Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sufit w parterówce pęka i ciemnieje

Recommended Posts

Mieszkamy od stycznia 2008, już mieliśmy malowanie salonu.Nie wiem co jest przyczyną ale raz że pękają listwy przysufitowe(dekory) no i jakby to napisać- przez farbę prześwituje łączenie płyty kartonowo gipsowej ze stelarzem czyli tworzą się ciemne pasy na suficie i czarne punkciki - to chyba miejsca przykręcenia, masakra :o wygląda to tak jakby tworzył się mostek termiczny.Teraz dodatkowo kupiliśmy wełnę mineralną i docieplamy strop.Nie wiem czy to coś pomoże, malowanie było w maju, teraz wiadomo, ogrzewanie. Dodam tylko że powierzchnia salon kuchnia otwarta jest dość spora bo ok. 100m, w pokojach i łazience takich problemów nie ma. Co robić z tym problemem,przyjmę każdą uwagę i wskazówkę

wygląda na przemarzanie w tym miejscu

ale może to nie być efekt niedocieplenia stropu, tzn. profile na których wisi sufit mogą czasami zadziałać jak kanały wentylacyjne, wystarczy że z jednej strony jest niedocieplony i z drugiej ,widać go po prostu od strony strychu i już zimne powietrze hula sobie w tym profilu , obecnie zimne powietrze wychładza nam profile , a od strony mieszkalnej działa na niego ciepłe powietrze i powstaje punkt rosy , wkrapla się para i stąd mogą sie pojawiać te ciemne pasy

to samo zjawisko można zaobserwować w gniazdach elektrycznych przy łączeniu w peszlach albo na porotermie

czesto peszle wystają na poddaszu i tam zimno wychładza je i wieje nam z kontaktów

Ja przerobiłem temat listew przy suficie ( takie ze styropianu) po pierwszym sezonie grzewczym wyglądały tragicznie widoczne każde łączenie w niektórych miejscach szczególnie tych najcieplejszych nad kominkiem szczeliny miały ok. 1 cm. co roku szpachlowanie i malowanie listew, dopiero teraz po czterech latach jeszcze gdzieniegdzie się pojawi szczelina ale już trzeba się przyglądać .

Mieszkamy od stycznia 2008, już mieliśmy malowanie salonu.Nie wiem co jest przyczyną ale raz że pękają listwy przysufitowe(dekory) no i jakby to napisać- przez farbę prześwituje łączenie płyty kartonowo gipsowej ze stelarzem czyli tworzą się ciemne pasy na suficie i czarne punkciki - to chyba miejsca przykręcenia, masakra :o wygląda to tak jakby tworzył się mostek termiczny.Teraz dodatkowo kupiliśmy wełnę mineralną i docieplamy strop.Nie wiem czy to coś pomoże, malowanie było w maju, teraz wiadomo, ogrzewanie. Dodam tylko że powierzchnia salon kuchnia otwarta jest dość spora bo ok. 100m, w pokojach i łazience takich problemów nie ma. Co robić z tym problemem,przyjmę każdą uwagę i wskazówkę

sadze, ze mamy niewystarczajaca izolacje lub zle wykonana, mozliwy jest rowniez brak paroizolacji.

czy przestrzen nad "stropem" a pod dachem ma wentylacje,

czy izolacja stropu polaczona jest z izolacja elewacji,

nim zaczniecie dokladac izolacji sprawdzcie

czy ta obecna jest dokladnie ulozona,

czy jest paroizolacja,

czy welna utrzyma na sobie dodatkowy ciezar w postaci drugiej warstwy izolacji.