Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W AKEBIACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

Dom w akebiach bardzo długo był naszym faworytem. Tydzień temu nawet już zamówiłam projekt, ale po godzinie anulowałam zamówienie. W domku odpowiadał nam układ pomieszczeń, ale niestety był trochę za mały. Chcieliśmy go powiększyć od stony wejścia i tarasu, ale wiązałoby sie to z przeprojektowaniem dachu=koszty. Wpadł mi w ręce projekt Frida z Archipelagu i tak chyba juz zostanie, choć może jest ciut za duży. Ostateczna decyzja zapadnie do końca stycznia

Witam serdecznie,

Proszę o ocenę projektu dom w Akebiach z Archonu: http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-akebiach/m4a07ca25cf321

Zmiany które widzę w tym momencie to:

1. Likwidacja toalety nr 11 - na razi nie wiem jak sensownie wykorzystać tę przestrzeń

2. Poszerzenie kuchni o 0,4 m - przesunięcie wykuszu (bez zmiany konstrukcji dachu) – przesunięcie drzwi o 0,4 m.

3. Likwidacja garażu. Od strony gdzie był garaż nie wstawiamy okien

4. Łazienka nr 4 – wejścia z pokoi zlikwidowane, centralne wejście z korytarza

5. Poddasze – adaptacja dla zrobienia toalety i jednego pokoju + okna dachowe

6. Do rozważenia: wydłużenie pokoju nr 5 i 8 o ok. 0,5 m (zmniejszenie różnicy na wykuszu salonu) - powiększy to pokoje.

Z góry dziekuję za wszelkie sugestie i uwagi.

Ps. Muszę zrezygnować z Andromedy I (Dobre Domy) i szukam parterówki juz od dłuższego czasu. A "w Akebiach" jest niemal idealny:)

• 2 weeks później...

Nie piszesz jaką dużą masz rodzinę i jakie jej potrzeby.

Domek z zewnątrz bardzo mi się podoba - to moje klimaty.

Kuchnia jest dość duża, nie widzę potrzeby jej powiększenia.

Kwestia toalety i łazienki 4 wg Twojego uznania.

Gdyby nie było garażu, w łazience 4 zrobiłabym okno a w pomieszczeniu gospodarczym byłaby pralka i suszenie prania.

Gdybym w budynku parterowym chciała dorobić poddasze, to wolałabym poszukać innego projektu- z piętrem.

W żadnym wypadku nie polecam wydłużenia pokoi 5 i 8 - zdeformujesz budynek!

Trochę nie podoba mi się wymieszanie części dziennej z nocną.

Osobiście wolę taras zadaszony.

Może ta ocena na coś Ci się przyda, na razie nic więcej nie przychodzi mi do głowy.

Dzięki Ciotka Klotka :x Rodzina 2+1 + 1 w planach.

Kuchni się przyjrzałem dokładniej, polatałem z miarką po mieszkaniu i faktycznie powinno wystarczyć:)

Okno w w łazience nr 4 - dobra uwaga

Piętro odpada - kupiliśmy już projekt domku z pełnym poddaszem uzytkowym ale w miedzyczasie miałem małe przejścia zdrowotne w trakcie których schody nie wchodziły w grę - dlatego zmiana na parterówkę.

Pokój na poddaszu na "wszelki wypadek".

Wymieszanie części nocnej z dzienną - wiatrołap będzie mniejszy, ścianka wydłużona - co moim zdaniem mocno oddzieli sypialanię rodziców od części dziennej.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

No do gry włączył się projekt IRYS (wersja bez garażu) z pracowni Domy na Horyzoncie: http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=164&a=396&sid=85&powierzchnia_uzytkowa_max=150&wymiar_dzialki_x_max=100&powierzchnia_uzytkowa_min=110&wymiar_dzialki_x_min=0&typ_budynku_in=P

Który wg Was jest ciekawszym projektem pod względem użytkowym?

• 3 months później...

witam.

a ja właśnie zakupiłem ten projekt i zmiana dotyczy zasadniczo jedxnej rzeczy - poszerzenie garażu o 2,5 metra do 6 materów dla dwustanowiskowego. Koszt tej zminy nie jest duży, gdyż nie trzeba przeprojektowywać całecgo dachu, a jedynie dołożyć kilka "deseczek" :).

Dodatkowo nie bedzie wejścia pomiędzy wiatrołapem a kuchnią, a zamiast tego pomiędzy tymi pomieszczeniami zrobi się małą spiżarnię z wejsciem zarówno do wiatrołapu jak i kuchni. Domek jest przepiękny - idealny dla rodziców z dwójką dzieciaków, którzy mają swoją strefę, a łaznieka jak w BeveryHills 90210 :) z wejściem od dwóch pokoi - ach te młodziencze czasy.

A i jeszcze jedno - domek buduje w technologii cieżkich prefabrykatów drewnianych.

Zapraszam do rozmów na temat projektu.

• 3 years później...