Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PIEC ZĘBIEC KWKS 16KW JAK W NIM PALIĆ ?

endi2483

Recommended Posts

robdk no właśnie o tym zaworze 3D też wspominał że to tych kotłów musi byc i wtedy tez jest lepiej

Jeśli masz termostaty do grzejników to zawór nie musi być i z termostatami jest bardziej komfortowo.

Zawór 3D raczej jest by w obiegu kotła by temperatura zasilania i powrotu była powyżej 55stC. Zapobiega to korodowaniu kotła. Dopiero nadwyżki nad tą temperaturę są przekazywane do instalacji. W tym przypadku to cały czas powrót jest zimny i opał jest mocno wystudzany i może właśnie nie przekazuje swojej mocy na wymiennik kotła.

Co do termostatów to w układzie z kotłem na paliwo stałe to trzeba choć z 2 grzejniki zostawić bez termostatów by nie dopuścić w skrajnych przypadkach do zagotowania wody. Mamy niby zabezpieczenie w postaci naczynia zbiorczego otwartego, ale na zimne się dmucha...

8) ok rozumie. Jaki kocioł polecasz na 85m2 ? miałowy czy może eko. Może tak który jest ekonomiczny. Dodaje iż ocieple strop czeka mnie spora inwestycja

Nie jestem ani producentem, ani sprzedawcą kotłów. Użytkuję zębca miałowego i śmiało mogę polecić po ociepleniu domu. Załadunek będzie raz na dobę.

Mam również zębca 16kw i ogrzewa mi ok 150m kw z palcem w nosie. Temperatura na piecu średnio 50 stopni, między 60-70 ronbi się już gorąco. Mam teraz założone grzejniki purmo, wcześniej były stalowe i było znacznie gorzej. Ocieplony został tylko strop, ściany pustak 24cm+pustka+6cm pustak na parterze. Piętro pustak 24cm. Wnioski wyciągnij sam. Wymiana pieca to ostatnia rzecz na jaką bym się zdecydował.

cinek słuchaj ale ty też masz 16 kws czy 16 kw może to jakas różnicahmmmm :-? , mówisz lepiej jak na purmo ... no własnie ja mam 3 takie blaty jak drzwi od garażu :o po 34 żebra .......... a palicie całodobowo czy jak ? ja np zaczynam 16 to tak 6 godz trzyma ale przy tych mrozach nic dziwnego, pozniej o 12 mu dokładam do pełna i trzyma mi do osmej rano tak ok 40 stopni. i koniec jade do pracy po osmiu godz wracAM mam 11 stopni w domu i zanim on nagrzejesama wode to potrwa.

Kocioł to Zębiec KWK-1 r.prod 2003 Tak, ja palę cały czas. Widzę naprawdę dużą różnicę po wymianie grzejników i ociepleniu stropu. U Ciebie jedenym z głównych czynników,jest zapewne to, że piec zostaje wygaszony i cały dom oddaje ciepło, później trzeba nagrzewać ściany a nie oddawać ciepło do otoczenia. Grzejniki to chyba druga sprawa, ja naprawdę jestem super zadowolony z tych purmo, różnica jest kolosalna.