Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

[b]A My planujem domek za 130 ty? co Wy na to?[/b]

Recommended Posts

Szadam,ja byłam dzisiaj w Castoramie-toż to rozbój w biały dzień!

Te same kafle podłogowe,które kosztowały w zeszłym miesiacu 53 zł,kosztują 69.

Robią na nas i naszych obawach o VAT straszną kasę!

z resztą w innych składnicach jest podobnie.

w takim układzie 130 tyś.-to nie jest realne

Danka

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość zosiek

Wymiary zew. domu to 10,5/11,5 i do tego dostawiony garaż dwustanowiskowy z kotłownią i spiżarką 7,3/10,5. Dom niepodpiwniczony z użytkowym poddaszem, dach dwuspadowy nad domem i dwuspadowy nad garażem. W obydwu dachach po jednej dużej lukarnie. Dach pokryty będzie blachodachówką "Pruszyński". Dużo okien, zaś dachowe może jedno. Na dzień dzisiejszy mamy postawione mury parteru i zalany strop nad garażem ale materiału budowlanego mamy kupionego tyle żeby zamknąć stan surowy - wstawić okna, styropian (12), siatka, klej. Do tej pory wydaliśmy 79 000 zł. Aby zamknąć stan surowy musimy wydać jeszcze pieniądze na zaprawę do murowania, beton na strop nad domem, beton na posadzki, instalacje wod-kan, rynny, to co jest potrzebne do zmontowania więźby dachowej, piec i nstalację CO. (okna mamy kupione) Myślę, że wprowadzimy się na minimum standardu: jeden pokój, łazienka, może kuchnia. Powinniśmy zamknąć się w kwocie 110 000 zł.

To, co najważniejsze: ABSOLUTNIE WSZYSTKO ROBIMY SAMI. NAWET STRZEMIONA GIĘŁAM SAMA (imadło i młotek). Więźby dachowej nie kupiliśmy gotowej, tylko kupiliśmy drzewo z lasu i daliśmy do przetarcia (oszczędność ok. 2500zł) i z tego mamy dużo desek. Jedynie beton na ławy i na strop kupiliśmy gotowy. Fundamenty wylewliśmy ręcznie - wyglądają lepiej niż strop nad garażem.

SIŁA ROBOCZA: mój mąż, ja, teść, czasami dwóch braci, nawet teściowa miała swój wkład. - TORUŃ

Gość zosiek
Zosiek ! O Tobie (tak jak o Doki Gdynia) powinna napisac redakcja Muratora i jeszcze dac medal :D

Dzięki za uznanie. Mojemu mężowi i mi ogromną satysfakcję sprawia to, że właściwie wszystko robimy sami (z pomocą rodziny).

Pozdrowienia :)