karolaartur 21.01.2010 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Witam, potrzebuję pilnie Waszej pomocy... Napewno gdzieś to już było ale muszę szybko znaleźć odpowiedź dotyczącą sposobu montowania czujek okiennych od alarmu. Koleś co je kładł a zrobił to pod oknem tzn.u dołu okna na ramie tam gdzie przychodzi parapet, mówi, że tak jest ok i musi tak być a chłopaki od wykończeniówki mówią że musi ten kontrakton być u góry zamontowany bo gdy jest u dołu to system nie widzi, że okno jest uchylone a poza tym będzie problem z montażem parapetu bo tam wiszą jakieś kabelki a niech się coś stanie to trzeba będzie zrywać cały parapet a poza tym różnica temperatur itp. Komu wierzyć pomóżcie.!!! Nie znam się na tym zupełnie a parapety za dwa dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 21.01.2010 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Jedni i drudzy maja po częsci rację. 1 kontaktron na dole okna ma tą zaletę że mozesz okno zostawić uchylone i włączyć alarm i wyjść. Ja u siebie w niektórych oknach mam na dole własnie z tego powodu. Wylewki mi schły, to mogłem uzbroic alarm i wyjść. 2. kontraktron na górze działa tak samo jak na dole czyli jak otworzysz okno załączy alarm, z tą uwaga że już tego okna nie uchylisz. Decyzja nalezy do Ciebie, ja zostawiłbym tak jak jest, przynajmniej nie będzie duchoty po przyjściu z pracy. Pozdrawiam Jak masz jeszcze np strefy i ustawisz sobie na noc tak alarm , że będa wyłączone czujki ruchu i będą działac tylko kontaktrony to w lato w nocy będziesz spać z zamkniętymi oknami jak dasz kontaktrony na górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolaartur 21.01.2010 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Dziękuję Ci bardzo. Uspokoiłam się. Chyba poproszę chłopaków o wycięcie małego rowka w ramie okiennej, żeby schować kabelek. Kurcze ale chyba wtedy stracę gwarancję na okna?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 21.01.2010 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 A te czujki masz przyklejane, czy przewiercali się przez ramę? Są różne rodzaje kontaktronów, Jeśli masz te prostokątne przyklejane to i tak nie masz jak schowac kabla albo będzie go widac u góry, albo u dołu. Może w parapecie zrobić rowek na kabel skoro boisz sie o okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba7go 22.01.2010 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Witam w sumie kolega ma rację lepiej kontraton zostawić na dole gdyż w nocy podczas snu można zazbroić alarm przy lekko uchylonych oknach i jest bezpiecznej ale rożnie montuje się takie rzeczy raz na dole raz na górze nawet i z boku ...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Browar 22.01.2010 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Wrzuć zdjęcie i podpytaj ZBYCHA jak to ewentualnie poprawić. Ja tez mam kontaktrony u dołu, ale kabelek miał spory luz i parapety założyli mi bez problemu... Browar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 25.01.2010 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 HejJa też mam kontraktony na dole okna właśnie ze względu na możliwość uchylenia i zazbrojenia.W parapecie mam wycięte rowki na kabelki, więc sam parapet szczelnie dochodzi do ramy okiennej. Ale zajrzyjcie za rozwiazaniem gdy kontrakton jest w ramie okiennej. W plastikach się tak da zrobić na pewno. Wtedy z okna po prostu wystają kabelki, to których instalator alarmu się wpina i po sprawie. Wtedy nic nie widać. A tak mam na ładnych oknach złoty dąb takie białe pierdolniczki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts