Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego ksiądz nie zdejmuje butów?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 481
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja tez mieszkam prawie :D na wsi.

Jeśli chodzi o zdejmowaniu butów kiedy idę do kogoś to mam tak:

jak nie muszę, to mogę-czyli jak ktoś nie wymaga a dom zaprzyjażniony to nie chcę dokładać gospodyni roboty i lepiej mi się siedzi nie zaparzając łap w kozakach.

Ale jak jestem zmuszana ,czy to sugestią,wymownym spojrzeniem czy próbą wręczenia kapci pamiętających Franza Jozefa ,no to czasem sobie pomyślę :evil:

jest też druga strona medalu:

Swieżo wycyklinowana podłoga w poprzednim domu (niestety miękka,świerkowa) wytrzymała tylko jedną wizyte gościa na szpilkach biegającego za małym dzieckiem.Następnego dnia wyglądała jakby dostała ostrego napadu cellulitu i tak jej już zostało.

wyciągneliśmy wnioski,teraz cała ogólnodostępna część domu wykafelkowana i goście w butach-nawet szpilkach -niestraszni :D

no patrz :)

a ja myślałam , że ci znajomi są wyjątkowi i ciężko na taki pomysł wpaść :D

... może byliśmy u tych samych :lol: :wink:

...

Paweł, jak przyjedziesz, to prewencyjnie pozwijam wszystkie dywany, a Sołtysowi każę czyste portki przygotować! :lol: :lol: :lol:

...

... tylko nie wieszaj na ścianach :) please :) :wink:

ps - portki wezmę zapasowe (i galoty) ... w sołtysowych bym się zapewne "utopił" :roll: :wink: (choć "w pasie" mogły by być przyciasne :o :roll: )

...

wyciągneliśmy wnioski,teraz cała ogólnodostępna część domu wykafelkowana i goście w butach-nawet szpilkach -niestraszni :D

... otóż to :) mam podłogi z dość twardego drewna w całym domu - wykładzin dywanowych nie lubię - (płytki ceramiczne w kuchni, przedpokoju i w łazienkach) ... łatwiej posprzątać :lol: :wink:

pozdróweczka

ps - dywany to najbardziej lubię "latające" :lol: :wink:

Postanowiłam na drugi rok poprosić ich o zdjęcie obuwia i zastanawiam się czy warto zaczynać w ogóle?Jak myślicie? :wink: Swoją drogą-ciekawe jak wygląda ksiądz bez butów :roll:

Fajnie się ten wątek rozwinął.Szkoda tylko,że niektórzy nie potrafią odczytywać emotikonów a po coś one chyba są :roll: Przez co ,jak pisałam wcześniej,ciśnienie rosło niektórym nieproporcjonalnie do emotikonka właśnie :)

Nadmieniam,że ja również mieszkam na wsi-z wyboru :wink: i nie wszędzie zdejmuję obuwie i nie każdym obuwie zdejmować każę.Jeśli jednak decyduję się wejść w buciorach to je dokładnie (czyt.dokładnie) wycieram.

Niestety,jak mawia moja babcia:"cham chamem,na wieki wieków amen".I na takiego księdza przyszło mi było trafić,hej! :lol:

I jeszcze jedno.

W miescie przyjeta jest zasada, ze kilka czy kilkanascie dni wczesniej chodza po mieszkaniach ministranci i grzecznie pytaja czy chce sie przyjac ksiadza.

Na wsi takich zwyczajow nie ma. A szkoda.

Tez zalezy. W mojej wsi dzien wczesniej chodzi koscielny i pyta, kto przyjmie ksiedza.

W ramach relaksu polecam ciekawa stronke Mariusza Szczygla :)

http://www.mariuszszczygiel.com.pl/386,teksty/tajemnice-polskie

Piękne :lol:

Podstawowe pytania o dziwactwa Polaków:

-dlaczego zdejmują buty "w gościach"

-dlaczego piją kawę w szklankach (ja tez :oops: )

-dlaczego nie siadają na trawnikach (w tym względzie się poprawia, choć nadal są osoby, dla których trawnik jest przedłużeniem wypucowanej podłogi w salonie, z zakazem wstępu dla psów i dzieci :lol: )

-dlaczego typowo wiejski obyczaj oczepin jest teraz stałym elementem wesela (właśnie, dlaczego?)

Warto przeczytać dla refleksji :lol: :lol: :lol:

hej,

jak pisał ChefPaul, był już podobny wąt.

Ściąganie ( czy nakazanie ściągania ) butów podczas wizyt kogokolwiek uważam za objaw totalnego "buractwa". Z całym tego słowa znaczeniem.( no chyba że jest to bliska rodzina odwiedzająca nas na dłużej ofkors)

Jak widzę domy ( odwiedzam ) "muzea" gdzie wszystko wypucowane,gdzie w butach się nie chodzi, piloty we folijce etc to mi się niedobrze robi.

Tak byłem uczony przez rodziców i tak postępuje.

Nawet gdy moja córka "szorowała po podłodze" ( pełzała do wieku2,5 ), nawet kominiarz nie zdejmował u mnie butów.

3majta się.

Zaraz tam "dziwactwa".

Mieszkam na wsi i... :lol:

I nie umiem wleźć do kogoś w butach... :p

Więcej odwagi :lol:

tę fobię da się przezwyciężyć. Jest to trudne, wymaga ciężkiej pracy nad sobą...ale da się :wink:

pozdrawiam skarpetowców

Na początek walki z fobią proponuję idąc z wizytą zakładać dziurawe skarpety. :wink:

A ja jeszcze pociągnę z tym księdzem. Nie rozumiem tego zapraszania, zapowiadania. Kto zainteresowany wie, kiedy ksiądz chodzi. Jak sie nie chce wizyty, wystarczy wyjść przed drzwi i powiedzieć "nie, dziękuję". To wszystko.

A wystarczyło przeczytać wątek :wink: :)

Przeczytałam. :wink: To na temat przedwstępnych wizyt ministrantów.

A jak bede chciala zupe jesc widelcem to bede jesc. 8)

Komu sie nie podobam taka jaka jestem niech mnie nie odwiedza i juz.

Zaraz kazdemu naklejke przykleic. Ten burok, ten wsiok, ten taki, ten sraki...

A Ty Izo jak chcesz ksiedza prosic o zdjecie brudnych butow to pros i nie pytaj tlumow, bo sie niczego nie dowiesz... :wink:

p.s. Jezus by w butach na pewno nie wchodzil, bo oddal by swoje biednym. :wink: