an-bud 12.02.2010 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Masz kratki wywiewne, a nawiew jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 12.02.2010 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Nawiew... po prostu, rozszczelnione okna, no bo jak inaczej? michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariuszw180 12.02.2010 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 witama masz do kominka doprowadzone z zewnątrz powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tqlis 12.02.2010 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Od roku palę w kominku świerkowymi deskami z budowy i wciąż mam cug w kominie fi 200cm jakoś nie zarósł więc dziwny masz przypadek. Ja podczas budowy do komina mialem podlaczona koze i palilem wszysko co mi wpadlo w rece, no prawie wszystko - opon nie odwazylem sie wsadzic Glownie byly to mokre oblepinoe cementem deski, belki ktore podpieraly strop, resztki wieazby, masa palet itp. Wszystko iglaste. Koze kuliem na zlomie za 10pln. Fakt, ze jak jzu sie rozbujala, to az, z komina lecial iskry. Nasowa sie jeden wniosek, ze jak bedziemy palic, tak aby temp spalin byla wysoka, to nie bedziemy mieli prblemow z kominem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 12.02.2010 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 tak, od dołu powietrze idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 12.02.2010 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 No ale czy można coś z tym zrobić (a wentylatora montowac na kominie nie chcę) - jakies wywiewniki czy coś? Michał Przy często występujących wiatrach opadających, dopiero otwarcie okna lub drzwi na całą szerokość, powoduje przywrócenie prawidłowego ciągu w kominie. Samo rozszczelnienie okien niestety nie wystarczy. Nawiewanie do komina zależy od kierunku i siły wiatru, np.: przy wiatrach z zachodu nawiewa a przy wschodnich komin ciągnie. Sposób poprawienia: pierwszy- podwyższyć komin drugi - zrobić otwór od góry przez czapkę komina do kanału wentylacyjnego, - zamurować otwory po kratkach bocznych, - założyć na komin nasadę obrotową napędzaną wiatrem lub inną Przy obydwu sposobach trzeba kanał dymowy przedłużyć jakąś rurą tak żeby jego wylot był co najmniej 50 cm wyżej od wylotu kanału wentylacyjnego. Zapobiegnie to nawiewaniu dymu w kanał wentylacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 12.02.2010 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 tak, od dołu powietrze idzie. To jest to do kominka, a nawiew powietrza do domu. ps. Myślisz że palenisko masz szczelne? jaka firma, model ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 12.02.2010 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 Powietrze: do kominka rurą z zewnątrz pod posadzką. Do domu - rozszczelnione okna. Co do szczelności paleniska:- czy obudowa powinna być szczelna? Tzn. czy powietrze z dołu kominka powinno docierać tylko do paleniska. Analogicznie - mam kominek z płaszczem Makrotermu - chodzący wentylator przy nieszczelnej obudowie (jak jest u mnie) zasysa część powietrza z pokoju. Zresztą takie jest nawet zalecenie Makrotermu, aby przy otwieraniu drzwi kominka wyłączać wentylator. Moze więc uszczelnienie obudowy? Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 12.02.2010 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2010 doprowadz powietrze do domu np przez wycięcie 5 cm górnej uszczelki w kazdym ze skrzydeł okiennych.komin dymowy podwyzsz na wiosnę, i raczej ostroznie ze strazakami a juz szczególnie z obrotowymi wywiewnikami z byle jakiej blachy, bo jak się takie urządzenie zatnie to amena temperaturę spalania trzeba by podnieść, bo komin i tak będzie się co 4 miesiące zapychał.takie są głowne zalety komputerkow w kominku. niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts