Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy!!! ALARM

Recommended Posts

Witam, potrzebuję pilnie Waszej pomocy... Napewno gdzieś to już było ale muszę szybko znaleźć odpowiedź dotyczącą sposobu montowania czujek okiennych od alarmu. Koleś co je kładł a zrobił to pod oknem tzn.u dołu okna na ramie tam gdzie przychodzi parapet, mówi, że tak jest ok i musi tak być a chłopaki od wykończeniówki mówią że musi ten kontrakton być u góry zamontowany bo gdy jest u dołu to system nie widzi, że okno jest uchylone a poza tym będzie problem z montażem parapetu bo tam wiszą jakieś kabelki a niech się coś stanie to trzeba będzie zrywać cały parapet a poza tym różnica temperatur itp. Komu wierzyć pomóżcie.!!! Nie znam się na tym zupełnie a parapety za dwa dni :o :roll:

Jedni i drudzy maja po częsci rację.

1 kontaktron na dole okna ma tą zaletę że mozesz okno zostawić uchylone i włączyć alarm i wyjść. Ja u siebie w niektórych oknach mam na dole własnie z tego powodu. Wylewki mi schły, to mogłem uzbroic alarm i wyjść.

2. kontraktron na górze działa tak samo jak na dole czyli jak otworzysz okno załączy alarm, z tą uwaga że już tego okna nie uchylisz.

Decyzja nalezy do Ciebie, ja zostawiłbym tak jak jest, przynajmniej nie będzie duchoty po przyjściu z pracy.

Pozdrawiam

Jak masz jeszcze np strefy i ustawisz sobie na noc tak alarm , że będa wyłączone czujki ruchu i będą działac tylko kontaktrony to w lato w nocy będziesz spać z zamkniętymi oknami jak dasz kontaktrony na górze.

Hej

Ja też mam kontraktony na dole okna właśnie ze względu na możliwość uchylenia i zazbrojenia.

W parapecie mam wycięte rowki na kabelki, więc sam parapet szczelnie dochodzi do ramy okiennej.

Ale zajrzyjcie za rozwiazaniem gdy kontrakton jest w ramie okiennej. W plastikach się tak da zrobić na pewno. Wtedy z okna po prostu wystają kabelki, to których instalator alarmu się wpina i po sprawie. Wtedy nic nie widać.

A tak mam na ładnych oknach złoty dąb takie białe pierdolniczki...