Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Warunki zabudowy - chcę mniej

prezmer

Recommended Posts

Witam,

Jestem w trakcie oczekiwania na pozwolenie na budowę. Starostwo powiatowe zgłosiło zastrzeżenie do projektu (wstrzymuje mi pozwolenie):

-w warunkach zabudowy jako inwestycja podany jest budynek mieszkalny z dobudowanym garażem

-projekt budynku dotyczy budynku bez garażu.

Czy ma sens takie czepianie się? Przecież nikomu nie czynię krzywdy budując dom bez garażu.

Czy mogę zaprojektować i wybudować garaż o wymiarach 10 cm x 10 cm? Czy zdefiniowane są gdzieś w przepisach minimalne wymiary garażu?

Jak wybrnąć z tej sytuacji? Ostatnio na warunki zabudowy czekałem pół roku. Mam 7 dni na korektę załączników do pozwolenia na budowę. do końca roku muszę wydać pieniądze z Kasy mieszkaniowej, a wcześniej muszę jeszcze podnieść wartość inwestycji - działki + budowa, na którą chcę wziąć kredyt hipoteczny.

pozdrawiam

Piotr

Szkoda, że warunki zabudowy mają być aż tak precyzyjne. Domyślam się, że mają służyć zachowaniu jakiejś spójności. Nie wiem, czy doklejając blaszaka do budynku uczynię świat piękniejszy,

Gdyby zmiana WZ była taka prosta, nie wahałbym się. Jednak z doświadczenia, wychodzi, że nie zdążę uzyskać pozwolenia na budowę w tym roku :(

pozdrawiam

Piotr

Hmm dla mnie ewidentna wina projektanta. To on powinien dostosować budynek do warunków zabudowy Ty nie musisz wiedzieć, że jest to wszystko tak restrykcyjnie przestrzegane. Teraz w ramach gratisu powinien w ciągu tych 7 dni "dorysować" ten garaż a później na etapie budowy przygotować projekt zamienny - bez garażu, czyli wydrukować to co ci dał teraz tylko nazwać to projektem zamiennym.

Teraz w ramach gratisu powinien w ciągu tych 7 dni "dorysować" ten garaż a później na etapie budowy przygotować projekt zamienny - bez garażu, czyli wydrukować to co ci dał teraz tylko nazwać to projektem zamiennym.

A czy można jako taki dobudowany garaż potraktować coś w rodzaju blaszaka albo np. garaż na rowery taki jak:

http://bikeboard.pl/index.php?d=nowosci&id=740&r=2006&m=10

Ja widzę jeszcze jedną możliwość ale musisz zapytać w starostwie czy to przejdzie.

Zgłaszasz chęć budowy budynku jednorodzinnego w pierwszym etapie, zaznaczając, że dobudowa garażu będzie przedmiotem osobnego postępowania.

Może się uda.

Prawo budowlane

Art. 33. 1. Pozwolenie na budowę dotyczy całego zamierzenia budowlanego. W przypadku zamierzenia budowlanego obejmującego więcej niż jeden obiekt, pozwolenie na budowę może, na wniosek inwestora, dotyczyć wybranych obiektów lub zespołu obiektów, mogących samodzielnie funkcjonować zgodnie z przeznaczeniem. Jeżeli pozwolenie na budowę dotyczy wybranych obiektów lub zespołu obiektów, inwestor jest obowiązany przedstawić projekt zagospodarowania działki lub terenu, o którym mowa w art. 34 ust. 3 pkt 1, dla całego zamierzenia budowlanego.

Zasadnicze pytanie jak garaż jest określony w wzizt.

Zasadnicze pytanie jak garaż jest określony w wzizt.

Dzięki za zacytowanie przepisu. W WZ mam zapis:

dla inwestycji polegającej na budowie budynku mieszkalnego, jednorodzinnego z dobudowanym garażem, zbiornika bezodpływowego na nieczystości płynne (szamba szczelnego) lub przydomowej oczyszczalni ścieków, budynku garażowo-gospodarczego oraz zjazdu z drogi gminnej na działce nr ewid xxx w yyy

wydaje mi się że: pomysł z etapowaniem nie przejdzie bo etapowanie może "dotyczyć wybranych obiektów lub zespołu obiektów, mogących samodzielnie funkcjonować zgodnie z przeznaczeniem". W decyzji o w-z masz "jednorodzinnego z dobudowanym garażem" więc czy ten garaż może sam funkcjonować skoro ma być dobudowany.