Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ytong Multipor

Recommended Posts

Widzę że jest to jeszcze zbyt świeży temat w naszym budownictwie. Ale jednak jak ktoś będzie chciał się podzielić swoimi doświadczeniami to bardzo chętnie o nich przeczytam :wink:

To nie jest "świeży" temat tylko drogi temat. Chyba nie jest to na razie alternatywa dla czegokolwiek. No może dla szkła piankowego :)

Witam!

z tego co widać będzie Pan prekursorem który naklei na swoją ścianę multipora. Bardzo bym prosił o jakąś relacje jak nędzie pan to wykonywał( może jakieś zdjęcia) i później jak to się sprawdza. osobiście też nie jestem zwolennikiem styropianu. Narazie mam a raczej jestem w trakcie budowy domu z ytonga 36,5 i usłyszałem nie dawno właśnie o multiporze dlatego stąd moje pytanie oten materiał:)

pozdrawiam

Ten sie zastanawiałem, ale http://www.bruk-bet.pl zrobiła bloczek 40cm (lambda 0.075) i już jesteśmy blisko ciepłej sciany. Teraz albo czekać kiedy zrobią szersze bloczki (np. 48), albo grubo otynkować tynkiem na bazie perlitu.

To brzmi zbyt ładnie żeby było prawdziwe. Wytrzymałość 2 Mpa przy gęstości 250kg/m3. Ściana 40 cm o współczynniku U 0,19. Lepsze współczynniki niż ytong. Aż nierzeczywiste. Ciekaw jestem ile to kosztuje.

Takie obliczenia poczyniłem:

1 m2 ściany z Ytong 350, gr 20cm (przez analogię) kosztowałby 72,13pln netto.

1m2 izolacji z Ytong Multipor (gęstosć 115) gr 20 kosztuje 216,1pln netto.

Czyli multipor, w którym jest 1/3 surowca Ytong 350 kosztuje 3 razy więcej niż tenże bloczek. Hmm.

Tyle sie nauczyłem, że firma ma przychód jak sie towar sprzedaje, a nie kiedy jest w magazynie i ma tylko przylepioną cenę, ale to nie mój biznes...

Takie obliczenia poczyniłem:

1 m2 ściany z Ytong 350, gr 20cm (przez analogię) kosztowałby 72,13pln netto.

1m2 izolacji z Ytong Multipor (gęstosć 115) gr 20 kosztuje 216,1pln netto.

Czyli multipor, w którym jest 1/3 surowca Ytong 350 kosztuje 3 razy więcej niż tenże bloczek. Hmm.

Tyle sie nauczyłem, że firma ma przychód jak sie towar sprzedaje, a nie kiedy jest w magazynie i ma tylko przylepioną cenę, ale to nie mój biznes...

Jakoś nie bardzo wierzę w tą izolacyjność przy takiej gęstości. Multipor ma taką samą ale gęstość 2 razy mniejszą przez co nie jest surowcem na ściany konstrukcyjne i inne. Im się udało?

hm z tego co wiem to jest ytong energo 48 cm. współczynnik przenikania ciepła u 0.19. Ale z tego co wiem to na kązdego ytonga w przyszłości można przykleić multipora a nie wiem jak to by było z przyklejeniem multipora na bloczki z brukbetu. Z tego co wiem to cieplejsze jest 48 cm niż 40cm.

hm coś mi tu nie gra. piszecie że brukbet zrobił ciepły bloczek 40 cm. a multipor to taka cienka płytka (cieńka - pojęcie względne) o długości 60 cm, szerokości 39cm, i różnej grubości. a jeżeli chodzi o sam bloczek to jest Ytong Energo 48 cm i jak do tego się doklei multipor (co wydaję mi sie przesadą) to wychodzi niski współczynnik. więc nie wiem dokładnie o czym piszesz czy multiporze czy ytongu. nie wiem czy stanieje ale jest to jakaś alternatywa dla styropianu i dopóki konkurencja nie wymyśli czegoś podobnego to byli by głupi obniżając cene. bo jeżeli ktoś nie chce styropianu ani wełny a chce multipora to zapłaci taką cenę, a pozatym to cena cennikowa od której można uzyskać stosowny rabat:) pozdrawiam

hm coś mi tu nie gra. piszecie że brukbet zrobił ciepły bloczek 40 cm. a multipor to taka cienka płytka (cieńka - pojęcie względne) o długości 60 cm, szerokości 39cm, i różnej grubości. a jeżeli chodzi o sam bloczek to jest Ytong Energo 48 cm i jak do tego się doklei multipor (co wydaję mi sie przesadą) to wychodzi niski współczynnik. więc nie wiem dokładnie o czym piszesz czy multiporze czy ytongu. nie wiem czy stanieje ale jest to jakaś alternatywa dla styropianu i dopóki konkurencja nie wymyśli czegoś podobnego to byli by głupi obniżając cene. bo jeżeli ktoś nie chce styropianu ani wełny a chce multipora to zapłaci taką cenę, a pozatym to cena cennikowa od której można uzyskać stosowny rabat:) pozdrawiam

Ytong Energo 48cm ma lambde 0.095.

Bruk bet 40cm ma lambde 0.075 - czyli wskaznik "u" maja podobny

Rozwiązanie: Bruk Bet 40cm + Multipor 10cm.

Rozwiązanie: Bruk Bet 40cm + 10cm wełny

Rozwiazanie: Bruk bet 40cm i czekac az multipor stanieje, czyli jak konkurencja zrobi cos podobnego

hm faktycznie jest to ciepły materiał ale z bardzo delikatnej odmiany. ciekawe jak tam z tolerancją wymiarową??nasuwa mi sie teraz pytanie skoro jest to materiał ciepły i buduje się z nich ściany jednowarstwowe to po co kleić na to docieplenie w jakiejkolwiek postaci?? skoro chcemy mieć jeszcze cieplejszą ściany to postawmy ją z byle jakiego bk i dokleimy 20 albo więcej cm docieplenia? nie jest tak??

hm faktycznie jest to ciepły materiał ale z bardzo delikatnej odmiany. ciekawe jak tam z tolerancją wymiarową??nasuwa mi sie teraz pytanie skoro jest to materiał ciepły i buduje się z nich ściany jednowarstwowe to po co kleić na to docieplenie w jakiejkolwiek postaci?? skoro chcemy mieć jeszcze cieplejszą ściany to postawmy ją z byle jakiego bk i dokleimy 20 albo więcej cm docieplenia? nie jest tak??

Ooo sorry, myślę o swoim projekcie. NA wątku o płycie fundamentowej pokazałem koncepcje płyty betonowej, na której stawiam od razu ściane z ciepłych BK. Chodzi o to, żeby ściana nie przejmowała dużo ciepła z pomieszczeń i nie odprowadzała go fundamentu betonowego.

POza tym ciensza izolacja z wely/multiporu jest latwiejsza i tansza do zamocowania. Różnica cenowa między BK 36 a 40cm nie jest wielka, a różnica w cenie izolacji jest spora, bo dochodzi kwestia montażu grubych płych albo montażu dwóch warstw (np. po 10cm).

Mówiąc szczerze zastanawiałem się nad domem z litego drewna + ocieplenie(http://www.konsbud.com.pl), ale mam myszy na działce, obok pola pszenicy. Moja dziewczyna sie boi :)

Też zmieniłem zdanie. Chciałem jednowarstwowy solbet ale po zastanowieniu i poczytaniu tego forum stwierdziłem że ściana to ściana. Ma być ciepła a u mnie musi być bardzo ciepła bo będę grzał elektryką. Budując z BK gr 24 cm i obkładając to 20 cm styropianem uzyskam ścianę o współczynniku U ok 0.17. Czyli cieplejszą niż jakakolwiek 1 warstwowa. Jej cena kompletna jest o 1/3 niższa niż jednowarstwowa z solbetu 36 cm nie mówiąc o ytongu czy grubszej. Generalnie najlepszy chyba stosunek jakości do ceny miałaby ściana z betonu gr 15 cm + 20 - 25 cm styro. Niestety taką ścianę mozna tylko wylać sobie samemu. Nikt takich nie robi za cenę która byłaby do zaakceptowania. Nie opłaca się.