Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

[b]A My planujem domek za 130 ty? co Wy na to?[/b]

Recommended Posts

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie wiem gdzie budujesz, ceny materiałów są w Polsce zbliżone, jednak usługi nie. Jeśli lubisz majsterkować i możesz zamieszkać w małym domku (wybierz raczej projekt gotowy) to są duże szanse, jednak warto śledzić forum muratora i unikać nieprzemyślanych decyzji.

Życzę powodzenia.

A ile kasy planujesz przeznaczyc na budowe i jaki dom chcesz budować? Ja tak jak pisałem wcześniej, ale cholernie się boję.

Pozdrowionka

Ja też planuję zacząć w marcu a na gwiazdkę się wprowadzić.

NA PEWNO SIĘ UDA !!! :lol:

Można o tym poczytać

tutaj

tutaj

tutaj

A gdzie można znależć taki dziennik budowy? Możesz mi pomóc?

Pozdrawiam

Życzę powodzenia lecz przed podjęciem nieodwracalnych decyzji radzę poczytać forum, dzienniki budowy itp. Ręczę Ci że tam przeprowadzone koszty są prowadzone skrupulatnie a budowy metodami oszczędnymi.

Ja planuję zakończyć budowę w kwocie 120tys. zł. Jednak prawie wszystko robię sam z bardzo wielką pomocą rodziny. Wynajmując fachowców czy ekipę do wszystkiego może być problem. Robiąc samemu to musi trwać. Czy masz uzbrojoną działkę? To też jest duży koszt:( Ale budując mały domek, mając uzbrojoną działką, nawet wynajmując ekipę powinno starczyć, ja bym budował :p Pozdrawiam i życzę powodzenia

A gdzie można znależć taki dziennik budowy? Możesz mi pomóc?

Pozdrawiam

Życzę powodzenia lecz przed podjęciem nieodwracalnych decyzji radzę poczytać forum, dzienniki budowy itp. Ręczę Ci że tam przeprowadzone koszty są prowadzone skrupulatnie a budowy metodami oszczędnymi.

"dziennik budowy" to jeden z działów na tym forum. Poszukaj w spisie treści na głównej stronie, jest dużo niżej niż "wymiana doświadczeń".

Rozumiem,że skoro planujecie kredyt 130 tyś., to macie jeszcze tzw."wkład własny",czyli dom nie będzie kosztował 130 tys., lecz więcej.

Jeśli bank da Wam ten kredyt, to chyba przedsięwzięcie jest realne............bank nie pożycza straceńcom i ocenia szanse inwestycji surowiej niż inwestorzy.

W każdym razie POWODZENIA!

Danka

Co to jest skończony dom?

Z łazienką czy łazienkami? Z kuchnią - umeblowaną na wymiar, Z kominkiem?

To nie są retoryczne pytania.

Samą chałupę można postawić i wykończyć na min za 1200zł za m2.

Bez szaleństw, ale bez dziadostwa. 130tyś to jakieś 100m2.

Ale budujcie!!!!!!!!!!

Warto

Nie polecam budowy w jeden sezon. To się nie opłaca - zdrowotnie dla ludzi i domu.

Mały dom, dobry projekt, dach i bryła nieskomplikowana, działka uzbrojona, dobre rozeznanie rynku materiałow i wykonawcow.

Polecam budowe w jeden sezon. Budujcie sprawnie, bez zbednych przerw, ale i bez pospiechu. Zabezpieczcie finansowanie na cały okres budowy, az do wprowadzenia sie.

Nie podzielam poglądów Krzysia. Wszystko można, no ale. Budowa wymaga czsu technologicznego. Wylewki, posadzki, tynki to wszystko schnie i to nie tydzień. Budynek pracuje, układa się. Moja sprawdzona metoda to przezimowany stan surowy i dopiero wykończenia. Łatwiej i zdrowiej.

Tydzień temu byłem w domu postawionym w jeden sezon. W 2002r. I to czuć i widać.