Warlord 23.01.2010 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Informacji dotyczących stawu dowiedziałem się z istniejących postów ale jest jeden problem który mnie dręczy mianowicie: Mam źródło z którego pobierał bym wodę lecz sprawa tyczy się odpływu.Miałem zamiar dać odpływ do pobliskiego rowka meriolacyjnego ale jak jeżeli woda w nim jest wyżej niż lustro wody w stawie?? A rurę lub coś takiego zawsze daje się w okolicach dna. Czy woda będzie płynąc przez odpływ? Proszę o poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 23.01.2010 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Pod górkę . Pewno nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Warlord 24.01.2010 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Rozumiem ale ponoć są sposoby by w miechu i w rowku był odpowiedni poziom a po za tym ten problem związany jest z bobrami które osiedliły się w rowku i stad poziom wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Warlord 24.01.2010 14:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Poszukałem i znalazłem mianowicie jeżeli tak ja wspomniałem w rowku jest wyższy poziom niż w stawie należy: w rowku zrobić "tamę" czyli wodospad z aż nim rurę optymalnie powinno to wystarczyć obniży wodę w tym miejscu gdzie chcemy wyprowadzić rurę lub coś takiego i będzie wiadomo ze woda płynie a nie stoi lu nawet wpływa do stawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 27.01.2010 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Coś mętnie tłumaczysz. Nie możesz samowolnie piętrzyć wory w rowie melioracyjnym. Raczej należy go przekonserwować, żeby woda mogła swobodnie spływać . Woda se stawu (nadmiar) przelewa się górą przez zastawki w mnichu piętrzącym. Jeśli to u Ciebie nie jest możliwe, pozostaje Ci tylko pompa. A może nie musisz usuwać nadmiaru wody ? Z Twojego opisu nie mogę niczego wywnioskować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popiz 28.01.2010 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Może umieszczenie zdjęc tego problemu pomoże w rozwiązaniu problemu. U mnie akurat woda w rowie melioracyjnym jest bardzo nisko(a miejscami jej nie ma). Rów ten potem wchodzi do rzeki. Jeszcze nie mam stawu, bo czekam na pozwolenie wodno-prawne ale jestem juz na końcowym etapie. Mój projektant meliorant mówił, że w moim przypadku rów trzeba troche pogłębic tak, żeby woda ze stawu mnichem spustowym mogła swobodnie spłynąc do rowu. Ale u Ciebie jest inny problem. Może troche nie na temat, ale.... A tu fotka mojego stawu na projekcie- na dole stawu jest mnich zaznaczony na czerwono a pod nim odrazu row melioracyjny o którym mowa wyżej. http://picasaweb.google.pl/Zulkowski/STAW#5431873966116873874 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Warlord 31.01.2010 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 dobra postaram się dać kilka zdjęć teraz nie mam czasu ale za kilka dni na pewno dodam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 01.02.2010 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Tu są potrzebne rzędne piętrzenia i poziomu wody w rowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts