Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika: Calineczka 2 A & G

qnik111

Recommended Posts

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam sąsiada. My rozpoczynamy budowę (czytaj chcemy) w sierpniu. Nasz domek powstanie w Bełchatowie. Na razie kończymy projekt (robi go nam znajomy architekt), zbieramy dokumenty (warunki techniczne). Będę zaglądać do Twojego dziennika, podglądać postęp prac itd. Obecnie szukamy już murarzy, którzy popracowaliby nad naszymi fundamentami ( może mógłbyś kogoś polecić). Interesuje mnie ile wyniósł Cię stan zero, gdzie brałeś materiały... Pozdrawiam i czekam na odpowiedź

Witam sąsiadkę

Moi murarze puki co nic złego nie odwalili, fundament stoi :) ale polecać to będę jak skończą i będę zadowolony :)

Większość materiałów kupiłem w Stivex-ie na Binkowie i Trio-budzie na Czaplinieckiej. Proponuję jechać najpierw do Tri-budu z projektem tam przygotują wycenę i z tą wyceną do Stivexu ( w innych hurtowniach było drożej ) Będziesz jeździć kilka razy bo będą się przebijać :) ja jeździłem przez tydzień co dziennie i każdego dnia po parę stówek się urywało

Jak coś jeszcze to pytaj, będę umiał to pomogę :)

Pozdrawiam

Witam sąsiedzie. Wybacz, że wpisałam się bezpośrednio do Twojego dziennika, ale poruszam się w "Muratorze" po omacku. Muszę np. dojść jak usunąć założony przeze mnie dziennik budowy- bo nie tam miał być, czy jak umieścić u "siebie" komentarze do dziennika. Muszę nad tym popracować (nie jestem najlepszym informatykiem). Pozdrawiam i życzę pogody do budowy (trochę jak poeta).

Dlaczego chcesz usunąć dziennik, przecież jest tam gdzie ma być ?

Komentarze jak nie chcesz ich mieć w dzienniku załóż w dziale http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?33-Dzienniki-budowy-komentarze

Następnie otwierasz zakładkę USTAWIENIA EDYTUJ SYGNATURĘ kopiujesz adres dziennika i komentarzy i je tam wklejasz :)

Pozdrawiam

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

W mojej okolicy jest sporo takich domów. Skosy betonowe mają więcej zalet niż wad w porównaniu z karton gipsem.

Plusy

-brak pęknięć

-ciszej

-cieplej

-można dać styropian zamiast waty

-tańsza wykończeniówka

-w razie jakiegoś tornada to beton zostanie (mam nadzieję :))

-wystarczy dać tynk pomalować i się mieszka

-za jakieś x lat poddasze trzeba remontować - przy betonowych skosach wystarczy skrobanko i nowe malowanko, przy płytach trzeba wszystko robić od nowa

-myszki nie biegają po płytach

-dach jest szczelniejszy

-solidny strych

Minusy

- podobno drożej wychodzi niż skosy z płyt

- większy ciężar

- brak a przynajmniej bardzo pracochłonne zmiany np. lokalizacja okien itp.

Jak chcesz poczytać więcej wpisz w wyszukiwarce betonowe skoszy lub trumna

Pozdrawiam ;)

Edytowane przez qnik111

• 4 weeks później...

Witam,

znalazłam dziennik Waszego domku chyba idąc za śladem okien dachowych. U nas też będzie taka dachówka jak wasza, jesienny liść Robena:cool:. Jak zobaczyłam Wasz dach podoba mi się jeszcze bardziej:D. I też robimy strop dachowy lany zamiast lekkiego. Nam majster powiedział, że owszem na etapie budowy jest on droższy, ale przy wykończeniówce kosztów mniej. Więc chyba wychodzi tak samo w efekcie końcowym. A jak się ogląda domy po nawałnicach całkowicie dachu pozbawione, to faktycznie już lepiej choć ten beton nad głową mieć:rolleyes:.

Będę podglądać:cool:.

Pozdrawiam:)

• 4 weeks później...

Ja miałem jednego wykonawcę na cały dom (wszystko co murowane ) ponieważ grunt to piasek, ekipa zdecydowała się kopać ręcznie. Piasek się obsypuje i wchodzi więcej betonu, jak macie piasek to zrezygnujcie z koparki. Szerokość ław to 40cm.

Robota cały czas do przodu :) Jak się zbiorę to dziennik zaktualizuję.

Pozdrawiam i czekam na wasze budowanie :)