Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

telefon w domku jednorodzinnym

obcyrm

Recommended Posts

Mam jeden numer telefonu i dwie rodziny. Chciałbym, aby można było odbierać połączenia z czterech miejsc i przełączać w razie potrzeby między nimi, a także aby była możliwość wyboru głośnomówiącego. Jak to tanio wykonać - może już ktoś miał taki problem. Byłbym wdzięczny za rady.

Najprostsze rozwiązanie to zamienić usługę analogową na ISDN otrzymasz na jednej linii 2 niezależne numery telefonów i sprawa z głowy. Ja mam w tej chwili 3 numery w ramch ISDN Komfort. Chyba że centrala TPS-y jest analogowa i zamiana jest niemożliwa wtedy pozostaje mała centralka telefoniczna.

Najlepszym wyjściem moim zdaniem jest przejście na ISDN telekomunikacji polskiej. Sa dwie linie i można sobie wziąść drugi numer.Odpada problem przełączania . Cena przejścia z telefonu normalnego na ISDN jest niewielka , może nawet w promocji kosztować 1 zl. Jednak jeżeli myślisz w przyszłości mnieć stały internet typu NEOSTRADA SDI będzie problem bo łącza te chodzą po lini analogowej a ISDN jest linią cyfrową.jeżeli masz komputer i łączysz się przez modem nie korzystasz często to ISDN oferuje szybszy przesył . pozdrawiam

Obecnie mam ISDN z DIALOGu. Chyba bez problemu mogę przejść na dwa numery tylko, że bardziej mnie interesuje przełączanie między telefonami (jedna linia mnie wystarcza) ale ja chcem sobie zrobić aż cztery punkty telefoniczne w domu (trzy w domu i jeden w ogródku) i tu jest problem by między sobą można było przełączać i czasami to spełniało rolę telefonu głośnomówiącego)

Mam jeden numer telefonu i dwie rodziny. Chciałbym, aby można było odbierać połączenia z czterech miejsc i przełączać w razie potrzeby między nimi, a także aby była możliwość wyboru głośnomówiącego. Jak to tanio wykonać - może już ktoś miał taki problem. Byłbym wdzięczny za rady.

Najprościej jest to zrobić kupując aparaty bezprzewodowe Siemens Gigaset z serii 4000. - jedna baza i do współpracychyba do 8 słuchawek.

Wszystkie jednak będą wychodzić jednym numerem.

Jeśli nie potrzeba ci bezprzewodówek można to zrobić na aparatach Panasonic KXT 3250. Robi się z tego sieć w sumie do 5 aparatów. W sieć tą można podłączyć do 2 lini analogowych i jest pomiędzy interkom i mają oczywiście możliwość przekazywania rozmowy z aparatu na aparat.

Przejście na ISDN nie polecam tylko dla takich potrzeb jak piszesz

M

Nie centralka i nie ISDN- to niepotrzebne koszta. Wystarczy pare sluchawek DECT, niewazne, czy beda od Siemensa (przy okazji, nie musi byc Gigaset 4000, ja uzywam Gigaset C 250 i jest jak trzeba), czy Panasonica- te, ktore obsluguja protokol GAP, moga nawet pracowac ze sluchawkami dowolnej firmy.

No, chyba ze chcesz do telefonu podlaczyc domofon, wtedy podobno centralka jest niezbedna.

Witam

Dość skomplikowane pomysły.

Ja do niedawna miałem w domu można powiedzieć jedną rodzinę i miałem kilka telefonów, ale pod jedną wszystko właśnie linie.

Teraz z uwagi na to, ze sam założyłem rodzinkę ;) to układ jest poprostu bardzo podobny jak do problemu.

Polecam tylko jedno. Centralka rozwiąże dosłownie wszystkie problemy.

Nie ISDN i nie zadne dodatkowe stacje. To wszystko spore koszty jesli nie jednorazowe, to napewno miesięczne jesli ktoś ma ISDN.

Ja w 100% polecił bym kupienie centralki. Kłopot ze wszystkim jest z głowy i przede wszystkim jest to napewno taniej.

W razie czego mogę doradzić z wyborem. Ja mam centralkę od paru lat, może od 4, wiec mam chyba doświadczenie ;)

Pozdrawiam

Janiszt, dlaczego twoim zdaniem centralka jest lepsza od ISDN-u?

Ja mam ISDN, trzy numery i dwie linie a więc mogę prowadzić dwie rozmowy jednocześnie lub rozmowę i internet, a kosztuje to 10 zł netto więcej niz analogowy podstawowy abonament. Tyle że TPSA co do zasady jest do droższa niż wszysko inne. A z ciekawości co daje centralka w porównaniu z rozdzieleniem kabli telefonicznych w domu, przecież i tak tylko jedna osoba może korzystać t telefonu jednocześnie?

Wybór jak dla mnie to

- nieskończona możliwość konfiguracji dzwonienia telefonów oraz przełączania dowoli w zależności od konfiguracji

- cena centralki do w/w problemu to koszt ok 200-300zł

Dodatkowo z samych funkcji centrali :

- możliwość taryfikacji i przeglądania rozmów

- możliwość blokowania wyjścia na numery zastrzeżone np 0-700...

oraz wiele innych funkcji których nie sposób podawać.

Ale każdy wybiera to, co uważa za stosowne.

Jeden wybiera inne rozwiązanie, ja proponowałbym układ z centralką z uwagi, ze sam mam taki układ od paru dobrych lat i napewno nie zmienie.

Pozdrawiam ;)

Wszystko zależy od warunków technicznych i portfela inwestora. Każde rozwiązanie jest dobre po warunkiem, ze będzie się z niego korzystać. Dlatego jeśli masz kasę to polecam centralę telefoniczną lub rozwiązanie z telefonami bezprzewodowymi. Rozwiązania te różnią się drobiazgami poza jednym – okablowaniem. Do centrali telefonicznej musi być położony kabel między centralą a aparatem, a w przypadku telefonów bezprzewodowych np. Siemensa „baza” może być ustawiona obok linii telefonicznej a w każdym pokoju słuchawka z ładowarką. Koszt dla 4 aparatów będzie zbliżony. Ale tutaj uwaga. Żeby była pełna funkcjonalność urządzeń muszą to być urządzenia ISDN (centrala lub „baza”). W przeciwnym wypadku nie wykorzystasz możliwości cyfrowej linii telefonicznej. Poza tym poprzednicy uzupełnili moją wypowiedź.

Drugie rozwiązanie tanie ale nie spełni twoich oczekiwań to zamówić drugi numer MSN i do portów analogowych urządzenia końcowego NT wpiąć aparaty ale można tylko 2.

I trzecie – najbardziej nowoczesne. Do linii ISDN można przypiąć do 15 urządzeń. Ale tylko cyfrowych. Każdemu z tych urządzeń nadaje się unikalny numer, u operatora zamawia się tyle MSNów ile trzeba (4 MSNy) następnie konfiguruje się urządzenia(telefony) na które numery mają reagować. Poza wszystkimi bajerami jakie oferuje ISDN można korzystać dodatkowo z możliwości centrali telefonicznej (np. rozmowy wewnątrz) Co do rejestracji rozmów i blokady numerów to zależy jakie zastosuje się urządzenia.

(MSN – to dodatkowy numer telefonu)

No ale ponawiam pytanie: po co centralka? Gigasety realizuja polaczenia miedzy soba, mozna przelaczac rozmowe z jednego aparatu na inny. Jaka wartosc dodana ma centralka?

Centralka może obsługiwać kilka linii i dodatkowo instalację domofonową.

Można również nagrać zapowiedź słowną i realizować połączenia przychodzące w systemie automatycznym. Szczególnie polecane, jeśli w domu są dorastające dzieci, do których często dzwonią znajomi. Wybierają sobie wtedy bezpośrednio numer wewnętrzny do telefonu w pokoju dziecka. :D .

Do centralki można dołączyć automatyczną sekretarkę. Wówczas można pozostawić wiadomość nie tylko dzwoniąc "z miasta", ale również dzwoniąc z domofonu :D .

Przy dwóch miejskich liniach telefonicznych można realizować funkcję bramofonu komórkowego, czyli przeniesienie pod naszą nieobecność wywołania z bramofonu na naszą komórkę.

Zaraz ktoś napisze, że to przesada. Nie, to nie przesada. Takie możliwości dają współczesne centralki telefoniczne. Czy je wykorzystamy - decyzja należy do nas.

janiszt, a jaką byś polecił za cenę w sam raz. w nowym domu mogę mieć Tepsę na radio (bee) lub sferię dziuałająca w paśmie 800 GHz, co pewnie wybiorę. czy czymś takim mozna otworzyć też bramę elektryczną tzn ją rozsunąć a nie odblokować zamek?

Można. Trzeba zamiast zaczepu elektromagnetycznego furtki dołączyć przekaźnik wyzwalający napęd bramy. Niektóre centralki mają od razu wyjście przekaźnikowe. Są też centralki obsługujące kilka wyjść sterujących, które można wykorzystać do otwierania osobno bramy i furtki, a także np. do zapalania światła.

Polecam firmę

ELEKTRONIX