Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana statusy działki z siedliskowej na rolną - problem

Julka_G

Recommended Posts

Witam,

Zgodnie z tytułem mam problem - mój Ojciec posiada działkę siedliskową (dosyć dużą) i w 2000 roku zaczął budować na niej dom. Zakończył robienie fundamentów i do tego momentu budowa stała. W ostatnich dniach dowiedzieliśmy się, że Gmina zamierza zmienić przeznaczenie tych gruntów na rolne :(. Można odwoływać się od nowego Planu, ale nieoficjalnie nam powiedziano, że Wójt zawsze rozpatruje takie odwołania negatywnie.

Mam zatem pytanie czy jest jakaś szansa na dokończenie domu? Było udzielone pozwolenie na budowę, ale była też przerwa w budowie. Czy wznowienie prac przed uchwaleniem nowego planu coś da?

Dziękuję za rady.

Pzdr,

Julka

MPZP nie obala ostatecznej decyzji - pozwolenia na budowę

szansa jest

jeżeli przerwa pomiędzy wpisami do dziennika nie jest większa niż 2 lata, to jesteś w domu, możesz wznowić budowę pod nowym szeryfem, zgłaszasz go i tyle

jeżeli więcej niż dwa lata, to robi się kwas - musisz odnaleźć starego szeryfa, aby uzupełnił tak wpisy, żeby spowodować przerwę we wpisach <2 lata

i dalej j.w.

Uzupełniając:

Ta działka była rolna i pozostała taką mimo wydanego PnB.

Zabudowa siedliskowa dotyczyła rolników, i jak dobrze pamiętam był obowiązkowy areał ponad 1ha, aby można było zacząć budowę siedliska.

W chwili obecnej funkcjonuje termin „zabudowa zagrodowa”, też dla rolników „ustawowych”, ale zmieniły się zasady. Tu wobec braku MPZP, areał musi wynosić nie mniej niż średnia dla gospodarstwa z tej gminy.

Uchwalenie MPZP zmieni sytuację o tyle, że wymóg areału ograniczy się do ustawowego 1ha, ale może również wnieść zakaz budowy na tej działce.

Najrozsądniejsze jest wykonanie scenariusza jaki podał Barbossa.