Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drewniany stelaz pod regipsy

Recommended Posts

Do wykonczenia poddasza uzytkowego chcem uzyc listw drewnianych o grubosci 30 mm, na ktore beda polozone regipsy lub blazeria.

ocieplenie stanowi 160 Ursa z folia i dodatkowo miedzy listwy chce dac

styropian "3".

Czy takie rozwiazanie jest do przyjecia - chodzi przede wszystkim o styropian i drewniany stelaz

andrzej

Gość m.c.
Do wykonczenia poddasza uzytkowego chcem uzyc listw drewnianych o grubosci 30 mm, na ktore beda polozone regipsy lub blazeria.

ocieplenie stanowi 160 Ursa z folia i dodatkowo miedzy listwy chce dac

styropian "3".

Czy takie rozwiazanie jest do przyjecia - chodzi przede wszystkim o styropian i drewniany stelaz

andrzej

jaka masz gwarancje ze drewniane listwy nie wypacza sie po np. pol roku

lepiej daj stelaz na profilach tak jak zaleca producent

tez sie nad tym zastanawiam, ale jezeli poloze blazerie (na drewnianym stelazu chyba lepiej) to konstrukcja bedzie tak usztywniona ze nie powinna sie wypaczac. nie wiem tylko jak jest z regipsem - tu jest problem, dlatego dobrze by bylo zeby ktos napisal kto tak robil

andrzej

mozesz pod boazerie dac profile a na to listwy drewniane gr.np. 15 mm

pozdrawiam

Rozumiem zamysł aby oszczędzić na kosztach materiału.

Drewno jest dużo tańsze od rusztów metalowych Knauffa, a zwłaszcza Rigipsu.

Ale drewno nie zapewni zachowania należytych płaszczyzn sufitów.

Będzie tanio, ale krzywo.

Styropian z kolei trudno tak dociąć, aby nie było szczelin. Ponadto styropian z dostępem powietrza + 25 lat = 0 (rozpadnie się i zniknie).

Gość elusia

Ja ze swoich doświadczeń mogę powiedzieć, że TYLKO ruszt metalowy gwarantuje Ci sufit w jednym kawałku, bez widocznych rys i pęknięć. Pamietaj, że drewno ZAWSZE pracuje reagując na zmiany wilgorności powietrza, a metal nie. Ponadto metalowy jest zamocowany na specialnych łącznikach eliminujących "pracę" więźby. Ja mam takie rozwiązanie od 5 lat i jest OK. Z wyjątkiem rys na łączeniach ze ścianami. Co do styropianu to przelicz dokładnie koszt: wełna czy styropian. Myślę, że nie powinno być wielkiej różnicy, a dokładniej ocieplisz napewno wełną.

DECYZJA NELEŻY DO CIEBIE ....?

Co do grubości to ja dawałam 20 cm a czasem i 25. pamiętaj tamtędy ucieka dużo ciepła.

nie wiem czy dobrze mysle ale styropian chyba bedzie lepiej izolowal od waty a z doposowanie nie bedzie problemu bo dam listwy co 0.5m (listwa, styropian i listwa- mozna idealnie docisnac)

nie tyle zalezy mi na oszczednosci co na miejscu i dobrej izolacji.