Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmieścicie się w 1000zł za gaz za styczeń..?

Recommended Posts

Ogrzewanie domku jednorodzinnego za metr kwadrat. jest tańsze niż mieszkania.

....no chyba nie koniecznie.

Moi teściowie płacą teraz w ocieplonym bloku z wymienionymi oknami za centralne i przygotowanie ciepłej wody na 64m2 około 63PLN i dopłatę mieli około 100PLN co daje około 856PLN/rok!!!(...)

No widzisz - wszystko zależy od wielu czynników - sam osobiście mieszkałem w bloku z wielkiej płyty w Krakowie - pow mieszkania 54m2 , blok ocieplony , okna wymienione , ogrzewanie z rury MPEC , na kaloryferach podzielniki - miesięcznie / przez cały rok / jako składnik czynszu płaciłem 200zł za ogrzewanie - rocznie dawało to 12x200 = 2400zł - zawsze co roku miałem około 500 zł zwrotu - więc ogrzewanie mojego mieszkania kosztowało mnie około 1900zł .

1900zł za ogrzanie 54m2 ... - bez komentarza .

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ogrzewanie domku jednorodzinnego za metr kwadrat. jest tańsze niż mieszkania.

....no chyba nie koniecznie.

Moi teściowie płacą teraz w ocieplonym bloku z wymienionymi oknami za centralne i przygotowanie ciepłej wody na 64m2 około 63PLN i dopłatę mieli około 100PLN co daje około 856PLN/rok!!!

Często co innego "płacą", a co innego "kosztuje".

Przy systemie podzielnikowym używać można tylko pierwszego stwierdzenia. Przy miernikach drugiego.

Rachunek za grudzień/styczeń - 597 zł / 383 m3.

masz tani gaz

ja mam przed oczami rachunek za ogrzewanie mieszkania (45m2) w domku poniemieckim (od 02.11.2009 do 07.01.2010) 335m3 617zł.

temperatura w mieszkaniu 19-20oC :cry:

Jak widać gaz gazowi nierówny :lol: - może jeszcze niech kolega napisze jaki gaz - bo jeśli GZ50 to mało prawdopodobne ...

Hmm - zastanawiam się co daje takie porównanie przy założeniu że jest tyle zmiennych że w zasadzie nie da się takiego porównania zrobić. Każdy budynek jest inny, lokalizacja budynku, wentylacja, rekuperacja, własne preferencje itp. mają wpływ na zużycie gazu.

Poza tym jak ktoś sobie postawił chatę to jednak musi się liczyć z tym że koszt utrzymania domu będzie trochę większy jak mieszkania 60 m2. Ja nastawiam się na koszty miesięczne utrzymania domu 115 m2 na poziomie 1000 zł/mies - liczę z tego 700 - 800 pln na ogrzewanie (PRZEZ CAŁY ROK) - czyli kwotę powiedzmy ok 8000-9000 rocznie przeznaczyć na ogrzewanie. Jak będzie taniej to będę się cieszył ;-) - obecnie koszt utrzymania 60 m2 mieszkania to delikatnie licząc 1000 zł/mies czyli przeprowadzając się do domu 115 m2 zyskuję 2-krotną powierzchnię (nie licząc garażu) przy podobnych kosztach.

pozdr.

zebacz

:lol:

Radziłbym przekalkulowac jeszcze raz koszty ogólne albo zajrzec do wątku o kosztach miesięcznych utrzymania domu. A 8000-9000 na ogrzewanie to uważam że zdecydowanie za dużo, chyba że gaz z butli to wtedy może byc blisko tej kwoty.

te 115m2 taniej wyszłoby grzać prądem

Nigdy nie byłem przeciwnikiem ogrzewania stricte prądem - nie byłem do teraz - u mnie przez 4 dni nie było prądu / w związku z wydarzeniami meteorologicznymi na południu - pisałem o tym w innych wątkach / , w niektórych miejscowościach w moich okolicach prądu nie ma do dzisiaj / już gdzieniegdzie ponad 10 dni / ...

Ja ratowałem się agregatem prądotwórczym - pomimo braku prądu mieszkałem nie odczuwając żadnego dyskomfortu / no może z wyjatkiem tankowania agregatu 8) / - jakbym się zdecydował i wykonał instalację ogrzewania domu stricte na prąd - pozostałoby chyba tylko zamarznąć ... - uzaleznianie się w 100% od jednego tylko nośnika energii jest co najmniej nieroztropne , a tylko od prądu - nie bedę tego nazywał po imieniu żeby kto sie nie poczuł urażony .

Ale to tak BTW :lol:

Witam

Spalanie szykowało mi się za ten miesiąc za gaz w granicach 800-1000 zl.

Poszedłem po rozum do głowy i wkurwiłem się wiecznie nieodogrzaną na piętrze przez kaloryfery chałupe i kupiłem śliczny piecyk Vermont Casting za stanów.(troche kosztował, ale łądny z niego mebelek)

Drewna kupiłem 2mp =280 pln (brzoza) i pale tym dokładając 3-4 razy dziennie.

De facto grzeje dom (130 m2 uzytkowej) piecykiem stojącym w salonie.

Wnioski:

- jest bardzo ładnie i nastrojowo

- wcale nie mam kotłowni w salonie (?)

- jest ZDECYWANIE cieplej, (po porstu powietrze jest inne w domu).

- przy samym piecyku i w całym salonie jest rozkosznie cieplo 24-25 C. Na pietrzxe ujdzie- 19-20C (rozprowadzenie z portala w planach).

-brodę sobie pluje ze nie kupiłem go wcześniej

- a teraz najlepsze- moje zużycie gazu na ten miesiąc - 180 metrow. Tyle to ja spaliłem w ciepłym listopadzie o ile mnie pamięć nie myli, a piecyk mam dopiero od 2 tyg. Na dobe mam 1,5-3 metry spalania.

VIVAT palenie drewnem.

ps. mialem incydent braku prądu prze 5 godzin- to też nie było bez znaczenia na decyzje o zakupie

Dom 120m2 z użytkowm poddaszem.

Rachunek za ogrzewanie CO, CWU i całą elektrykę

za styczeń 2006 (pierwsza zima) wyniósł mnie 792zł. / kocioł KOSPEL 12kW, wszystko grzejniki RADSON. czyli na CO wg moich wyliczeń 650zł

Tak jak napisałem te 792zł to zużyte 2333kWh temp dzień 21st, noc 20stC,

Styczeń 2007 mamy GZ 50 zużyte 247zł tj jakieś 350zl temp podniesiona dzień 22st noc 21st

Styczeń 2008 zużyte 170m3 tj 280zl temp dzień 22st noc 21st

Styczeń 2009 zużyte 167m3 podobnie 280zl temp dzień 22st noc 21st

Styczeń 2010 zużyte do dzisiaj 140m3 temp dzień 22st noc 21st

Kominek praktycznie co drugi dzień po południu (18.00) odpalamy a ostatnio wieczorami codzienie.

Dzisiaj rano o godz. 06.00 mieliśmy -23stC na zew,

Dodam również że średnia temperatura miesiąca stycznia (odczyty temp rano godz 5.00-6.00) w roku:

2006 to -15,5stC

2007 b.d.

2008 to + 0,5stC

2009 to -5,0 stC

2010 do dzisiaj -6,3stC

Jakie macie teraz dobowe zuzycie... Da rade poniżej 20 m3..?

Jeszcze daje radę. 0d 20 wczoraj do 20 dziś 17 m3.

Od początku stycznia 278 m3 + 0,5 kubika drewna.

Estymacja na styczeń zakładając że sprawdzi się co dziś Kret mówił o przyszłym tygodniu : 385 m3 x 1,57 = 604 zł + 60 zł haraczu = 664 zł

Ciekawe jak gazownicy z Pn - Wsch Polski

Dom 200 mk kondensat 17 grzejników + 70 mkw podłogówki. Góra (70 m) na pół gwizdka. okolice Krakowa w szczerych polach (wieje)

Witam

Spalanie szykowało mi się za ten miesiąc za gaz w granicach 800-1000 zl.

Poszedłem po rozum do głowy i wkurwiłem się wiecznie nieodogrzaną na piętrze przez kaloryfery chałupe i kupiłem śliczny piecyk Vermont Casting za stanów.(troche kosztował, ale łądny z niego mebelek)

Drewna kupiłem 2mp =280 pln (brzoza) i pale tym dokładając 3-4 razy dziennie.

De facto grzeje dom (130 m2 uzytkowej) piecykiem stojącym w salonie.

Wnioski:

- jest bardzo ładnie i nastrojowo

- wcale nie mam kotłowni w salonie (?)

- jest ZDECYWANIE cieplej, (po porstu powietrze jest inne w domu).

- przy samym piecyku i w całym salonie jest rozkosznie cieplo 24-25 C. Na pietrzxe ujdzie- 19-20C (rozprowadzenie z portala w planach).

-brodę sobie pluje ze nie kupiłem go wcześniej

- a teraz najlepsze- moje zużycie gazu na ten miesiąc - 180 metrow. Tyle to ja spaliłem w ciepłym listopadzie o ile mnie pamięć nie myli, a piecyk mam dopiero od 2 tyg. Na dobe mam 1,5-3 metry spalania.

VIVAT palenie drewnem.

ps. mialem incydent braku prądu prze 5 godzin- to też nie było bez znaczenia na decyzje o zakupie

Cieszę się, z kolejnej relacji, że sprawdza się rozwiązanie, które zaplanowałem u siebie już na etapie projektu

Niestety w tym sezonie (pierwszym) nie starczyło kasy na piecyk...

i zużycie przy tych mrozach (dzisiaj -18) sięga 17-18m3/doba...dla 200m2 pow. ogrzewanej...

no nic, byle do przyszłego sezonu... :wink:

Jakie macie teraz dobowe zuzycie... Da rade poniżej 20 m3..?

Jeszcze daje radę. 0d 20 wczoraj do 20 dziś 17 m3.

Od początku stycznia 278 m3 + 0,5 kubika drewna.

Estymacja na styczeń zakładając że sprawdzi się co dziś Kret mówił o przyszłym tygodniu : 385 m3 x 1,57 = 604 zł + 60 zł haraczu = 664 zł

Ciekawe jak gazownicy z Pn - Wsch Polski

Dom 200 mk kondensat 17 grzejników + 70 mkw podłogówki. Góra (70 m) na pół gwizdka. okolice Krakowa w szczerych polach (wieje)

Jednak przekroczyłem 400m :( - dokładnie 402 m3 x 1,57 = 631zł + 60 = 691 zł.

Od początku sezonu (11 X) 1095 m3

Pozdr M