Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanio zamienić ciepło na prąd.

ged

Recommended Posts

Mam sporo drewna, mogę go spalać i wytwarzać ciepło. Brakuje mi prądu. Jak tanio i sprawnie zamienić ciepło na prąd ?

Pomysł:

Mam:

- silnik od maluszka

- prądnicę 6kW trójfazową

- książką jak wytworzyć z drewna i słomy gaz do zasilania traktora

Jaką to może mieć sprawność i czy się opłaca ...

Gdzieś słyszałem że nie wolno wytwarzać prądu ...

Mam sporo drewna, mogę go spalać i wytwarzać ciepło. Brakuje mi prądu. Jak tanio i sprawnie zamienić ciepło na prąd ?

Pomysł:

Mam:

- silnik od maluszka

- prądnicę 6kW trójfazową

- książką jak wytworzyć z drewna i słomy gaz do zasilania traktora

Jaką to może mieć sprawność i czy się opłaca ...

Gdzieś słyszałem że nie wolno wytwarzać prądu ...

Sprzedaj drewno jako kominkowe i kup benzynę do agregatu

Witam

"Gdzieś słyszałem że nie wolno wytwarzać prądu ..."

Słyszałem, że gdybyś chciał wytwarzać prąd i korzystać z niego w całym domu to musiałbyś najpierw sprzedać go do elektrowni.

Ale jeżeli nie wpinałbyś się do linii energetycznej tylko podpiąłbyś sobie bezpośrednio do prądnicy np. bojler to jest to legalne, to jak korzystanie z generatora.

Ale ustawy nie przytoczę więc może niech ktoś się fachowo wypowie.

Fakt z tym szambem to fajny pomysł i wcale nie taki trudny do wykonania. Jedyny mankament: czy moja rodzina wytworzy odpowiednią ilość "biomasy".

A więc na pierwszy ogień musi iść test ile tego gazu teraz się wytwarza. Trzeba by idealnie wszystko uszczelnić, wystawić rurkę i spróbować zapalić "świeczkę". Kolejnym utrudnieniem to zawór jednokierunkowy na doprowadzeniu ścieków - też do przejścia - konieczna pompka coby przepchała przez ten zawór. Teraz tam są bakterie (specjalnie wprowadzone )- pewnie ktoś gdzieś wymyślił jakieś specjalne które więcej "gazu" wytwarzają. Biomasa... czy trawa skoszona z trawnika to również biomasa z której gaz da się zrobić? chyba tak ... śmierdzi gdy gnije prawie jak "g". Coś pamiętam że gdzieś był taki inżynier... Forrest Gump się chyba nazywał - był specem od biogazu...

Mam sporo drewna, mogę go spalać i wytwarzać ciepło. Brakuje mi prądu ...

ja bym poszedł w innym kierunku - może szklarnia ?

/jakaś sałata, rzodkiewka, pomidory i chryzantemy ?/

jak sie uda dostaniesz z uni dopłate na rozkrecenie interesu

potem to przekazać /w rodzinie/ a samemu przejśc na rente strukturalna /znów unia zapłaci/

a za rente rozbudowywac kotłownie, produkowac ciepło i zaopatrywac rozrastające sie wokół szklarnie ...

Opcji jest kilka.

Wspomniany przez Ciebie wariant z silnikiem i zgazowaniem drewna jest niezły, ale ma sporo wad. Podstawową wadą będzie spory problem z dopasowaniem zapotrzebowania na prąd i ciepło do produkcji prądu w domowej elektrociepłowni.

Przydomowa biogazownia to też niezłe wyjście, moim zdaniem. Napisałem o tym tutaj:

http://www.drewnozamiastbenzyny.pl/przydomowa-biogazownia/

ale jeden z czytelników, ekspert od biogazu, trochę przytępił mój entuzjazm. :(

Ja chyba pójdę w kierunku tego właśnie agregatu na gaz drzewny, ale do pracy przerywanej, byłby uruchamiany na kilka godzin w ciągu dnia, na czas pracy najbardziej energożernych urządzeń i do podładowania akumulatorów, które zaspokoją zapotrzebowanie na prąd w czasie pozostałej części dnia. No a ciepło do bufora, do szklarni, na odśnieżenie podjazdu, itd. ;)