ged 22.01.2010 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Mam sporo drewna, mogę go spalać i wytwarzać ciepło. Brakuje mi prądu. Jak tanio i sprawnie zamienić ciepło na prąd ? Pomysł: Mam:- silnik od maluszka- prądnicę 6kW trójfazową- książką jak wytworzyć z drewna i słomy gaz do zasilania traktora Jaką to może mieć sprawność i czy się opłaca ...Gdzieś słyszałem że nie wolno wytwarzać prądu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 22.01.2010 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Gdzieś słyszałem że nie wolno wytwarzać prądu ... eee tam, to byś autem nie mógł jeździć, ani rowerem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek.B 22.01.2010 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Ged, poszukaj tu:http://www.drewnozamiastbenzyny.pl/forum/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 22.01.2010 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Mam sporo drewna, mogę go spalać i wytwarzać ciepło. Brakuje mi prądu. Jak tanio i sprawnie zamienić ciepło na prąd ? Pomysł: Mam: - silnik od maluszka - prądnicę 6kW trójfazową - książką jak wytworzyć z drewna i słomy gaz do zasilania traktora Jaką to może mieć sprawność i czy się opłaca ... Gdzieś słyszałem że nie wolno wytwarzać prądu ... Sprzedaj drewno jako kominkowe i kup benzynę do agregatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekimek 22.01.2010 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Witam "Gdzieś słyszałem że nie wolno wytwarzać prądu ..." Słyszałem, że gdybyś chciał wytwarzać prąd i korzystać z niego w całym domu to musiałbyś najpierw sprzedać go do elektrowni.Ale jeżeli nie wpinałbyś się do linii energetycznej tylko podpiąłbyś sobie bezpośrednio do prądnicy np. bojler to jest to legalne, to jak korzystanie z generatora. Ale ustawy nie przytoczę więc może niech ktoś się fachowo wypowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 22.01.2010 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 wolno nie wolno wiem ze sprzedawac nie wolno a do podgzania wstepnego wody wolno nie moze taka instalacja miec kontaktu z instalacja w ktorej plynie prad z elektrowni musi byc na osobnych kablach i bedzie oki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiaterwiater 23.01.2010 01:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Mam: - silnik od maluszka - prądnicę 6kW trójfazową To musi być bardzo stary silnik. Nowsze miały alternator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 23.01.2010 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Fakt z tym szambem to fajny pomysł i wcale nie taki trudny do wykonania. Jedyny mankament: czy moja rodzina wytworzy odpowiednią ilość "biomasy". A więc na pierwszy ogień musi iść test ile tego gazu teraz się wytwarza. Trzeba by idealnie wszystko uszczelnić, wystawić rurkę i spróbować zapalić "świeczkę". Kolejnym utrudnieniem to zawór jednokierunkowy na doprowadzeniu ścieków - też do przejścia - konieczna pompka coby przepchała przez ten zawór. Teraz tam są bakterie (specjalnie wprowadzone )- pewnie ktoś gdzieś wymyślił jakieś specjalne które więcej "gazu" wytwarzają. Biomasa... czy trawa skoszona z trawnika to również biomasa z której gaz da się zrobić? chyba tak ... śmierdzi gdy gnije prawie jak "g". Coś pamiętam że gdzieś był taki inżynier... Forrest Gump się chyba nazywał - był specem od biogazu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.Bud 23.01.2010 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 to i go.wnem da rade ogrzac bude ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.01.2010 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Mam sporo drewna, mogę go spalać i wytwarzać ciepło. Brakuje mi prądu ... ja bym poszedł w innym kierunku - może szklarnia ? /jakaś sałata, rzodkiewka, pomidory i chryzantemy ?/ jak sie uda dostaniesz z uni dopłate na rozkrecenie interesu potem to przekazać /w rodzinie/ a samemu przejśc na rente strukturalna /znów unia zapłaci/ a za rente rozbudowywac kotłownie, produkowac ciepło i zaopatrywac rozrastające sie wokół szklarnie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 23.01.2010 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Opcji jest kilka. Wspomniany przez Ciebie wariant z silnikiem i zgazowaniem drewna jest niezły, ale ma sporo wad. Podstawową wadą będzie spory problem z dopasowaniem zapotrzebowania na prąd i ciepło do produkcji prądu w domowej elektrociepłowni. Przydomowa biogazownia to też niezłe wyjście, moim zdaniem. Napisałem o tym tutaj: http://www.drewnozamiastbenzyny.pl/przydomowa-biogazownia/ ale jeden z czytelników, ekspert od biogazu, trochę przytępił mój entuzjazm. Ja chyba pójdę w kierunku tego właśnie agregatu na gaz drzewny, ale do pracy przerywanej, byłby uruchamiany na kilka godzin w ciągu dnia, na czas pracy najbardziej energożernych urządzeń i do podładowania akumulatorów, które zaspokoją zapotrzebowanie na prąd w czasie pozostałej części dnia. No a ciepło do bufora, do szklarni, na odśnieżenie podjazdu, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts