Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika: Calineczka 2 A & G

qnik111

Recommended Posts

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

[wpisy przeniesione z dziennika budowy]

Całe szczęście, że na zewnątrz ZIMA. To forum tak wciąga, że jeszcze zabrakłoby nam czasu na budowę :lol: :lol: :lol:

A tak może do wiosny trochę nam przejdzie i będziemy mieli czas dla "łopaty".

Ważne jednak, żeby dziennik prowadzić na bieżąco, bo za kilka lat z ogromną przyjemnością powspominamy "nasze boje papierkowe w urzędach" :p, a gdyby wszystko szło bez problemów (czego Wam i nam życzę) równie przyjemnie będzie powspominać wspaniałą przygodę budowlaną.

http://forum.muratordom.pl/uzytkownik110839.htm

• 1 month później...
  • 3 weeks później...
  • 3 months później...
  • 2 months później...
  • 1 month później...
  • 3 months później...

Witaj,

Ja buduję się w Kleszczowie, jestem na etapie SSO.

Zainteresował mnie sposób ułożenia ogrodzenia jaki zaprezentowałeś w swoim dzienniku.

Nie spotkałem się jeszcze z metodą wkopywania tych płyt betonowych. Zazwyczaj ludzie zostawiają je ponad powierzchnią ziemi.

Możesz napisać jakie poniosłeś koszty aby wykonać takie ogrodzenie? Gdzie kupowałeś materiał (słupki, prefabrykaty betonowe, siatkę)? Czy robiłeś spore rozeznanie cenowe czy raczej od pierwszego lepszego znalezionego sprzedawcy kupowałeś ?

Słupki ( same rurki ) kupowałem z Kri-stal Bełchatów fi4,8cm ścianka 2,5mm. długość 2,33m. 20zł szt nakrętki sam spawałem daszki z Allegro po1 zł

Drut naciągowy napinacze itd z allegro taniej wychodziło niż w Bełchatowie

Siatkę kupiłem w za 2400zł. 230m na przemysłowej w Bełchatowie ( zadatkowałem zimą odbierałem wiosną 1zł było taniej na metrze )

Podmurówkę kupiłem od gościa z Budziszewic był na Allegro komplet 30zł z dowozem

Szopę stawiał gość ze Szczercowa 601715725 ma też podmurówkę tylko nie miał takiego wzoru

Za całe ogrodzenie ponad 230m. wyszło mi 9550zł bez kosztów robocizny

Podmurówkę wkopywałem ze względu na psa (co by się pod płotem nie podkopywał :) )niestety przy drodze niepotrzebnie, zrobili asfalt i jest wyżej od podmurówki :(

Pozdrawiam

• 4 weeks później...

Studnię przywieźli i zamontowali goście od przyłącza. Wygląda na to że to ich patent :) jest to kawałek rury których używa się jako osłona rur lub przepusty pod drogi itp. do tego jest zrobiony właz wkręcany na gwint do studni ocieplony styropianem, fakt jest taki że jest to ciepła i szczelna ( od góry ) studnia fotek więcej nie mam jak chcesz to pstryknę więcej na wiosnę bo jest zasypana

http://i1.fmix.pl/fmi494/485133c70014abcc4ca3682f/zdjecie.jpg

http://i2.fmix.pl/fmi627/cadd5b46000c1b034d7b8eba/zdjecie.jpg

Pozdrawiam

• 3 weeks później...

Hej, dziękuję za zdjęcia studni. Pokażę moim specjalistom, może są w stanie popełnić coś podobnego. Zawsze to taniej niż wkopywanie kręgów betonowych.

I przede wszystkim gratulacje reaktywacji prac! Zobaczysz jak teraz szybko mury pójdą w górę. Tylko portfel trochę schudnie ;) Ale satysfakcja bezcenna.