Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parkiet jak gdzie kiedy?

Madomi

Recommended Posts

Witam. Mam pytanie dotyczące parkietu. Kupiłem mieszkanie w którym jest stary (30 lat) parkiet. Żona suszy mi głowę o nowym parkiecie a ja nie mam zielonego pojęcia jaki parkiet kupić. Ten stary jest robiony w tzw. sosenkę i widać już szczeliny miedzy klepkami na jakieś 2-3 mm. Czy możecie mi doradzić jaki parkiet jest najlepszy (chodzi o wytrzymałość) i czy okres zimowy nie wpływa na zachowanie się parkietu po jakimś czasie. jestem z Poznania i jeżeli ktoś może mi polecić jakiś dobry sklep będę niezmiernie wdzięczny. Domyślam się że stary parkiet trzeba będzie zerwać i pewnie wypoziomować powierzchnię pod nowy ale czy jeszcze coś trzeba dokupić. Z góry dziękuję za odpowiedź

Podpowiedzi forumowiczów ze względu na ich zaoczność, mają charakter ogólnikowy wręcz lakoniczny. Jeśli taki sposób pomoże Ci w określeniu sposobu wykonania podłogi, to proponuję:

- odstąpić od samodzielnego wykonywania tych prac - wbrew pozorom nie jest to takie proste

- znależć firmę parkieciarską,sprawdzić referencje a nastepnie zlecić usługę w całości. Tak będzie najtaniej i najlepiej.

- udać się do okolicznego producenta parkietu /Dąbex/. Tam uzyskasz konkretne informacje techniczne z poleceniem solidnej firmy wykonawczej z efektami jak powyżej.

Czas zimowy dla montażu parkietu w przypadku profesjonalnej firmy nie robi różnicy. W kwestii posadzki to napewno będzie wymagała naprawy, jakiej? Trudno powiedzieć.

Właściwości techniczne drewna określą Ci fachowcy, natomiast rodzaj drewna w zakresie wyglądu, należy dobierać w kontekście planowanego wystroju pomieszczeń.

Weż pod uwagę inne podpowiedzi. Pozdrawiam.

Hej

a dlaczego nie spróbujesz odnowić tego parkietu?

mój parkiet ma ponad 30 lat jak się wprowadziłam do domu 12 lat temu to był koszmarnie zaniedbany

wycyklinowałam, wylakierowałam

jest jak nowy

pamiętaj że już takich parkietów jak kiedyś nie robią (to słowa Pana który kładzie parkiety i cyklinuje)

moja rada tylko jedna: żadnych ekologicznych lakierów po cyklinowaniu

te najbardziej śmierdzące są najlepsze :lol: błyszczą się jak...

pozdrawiam

Właśnie zamówiłam deski dębowe do swojego domku na ulicy Głogowskiej 152 - tam jest taki stary blok a na dole wzdłuż są same punkty sklepowo-usługowe, no i jest firma, bodajże Parkiety Bortnowski, która kładła parkiet w nowej częśći Starego Browaru - więć możesz sobie sprawdzić jakość. Facet, który tam sprzedaje ma gadane i na pewno cos Ci doradzi...

jesli z drewnem nic się nie dzieje oprócz szczelinowania, to ja bym na twoim miejscu tylko go odnowiła.Zedrzec stary lakier, powymieniac jak cos trzeba, poszpachlowac szpary i bedzie elegancko, czy pod lakierem, czy pod olejem.Taki parkiet to prawdziwy skarb, a jodełka jest piękna, stabilna i ponadczasowa :D