Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Duzy problem z stawem

Recommended Posts

Informacji dotyczących stawu dowiedziałem się z istniejących postów ale jest jeden problem który mnie dręczy mianowicie: Mam źródło z którego pobierał bym wodę lecz sprawa tyczy się odpływu.Miałem zamiar dać odpływ do pobliskiego rowka meriolacyjnego ale jak jeżeli woda w nim jest wyżej niż lustro wody w stawie?? A rurę lub coś takiego zawsze daje się w okolicach dna. Czy woda będzie płynąc przez odpływ?

Proszę o poradę

Poszukałem i znalazłem mianowicie jeżeli tak ja wspomniałem w rowku jest wyższy poziom niż w stawie należy:

w rowku zrobić "tamę" czyli wodospad z aż nim rurę optymalnie powinno to wystarczyć obniży wodę w tym miejscu gdzie chcemy wyprowadzić rurę lub coś takiego i będzie wiadomo ze woda płynie a nie stoi lu nawet wpływa do stawu.

Coś mętnie tłumaczysz. Nie możesz samowolnie piętrzyć wory w rowie melioracyjnym. Raczej należy go przekonserwować, żeby woda mogła swobodnie spływać . Woda se stawu (nadmiar) przelewa się górą przez zastawki w mnichu piętrzącym. Jeśli to u Ciebie nie jest możliwe, pozostaje Ci tylko pompa. A może nie musisz usuwać nadmiaru wody ? Z Twojego opisu nie mogę niczego wywnioskować.

Może umieszczenie zdjęc tego problemu pomoże w rozwiązaniu problemu. U mnie akurat woda w rowie melioracyjnym jest bardzo nisko(a miejscami jej nie ma). Rów ten potem wchodzi do rzeki. Jeszcze nie mam stawu, bo czekam na pozwolenie wodno-prawne ale jestem juz na końcowym etapie. Mój projektant meliorant mówił, że w moim przypadku rów trzeba troche pogłębic tak, żeby woda ze stawu mnichem spustowym mogła swobodnie spłynąc do rowu. Ale u Ciebie jest inny problem. Może troche nie na temat, ale.... A tu fotka mojego stawu na projekcie- na dole stawu jest mnich zaznaczony na czerwono a pod nim odrazu row melioracyjny o którym mowa wyżej.

http://picasaweb.google.pl/Zulkowski/STAW#5431873966116873874