Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz Propan -jakie macie obecne zuzycie?

Recommended Posts

dom 145m , kubatrua 530 m, powierzchnia grzewcza 120 m, sciany 10 sytropianu, dach 20 do 25 wełny. W domu w dzień 21-23, w nocy 18 c. Wszystko na gaz. Zużycie propanu z kominkiem przy - 10 to 1,5 do 2 metrów sześciennych. Przy -14 w dzień i -20 w nocy miałem zużycie 2,5 metra przy palącym się kominku. Jak jest -1 to i poniżej metra zejdę. Kominek porżadny - norweski dovre 15 kw z dgp. Biorąc pod uwagę, że nie masz kominka i jest to pierwszy sezon grzewczy to wydaje się w normie. Acha spalam 1 metr miesięcznie drzewa - brzozy głównie, dębu i buka 2 letniego. Drzewo mam od ojca za darmo to i koszt ogrzania domku nie jest wygórowany, a rzekłbym że żaden.

dom 145m , kubatrua 530 m, powierzchnia grzewcza 120 m, sciany 10 sytropianu, dach 20 do 25 wełny. W domu w dzień 21-23, w nocy 18 c. Wszystko na gaz. Zużycie propanu z kominkiem przy - 10 to 1,5 do 2 metrów sześciennych. Przy -14 w dzień i -20 w nocy miałem zużycie 2,5 metra przy palącym się kominku. Jak jest -1 to i poniżej metra zejdę. Kominek porżadny - norweski dovre 15 kw z dgp. Biorąc pod uwagę, że nie masz kominka i jest to pierwszy sezon grzewczy to wydaje się w normie. Acha spalam 1 metr miesięcznie drzewa - brzozy głównie, dębu i buka 2 letniego. Drzewo mam od ojca za darmo to i koszt ogrzania domku nie jest wygórowany, a rzekłbym że żaden.

u mnie temperaturę utrzymujemy grzejąc gazem 21 stopni , mam tez kominek z PW i w nim dużo palę bo za ten sezon około 15-16 m3 spalę gazem to zaledwie kilka dni w miesiącu grzeję , nie łączę tych dwóch źródeł albo palę w kominku albo gazem , jest to mój pierwszy sezon grzewczy

Petronelli,napisz kiedy tankujesz,jaką ostatnio miałeś cenę,jaka poj.butli i na ile wystarczy załadunek butli. :wink:

rozliczam się z Gaspolem telemetrycznie w umowie mam cenę za metr3 9.03 zł ,butla 2750l i starczy... nie jestem miarodajny bo dogrzewam się mocno kominkiem

Dzięki za odpowiedź,przymierzam się do posadowienia butli naziemnej-tylko narazie szukam firmy+oferty.Dom 100m2 z poddaszem użytkowym ,sciana poroterm+12cm styropianu,dach wełna 25cm,podłoga 15 styropianu.Będę dogrzewał piecem kominkowym.Przy obecnych temperaturach zewnętrznych ile zużywasz m3 gazu dziennie,i na ile starcza ci butla 2750l.Będę wdzięczny za odpowiedź. :wink:

nikt nie chce się "pochwalić" swoim zużyciem?

A czym tu sie chwalić jaj wiekszość gaziarzy płynnych nie ma telemetrii... Mam u siebie na butli tylko wskaźnik procentowy napełnienia butli, który jest bardzo niedokładny... Przykładowo od 80% do 60% schodzi mi w jeden miesiąc, a z 25% na 5% trzy miesiące...

• 3 weeks później...
  • 1 month później...