compi 29.11.2011 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 O, widzę że nie tylko z mojej akcyzy żyje nowy sejm : ). Na razie boję się zaglądać do zbiornika. Pęknie za moment pierwszy miesiąc od odpalenia kotła. Zamontowałem w końcu ulricha, ale CWU grzeję pompą ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smerf_ff 29.11.2011 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 O, widzę że nie tylko z mojej akcyzy żyje nowy sejm : ). Na razie boję się zaglądać do zbiornika. Pęknie za moment pierwszy miesiąc od odpalenia kotła. Zamontowałem w końcu ulricha, ale CWU grzeję pompą ciepła. Masz rację-sprawę dźwiczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 02.12.2011 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Witajcie,Za miesiąc listopad zużycie oleju wyniosło ok. 220 l razem z CWU (na CWU jak wynika z obserwcji letnich idzie około 40 litrów miesięcznie). Olej kupowałem we wrześniu po 3,80 zł.Domek w Bieszczadach pow. użytkowa ogrzewana 160 mkw, ocieplony dość dobrze. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg28 02.12.2011 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Witajcie, Za miesiąc listopad zużycie oleju wyniosło ok. 220 l razem z CWU (na CWU jak wynika z obserwcji letnich idzie około 40 litrów miesięcznie). Olej kupowałem we wrześniu po 3,80 zł. Domek w Bieszczadach pow. użytkowa ogrzewana 160 mkw, ocieplony dość dobrze. Pozdro O w mordę, jednak lpg jak sie nie ma swojego zbiornika to kosztuje kosmicznie. Ja mam troszke większą powierzchnie jak ty, ale mi gazu ziemnego spaliło ok 220 m3 po 1,75pln/m3 + 70 pln abonamenty razem ok 450 pln za listopad. U ciebie ok 850pln za listopad, to spora róznica jednak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 02.12.2011 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 No, to nie lpg tylko olej opałowy - ponoć lpg bez własnego zbiornika wychodzi jeszcze drożej.Gazu niestety u nas nie ma i nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 04.12.2011 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 No, to nie lpg tylko olej opałowy - ponoć lpg bez własnego zbiornika wychodzi jeszcze drożej. Gazu niestety u nas nie ma i nie będzie. Przy własnym zbiorniku propan wychodzi dużo taniej. Nie ma nawet co porównywać. Pomimo, że jest mniejsza wartość opałowa z litra propanu, to po uwzględnieniu tego i tak wychodzi dużo taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 17.01.2012 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Witajcie,Dane za grudzień ok. 240 litrów oleju razem z CWU. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amerikan1 18.01.2012 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Od 10.10.2011 do 18.01.2012 poszło 670l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 02.02.2012 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Witajcie,Dane za styczeń ok. 300 litrów - kilka dni było już z mrozami w nocy w okolicach - 25 stopni. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danekspol 27.02.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Ja tam rezygnuje z oleju i zakładam piec na groszek. Obecna cena opału 4,20 zł to rozbój w biały dzień.Moi znajomi przy takiej samej wielkości domu wydali na ogrzewanie na eko groch, niewiele ponad 1/3 tego co ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sakus 28.02.2012 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Ja tam rezygnuję z oleju i zakładam piec na groszek. Obecna cena opału 4,20 zł to rozbój w biały dzień. Moi znajomi przy takiej samej wielkości domu wydali na ogrzewanie na eko groch, niewiele ponad 1/3 tego co ja. Też dorosłem do tej decyzji. Już kilka lat temu na tym forum pisałem, że jestem temu bardzo bliski. A teraz już jest postanowione, tylko jeszcze nie jestem zdecydowany na konkretny kocioł. Mam swoich faworytów. OE+, RBR (tyle, że ma wylot spalin na 1350 mm a u mnie wejście w komin obecnie na wysokości ok. 1000 mm). No i jeszcze to, ze producenci tych kotłów na południu a ja z północy… a w pomorskim są tylko 2 serwisy OE+. Muszę poszukać dobrej oferty na w/w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 28.02.2012 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 (edytowane) a w pomorskim są tylko 2 serwisy OE+. W pomorskim przyjrzałbym się tanim, powietrznym pc - jest to region gdzie taki system osiąga bardzo dobrą sprawność, można się przekonać wykorzystując tani klimatyzator split - wg mnie warto. Wilgotne powietrze jest cięższe od suchego dlatego takie pc osiągają na pn lepsze sprawności niż na pd, zwłaszcza że klimat (zwykle do -15*) pozwala na długi okres ich eksploatacji. Na ciężkie mrozy zostawiłbym kocioł olejowy, w ten sposób ograniczyłbym zużycie oleju do 5-15% obecnego. W tych rejonach eksploatacja pc pw może być tańsza od kotła na ekogroch. Edytowane 28 Lutego 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danekspol 28.02.2012 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Przyznam się ,że odwiedziłem znajomych, dzwoniłem do architektów (jak to teraz "żont" nazywa konsultacje społeczne ) i wniosek z tego jeden : żadnych wynalazków w dziedzinie ogrzewania ! Zresztą mam już w domu olejowego buderusa, kominek, itp. Moim zdaniem lepiej nie ekseprymentować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 28.02.2012 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Zresztą mam już w domu olejowego buderusa, kominek, itp. Moim zdaniem lepiej nie ekseprymentować . mam w domu gaz, kominek z pw, solary, ostatnio zainstalowałem 2 klimatyzatory - moim zdaniem - warto eksperymentować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danekspol 17.09.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Czy ktoś z piszących tutaj ogrzewa jeszcze dom olejem opałowym?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 17.09.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Zgłaszam się. Czeka mnie tankowanie, a ceny to teraz huśtawka. Latem spadło poniżej czwórki, teraz u mnie 4,18. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sakus 20.09.2012 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 (edytowane) Czy ktoś z piszących tutaj ogrzewa jeszcze dom olejem opałowym?? Ja już po zmianie kotła z olejowego na ekogroszek. Zapewne będę śledził ten wątek. Olej u mnie w okolicy w tej chwili po ok 4.20. Sam jestem ciekawy ile w realu zaoszczędzę po zmianie nośnika energii. Liczę na ponad 50% dotychczasowych kosztów. (średnia za 12 miesięcy to było ok. 2200 l. ) Dom o powierzchni ogrzewanej ok 190 m2 CO + CWU. Przez pierwsze lata ogrzewałem ok 140 m2 i spalałem ok 1600 l/ rok. Edytowane 20 Września 2012 przez sakus dopiski o powierzchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 20.09.2012 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Ja już po zmianie kotła z olejowego na ekogroszek. Zapewne będę śledził ten wątek. Olej u mnie w okolicy w tej chwili po ok 4.20. Sam jestem ciekawy ile w realu zaoszczędzę po zmianie nośnika energii. Liczę na ponad 50% dotychczasowych kosztów. (średnia za 12 miesięcy to było ok. 2200 l. ) Dom o powierzchni ogrzewanej ok 190 m2 CO + CWU. Przez pierwsze lata ogrzewałem ok 140 m2 i spalałem ok 1600 l/ rok. zależy po ile kupisz groszek... ale 3-4T to max co powinieneś spalić na sezon +lato na cwu, zależy równiez od instalacji i kotła jaki zakupiłeś.. Mozesz sobie policzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sakus 20.09.2012 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 zależy po ile kupisz groszek... ale 3-4T to max co powinieneś spalić na sezon +lato na cwu, zależy równiez od instalacji i kotła jaki zakupiłeś.. Mozesz sobie policzyć Piotrek Ja mam to wstępnie policzone (też liczę że 4 tony na rok wystarczy) tylko jestem ciekawy czy to się potwierdzi Niestety u mnie dobry groch po ponad 900 PLN. A kupiony RBR 17 KW dzięki lekturze na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 20.09.2012 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 A kupiony RBR 17 KW dzięki lekturze na forum. aaaa to bliżej 3 T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts