prezmer 22.01.2010 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Witam, Jestem w trakcie oczekiwania na pozwolenie na budowę. Starostwo powiatowe zgłosiło zastrzeżenie do projektu (wstrzymuje mi pozwolenie):-w warunkach zabudowy jako inwestycja podany jest budynek mieszkalny z dobudowanym garażem-projekt budynku dotyczy budynku bez garażu. Czy ma sens takie czepianie się? Przecież nikomu nie czynię krzywdy budując dom bez garażu.Czy mogę zaprojektować i wybudować garaż o wymiarach 10 cm x 10 cm? Czy zdefiniowane są gdzieś w przepisach minimalne wymiary garażu? Jak wybrnąć z tej sytuacji? Ostatnio na warunki zabudowy czekałem pół roku. Mam 7 dni na korektę załączników do pozwolenia na budowę. do końca roku muszę wydać pieniądze z Kasy mieszkaniowej, a wcześniej muszę jeszcze podnieść wartość inwestycji - działki + budowa, na którą chcę wziąć kredyt hipoteczny. pozdrawiamPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 22.01.2010 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Warunki zabudowy zostały wystawione na konkretny dom. W PnB chcesz inny budynek. Zmień WZ na odpowiedni budynek i gra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prezmer 22.01.2010 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Szkoda, że warunki zabudowy mają być aż tak precyzyjne. Domyślam się, że mają służyć zachowaniu jakiejś spójności. Nie wiem, czy doklejając blaszaka do budynku uczynię świat piękniejszy, Gdyby zmiana WZ była taka prosta, nie wahałbym się. Jednak z doświadczenia, wychodzi, że nie zdążę uzyskać pozwolenia na budowę w tym roku pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buldożer 23.01.2010 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Hmm dla mnie ewidentna wina projektanta. To on powinien dostosować budynek do warunków zabudowy Ty nie musisz wiedzieć, że jest to wszystko tak restrykcyjnie przestrzegane. Teraz w ramach gratisu powinien w ciągu tych 7 dni "dorysować" ten garaż a później na etapie budowy przygotować projekt zamienny - bez garażu, czyli wydrukować to co ci dał teraz tylko nazwać to projektem zamiennym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prezmer 23.01.2010 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Teraz w ramach gratisu powinien w ciągu tych 7 dni "dorysować" ten garaż a później na etapie budowy przygotować projekt zamienny - bez garażu, czyli wydrukować to co ci dał teraz tylko nazwać to projektem zamiennym. A czy można jako taki dobudowany garaż potraktować coś w rodzaju blaszaka albo np. garaż na rowery taki jak: http://bikeboard.pl/index.php?d=nowosci&id=740&r=2006&m=10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buldożer 24.01.2010 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Może i można ale musisz mieć to w projekcie. W ogóle nie rozumiem czemu Ty się tym zajmujesz? Projektant opracował Ci projekt który nie dostał pozwolenia na budowę ze względu na niezgodność z decyzją o WZ. To on powinien to odkręcać sam nic nie zdziałasz.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 25.01.2010 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Ja widzę jeszcze jedną możliwość ale musisz zapytać w starostwie czy to przejdzie.Zgłaszasz chęć budowy budynku jednorodzinnego w pierwszym etapie, zaznaczając, że dobudowa garażu będzie przedmiotem osobnego postępowania.Może się uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prezmer 25.01.2010 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Zgłaszasz chęć budowy budynku jednorodzinnego w pierwszym etapie, zaznaczając, że dobudowa garażu będzie przedmiotem osobnego postępowania. Tak próbowałem, ale nie dali się przekonać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 25.01.2010 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Prawo budowlane Art. 33. 1. Pozwolenie na budowę dotyczy całego zamierzenia budowlanego. W przypadku zamierzenia budowlanego obejmującego więcej niż jeden obiekt, pozwolenie na budowę może, na wniosek inwestora, dotyczyć wybranych obiektów lub zespołu obiektów, mogących samodzielnie funkcjonować zgodnie z przeznaczeniem. Jeżeli pozwolenie na budowę dotyczy wybranych obiektów lub zespołu obiektów, inwestor jest obowiązany przedstawić projekt zagospodarowania działki lub terenu, o którym mowa w art. 34 ust. 3 pkt 1, dla całego zamierzenia budowlanego. Zasadnicze pytanie jak garaż jest określony w wzizt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prezmer 25.01.2010 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Zasadnicze pytanie jak garaż jest określony w wzizt. Dzięki za zacytowanie przepisu. W WZ mam zapis: dla inwestycji polegającej na budowie budynku mieszkalnego, jednorodzinnego z dobudowanym garażem, zbiornika bezodpływowego na nieczystości płynne (szamba szczelnego) lub przydomowej oczyszczalni ścieków, budynku garażowo-gospodarczego oraz zjazdu z drogi gminnej na działce nr ewid xxx w yyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awart 28.01.2010 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 wydaje mi się że: pomysł z etapowaniem nie przejdzie bo etapowanie może "dotyczyć wybranych obiektów lub zespołu obiektów, mogących samodzielnie funkcjonować zgodnie z przeznaczeniem". W decyzji o w-z masz "jednorodzinnego z dobudowanym garażem" więc czy ten garaż może sam funkcjonować skoro ma być dobudowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts