Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Śnieg pod dachówkami

piterazim

Recommended Posts

• 10 months później...
  • Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

nawiążę do tematu - ja zmagam się z tym problemem w starej wiejskiej chałupie. Dach wygląda tak, że pod starymi ceramicznymi dachówkami są tylko łaty, na których się one opierają i nic więcej.

I jak sobie tu poradzić ze śniegiem? Po ostatnich opadach trzeba zgarniać wszystko z podłogi i znosić we wiadrach na podwórze. :(

Edytowane przez Volund

Jeśli chcesz mieć poddasze użytkowe to musisz robić pokrycie od nowa. Gdy nie to uszczelnić od spodu zaprawą wapienną z dodatkiem włókien sztucznych ( kiedyś sierść ). Jan,

A jesli nie ma możliwości uszczelnienia dachówki od spodu(strop),można w takim wypadku zabezpieczyć ją od góry? Wypełnic szczeliny między dachówkami?

• 10 years później...

Hej,

Chciałem się podpiąć pod temat bo mam podobną sytuację.

Dom jest stary, ma dach w postaci konstrukcji drewnianej i na niej bezpośrednio leżą betonowe dachówki. Nic tam więcej nie ma.

Podłogę poddasza ociepliłem w tym roku wełną i przykryłem OSB.

Przypadkiem odkryłem że nawiało śniegu przy ostatniej pogodzie. Nie wiem jak długo leżał, śnieg zebrałem i wyniosłem.

U mnie nie będzie możliwości podczepienia folii i skierowania do rynien bez rozebrania dachówki.

Po przeczytaniu całości wątku mam 2 pytania:

1. Czy ten uszczelniacz o którym pisze Jan P. czy chodzi o zaprawę taką z włóknem szklanym jakiej się używa do napraw tynków?

2. Czy zabezpieczenie takiej płyty OSB lakierobejcą pomoże na takiej sytuacje? Czy lepiej czymś innym?

20210217_124256.jpg 20210217_124259.jpg IMG_20210217_162824067.jpg

Ja też się podczepie. U mnie nawiało, stopniało i przeciekło - trochę dziwnie, bo 4 różnych miejscach, raczej na środku dachu. Zastanawiam się jak to możliwe, że przeciekło tylko w 4 miejscach - uszkodzona lub źle założona membrana? Ptaki raczej tak głęboko pod dach nie wejdą i nie zniszczą membrany....