Ytong jednak ostatnio przedstawiciel handlowy juz można powiedzieć zaprzyjaźnionej hurtowni budowlanej zaoferował mi bloczki z betonu komórkowego producenta H+H Polska. Mają praktycznie identyczne parametry, są troszkę wyższe bo 24cm dlatego wychodzi 7 sztuk/m2 (Ytong 8,3/m2) i co najważniejsze są tańsze. Jednak przyznaje że pierwszy raz o nich usłyszałem i nie widziałem żeby ktoś w okolicy z nich budował, prawdopodobnie są w moim regionie jeszcze mało popularne. Czy ktoś miał z nimi styczność w praktyce i może coś więcej powiedziec? Dodaje że chodzi mi o ścianę jednowarstwową o grubości 36,5 cm. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 20.01.2010 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 wybacz ale h+h bynajmniej te co sie stosuje w budownictwie w uk sa tylko i wylacznie dobre do scian troj warstwowych i ni jak nie mozna porownac tego z ytongiem czy silka tez mnie zaprzyjazniona hurtownia probowala namowic na ten materjal i dlatego pisze ze prubowala nadal tam kupuje ale nie powazne materjaly zaoszczedzisz na scianach wpakujesz w ogzewanie pozdrawiam a bym zapomnial w zdunskiej woli produkuja szalunki ze styropiany mozesz sam z tego budowac sklada sie to jak klocki lego i wlewa do srodka zaprawe i dalej w gore o wiele lepsze niz H+H Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekw14 20.01.2010 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Budowałem z oryginalnego YTONGA PP2/0,4 P+W 40cm. Dom z użytkowym poddaszem czas 12 miesięcy w tym 3 miesiące przerwy zimowej (01.01.2005 do 01.04.2005) Mieszkamy 5 rok, nie narzekam na koszty ogrzewania. Osobiście nie jestem pewien co to za materiał H+H (HEIBEL?)Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 20.01.2010 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Witam, zamierzam budować z betonu komórkowego, zdecydowana większość decyduje się na Ytong jednak ostatnio przedstawiciel handlowy juz można powiedzieć zaprzyjaźnionej hurtowni budowlanej zaoferował mi bloczki z betonu komórkowego producenta H+H Polska. Mają praktycznie identyczne parametry, są troszkę wyższe bo 24cm dlatego wychodzi 7 sztuk/m2 (Ytong 8,3/m2) i co najważniejsze są tańsze. Jednak przyznaje że pierwszy raz o nich usłyszałem i nie widziałem żeby ktoś w okolicy z nich budował, prawdopodobnie są w moim regionie jeszcze mało popularne. Czy ktoś miał z nimi styczność w praktyce i może coś więcej powiedziec? Dodaje że chodzi mi o ścianę jednowarstwową o grubości 36,5 cm. Pozdrawiam Ja mam H+H na klej [ale będzie docieplana] i jestem z materiału zadowolony. Lepiej zrób 24+12cm ocieplenia. Pustak znany od lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlo_911 20.01.2010 22:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 adi_ z tego co ja słyszałem i to z wielu źródeł to ten system budowy jak to porównałeś do klocków lego to największa z możliwych porażek i osobiście mnie również to nie przekonuje. Co do ocieplania styropianem to również jestem tego przeciwnikiem bo owszem będzie ciepło, ale uważam ze to nie zdrowe robić z domu taki "termos", ściana nie oddycha, nie ma tego klimatu. Ściana jednowarstwowa to moim zdaniem najzdrowszy wybór i przecież stosowany od lat. Bloczki producenta H+H mają wszelkie certyfikaty i bardzo korzystne parametry, nie wiem czy z Ytongiem nie jest tak, że płaci się więcej za markę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinok 20.01.2010 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Ja mam z H+H, jak na razie dom się nie rozpadł, materiał ta sama pólka co Solbet. Ytong to ten sam beton komórkowy tylko w 2 razy większej cenie. Ważne tylko żeby pustak trzymał wymiary, wtedy mało kleju potrzeba do łączenia.A z tym niema problemu przy H+H czy Solbet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 20.01.2010 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 .... Co do ocieplania styropianem to również jestem tego przeciwnikiem bo owszem będzie ciepło, ale uważam ze to nie zdrowe robić z domu taki "termos", ściana nie oddycha, nie ma tego klimatu. Ściana jednowarstwowa to moim zdaniem najzdrowszy wybór i przecież stosowany od lat. ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 21.01.2010 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Polecam H+H. Ja ma ścianę 24+12 styro i jestem zadowolony.W korzystnej cenie otrzymujesz dobrą izolację, brak szkodliwych promieniowań, szybko się muruje, dobrze się trzymają wszelkie kołki i mocowania a jednocześnie rewelacyjnie się robi wszelkie bruzdy, otwory itd.Drugi raz murowałbym z tego samego tylko dałbym więcej Styro bo energia robi się na wagę złota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 21.01.2010 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Z tego co wiem H+H probukuje dwa rodzaje pustaków;- szare - popiół lotny, wapno + dodatki- białe - piasek, wapno, cement + dodatki Te białe to materiał podobny do Ytonga.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 21.01.2010 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 .... Co do ocieplania styropianem to również jestem tego przeciwnikiem bo owszem będzie ciepło, ale uważam ze to nie zdrowe robić z domu taki "termos", ściana nie oddycha, nie ma tego klimatu. Ściana jednowarstwowa to moim zdaniem najzdrowszy wybór i przecież stosowany od lat. ...... Co roku to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 21.01.2010 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 .... Co do ocieplania styropianem to również jestem tego przeciwnikiem bo owszem będzie ciepło, ale uważam ze to nie zdrowe robić z domu taki "termos", ściana nie oddycha, nie ma tego klimatu. Ściana jednowarstwowa to moim zdaniem najzdrowszy wybór i przecież stosowany od lat. ...... Co roku to samo Skąd oni się biorą? To jak walka z chwastami - ileś byś nie pielił i tak zaraz jakiś się pokaże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlo_911 21.01.2010 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Co masz na myśli Depi ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tuciek 21.01.2010 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 H+H to znane od lat bloczki z betonu komórkowego. Ja zakupiłem Solbet ale to chyba ta sama liga: Solbet made in Poland a H+H chyba austriacki (tu nie mam pewności). Będę stawiał ściany 2-warstwowe 24 BK + 15 styro (zastanawiam się nad 18 - znajomy niedawno stawiał z Porothermu, w projekcie miał 15 ale zmienił na 18 ) Na całym budynku to ok 1000pln różnicy. A czy będzie cieplej to nie wiem:P W każdym razie H+H to nie jakiś wynalazek tylko (u)znana marka betonu komórkowego. Jak ja kupowałem to H+H były droższe od Solbetu w PSB o ok 20gr 24x24x59 klasy 600 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 21.01.2010 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Co masz na myśli Depi ?? To, co pozostali. Skąd bierzecie te teksty o "oddychających ścianach" i "termosach"? Jakby jakieś szkolenia z tego robili Ad rem - ja mam ściany zewnętrzne z bloczków H+H 24cm, odmiana 600. Beton komórkowy jak beton komórkowy. Jak tańszy to bierz. Jak masz za dużo kasy i jesteś estetą to idź w Ytong. Ytong pewnie ma nieco lepszą tolerancję wymiarową, czyli może lepiej się muruje na cienką spoinę, ale to tylko dywagacja, bo z Ytonga nie budowałem. tuciek Bierz nie 18cm, tylko 20 z frezem i się nie szczyp. Dopłata minimalna a parametry o 25% lepsze. To jest akurat najlepsza inwestycja, przy dzisiejszych relacjach cenowych, gdzie styro jest prawie za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emwuel 21.01.2010 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Mój "termos" jest z H+H (24cm/600) plus 15 cm styropianu. Ekipa murowała na klej. Ściany wyszły b. równe - styropian kleiłem na piankę, tynki wew. z k-g kładzionych "na grzebień". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlo_911 21.01.2010 16:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Nie rozumiem tego zdziwienia, pod sformułowaniem "oddychanie ściany" mam na mysli jej przepuszczalność wilgotności i nie wierze że dom zabity styropianem odda lepiej wilgoć na zewnątrz niż ściana jednowarstwowa. Dlatego termos:P A co do bloczków to raczej zdecyduje się na H+H 36cm. Jak to usłyszałem dziś dobre porównanie, że z tymi bloczkami jest tak jak z ropą na stacji benzynowej, H+H to ropa z Lotosa, a Ytong z Shella. Więc jeśli nie widać wielkiej różnicy to po co przepłacać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 21.01.2010 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Nie rozumiem tego zdziwienia, pod sformułowaniem "oddychanie ściany" mam na mysli jej przepuszczalność wilgotności i nie wierze że dom zabity styropianem odda lepiej wilgoć na zewnątrz niż ściana jednowarstwowa. Dlatego termos:P Pewnie, że nie lepiej. Ale to nie ma znaczenia w ogólnym rozrachunku (do usuwania wilgoci służy wentylacja, a nie ściany). A ma znaczenie to, że będziesz miał wujowo ocieploną chałupę. Ale jak chcesz na złość mamie odmrozić sobie uszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoos 21.01.2010 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Możecie napisać w jakiej cenie macie ten H+H ? Bo widzę dużo opini że Ytong jest droższy i nie ma co przepłacać. Mi w hurtowni zaproponowali cenę za Ytong 7,15 za bloczek 60x24x20Natomiast za H+H 9 zł za 59x24x24 Wiec wychodzi mi że Ytong jest w tym przypadku tańszy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 21.01.2010 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 No jak tańszy to bierz czym prędzej, zanim się rozmyślą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlo_911 21.01.2010 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 markoos to nie wiem skąd oni wzieli te ceny Więc podam jak mi zaproponowali. 36x24x59 - 11,38 zł netto 24x25x59 - 6,85 zł netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts