mag 18.01.2004 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2004 Mieszkam na parterze 100 letniej kamiennicy. Od strony ogrodu do budynku dobudowana jest weranda z drewna. Moze drewno to za mocne slowo. Z jakiegos badziewia bardziej.Z budynku wychodza legary na nich sa grube deski podlogowe i w zasadzie na tym trzyma sie weranda. Boki i podmurowka dobudowane sa do tej podlogi.Weranda ujeta jest w planie budynku. Ma ona jakies 10m kwadratowych.Chcialabym postawic dokladnie to samo, tyle ze zupelnie nie wiem jak sie do tego zabrac.1.Czy wolno mi postawic np werande murowana czy musi to byc ten sam material? Widzialam, ze ludzie ocieplaja takie werandy styropianem i tunkuja, wiec chyba moze byc z innego materioalu, zwlaszcze, ze stoi od strony ogrodu.2. Jak obliczyc potrzebna mi ilosc materialu i oszacowac koszty? Z dachem i ociepleniem?3. Jak wybrac material z ktorego bede budowala? Zalezy mi, aby zostalo to postawione jak najszybciej.4. Nie chce, aby sasiad nade mna budowal sobie na mojej werandzie pokoj, wiec co z fundamentami? Chce, zeby dobudowa pietra nie byla mozliwa.5. Ile moze trwac wybudowanie tych trzech scian?6. Jak wybrac ekipe? Na co zwracac uwage? Placic zaliczke, czy zaplacic dopiero po postawieniu? Kto kupuje materialy?7. Czy wolno mi zmienic ilosc okien? Chcialabym aby bylo ich mniej.8. Z jaka kwota za robocizne sie liczyc ? (wyburzenie, wywoz smieci, postawienie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mag 21.01.2004 07:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2004 No prosze, nikt mi nie chce pomoc. Nie spodziewam sie dokladnych informacji, ale czegos w stylu : najlepiej postawic z xxx bo nie trzeba ocieplac/bo szybko sie buduje/bo tanio albo: za postawienie trzech scian bez podlaczania mediow nie powinni wziac wiecej niz xxx. Umowilam sie juz z dwoma majstrami, ale chce wiedziec cokolwiek przed spotkaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 21.01.2004 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2004 1.Czy wolno mi postawic np werande murowana czy musi to byc ten sam material? Widzialam, ze ludzie ocieplaja takie werandy styropianem i tunkuja, wiec chyba moze byc z innego materioalu, zwlaszcze, ze stoi od strony ogrodu. Jesli nie zmieni to wygladu budynku ani istniejacych rozwiazan konstrukcyjnych to mozesz. 2. Jak obliczyc potrzebna mi ilosc materialu i oszacowac koszty? Z dachem i ociepleniem? Powierzchnia scian i przegrod * koszt przyjetego rozwiazania materialowego + koszt robocizny lub narysowac rysunek, okreslic zakres prac i dac kosztorysantowi do obliczenia. 3. Jak wybrac material z ktorego bede budowala? Zalezy mi, aby zostalo to postawione jak najszybciej. Wybralbym gazobeton. 4. Nie chce, aby sasiad nade mna budowal sobie na mojej werandzie pokoj, wiec co z fundamentami? Chce, zeby dobudowa pietra nie byla mozliwa. weranda powinna byc przekryta dachem z 3 lub 2 polaciami. 5. Ile moze trwac wybudowanie tych trzech scian? zalezy od zakresu prac - 1-2 miesiecy - wszystko 6. Jak wybrac ekipe? Na co zwracac uwage? Placic zaliczke, czy zaplacic dopiero po postawieniu? Kto kupuje materialy? nie placic zaliczki, dopiero pierwsza zaplata po odebraniu stanu surowego zamknietego. Materialy - zalezy jak sie dogadacie i jaka bedzie odpowiedzialnosci i gwarancja wykonawcy. 7. Czy wolno mi zmienic ilosc okien? Chcialabym aby bylo ich mniej. Bez pozwolenia nie wolno. 8. Z jaka kwota za robocizne sie liczyc ? (wyburzenie, wywoz smieci, postawienie) No z tym pytaniem to przesadziles mocno. Jak mozna cokolwiek Ci napisac skoro sam nie wiesz co i z czego oraz jak chcesz zrobic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolf 21.01.2004 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2004 jeśli kamiennica ma 100 lat może być zabytkiem, a wówczas bez zgody konserwatora zabytków nie wolno wykonywać żadnych prac. Należy się chyba tego dowiedzieć w pierwszej kolejności. pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mag 21.01.2004 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2004 Bardzo dziekuje za odpowiedzi.Kamiennica jest z ok 1910 roku, ale nie maja dokladnych danych, jak rowniez nie ma planu budynku, zaznaczonych szybow kominowych, okien itd. Sa natomiast pomiary budynku i mapka geodezyjna. W urzedzie powiedzieli mi, ze powinnam miec pozwolenie na rozbiorke, (ale nie rozumiem dlaczego, przeciez to moja wlasnosc). Dopiero pozniej pozwolenie na budowe.Nie znam sie na prawie budowlanym, ale wg mnie nie ma to sensu.Weranda jest od ogrodu, wiec nijak nie jestem w stanie oszpecic okolicy, jest moja bo za nia zaplacilam, wiec nie musze chyba prosic o pozwolenie na rozbiorke skoro nie jest zabytkiem i nie stanowi integralnej czesci budynku, jest tylko dobudowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts