Pikuś 21.01.2010 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Jak w temacie. Drzewko pokaleczone, ale na 1/3 obwodu pnia kora cała.Chciałem zapytać czy to drzewko ma jeszcze szansę i ewentualnie jak mocno zredukować koronę - drzewko 2-letnie. Rany pomalowałem farbą emulsyjną. Pozdrawiam Pikuś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 22.01.2010 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Lepszy bylby specjalny preparat (sztuczna kora). Dodatkowo owinac np. wloknina, lub nawet jakims kawalkiem przescieradla pien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia... 25.01.2010 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 O Tak ''sztuczna kora'' byłaby lepsze o ile mróz nie poprawił po zającu ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 20.02.2010 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Koronę zredukować ok.50% /cięcia zasmarować konkretnie emulsją białą z Topsimem/ - powtórzyć malowanie farba emulsyjną najlepiej z dodatkiem Topsimu 10% i osłonić od działania promieni słonecznych /miejsce ogryzione/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 24.02.2010 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 W zeszłą zimę zające obżarły mi pnie wszystkich jabłonek i nadgryzły brzoskwinie i śliwy - jak to zobaczyłm to myślałem że się zapłaczę - 11 drzewek - wszystkie ubytki kory posmarowałem maścią do szczepienia drzewek - dokładnie zapaćkałem grubą warstwą - wszystkie drzewka przeżyły , pięknie rosły i owocowały - w ciągu wiosny i lata kora się odbudowała takoż na jesień zanotowałem znaczny przyrost "grubości" pni . Tej zimy już nie popełniłem tego błędu - wszystkie pnie zamalowałem grubą warstwą wapna i pozakładałem osłonki z siateczki na pnie - ostatnio jak oglądałem drzewka nie zauważyłem żadnych uszkodzeń pni drzewek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Majda 24.02.2010 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Rysunek mojego autorstwa:) dotyczy raczej sposobu zapobiegania przyjściu zajęcy i szkodników, niż leczenia drzew. Nie mniej ważne i interesujące. http://1.bp.blogspot.com/_3LX200BCsTU/S2GS5OwdmTI/AAAAAAAAATQ/t-1at8QFt94/s1600-h/Kr%C3%B3lik.png Sprawdzone, przez osobę, której 8000 metrowy leśny ogród jest częściowo w lesie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts