Fly 18.01.2004 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2004 Witam,W tym roku rozpoczynam budowę i zastanawiam się nad zatrudnieniem inspektora nadzoru, który reprezentowałby moje interesy. W sprawach budowlanych jestem zupełnym "lajkonikiem". Jakoś nie mam zaufania do uczcziwości firm budowlanych. Sądzę, że będą chcieli jak najwięcej zarobić i się nie narobić.Napiszcie - jakie macie doświadczenia z zatrudnianiem inspektora nadzoru?Podpisywaliście umowę?W jaki sposób się rozliczaliście?Ile wizyt na budowie i kiedy?Jakie stawki?Czy warto? powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarpol 24.01.2004 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2004 napewno warto miec kogos kto za ciebie to wszystko poprowadzi a stawka to najczesciej 100 pln za wizyte wizyt tyle ile uzgodnicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bws22 24.01.2004 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2004 ja miałem mało czasu i nie znalażłem rozsądnego inspektora, konstruktor mieskała za daleko ale konsultowalem się z nim telefonicznie i jak coś mi powiedział to było toświęte choć ekipa mi raz groziła że zejdzie z budowy. Na odbiór stanu surowego ściągnąłem architekta i też im trochę popędił kota. Ja na budowę jędziłem codziennie, a na kluczowe lania betonu na cały dzień, taniej by mi wyszło kogoś wynająć ale ja i tak bym nie wytrzymał w domu czy w pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fly 25.01.2004 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2004 Dzięki za opinie. W których kluczowych momentach inspektor powinien pojawić się na budowie? Czy po każdym etapie? - przed zalaniem fundamentów (spr. wymiary i zbrojenie) - po zaizolowaniu ściany fundamentowej (przed zakopaniem fundamentów) - spr. sposób utwardzenia podkładów na gruncie??? - odebrać izolacje pod posadzki (przed ich zalaniem) - przed zalaniem wieńca (odbiór robót murowych) - po ułożeniu Terrivy (przed jej zalaniem) - odbiór konstrukcji dachu - odbiór pokrycia dachu Czy o czymś zapomniałem... - stolarka ??? a co miałby sprawdzać... - aha! i jeszcze po odbiór końcowego honorarium pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bws22 25.01.2004 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2004 pkt. 3 i 4 chyba niekoniecznie a 5 wcześniej, kiedy będzie parę warstw, jak coś będzie źle to mniej do rozbiórki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarpol 26.01.2004 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 pkt. 3 i 4 chyba niekoniecznie a 5 wcześniej, kiedy będzie parę warstw, jak coś będzie źle to mniej do rozbiórki Inspektor nadzoru reprezentuje na budowie inwestora wiec odbiera wszystkie roboty ulegajace zakryciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts