Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CZY poprawiać zabezpieczenie fundamentu?

marek.ha

Recommended Posts

wiaterwiater napisał:
  Cytat
Pamiętaj że 75% ciepła ucieka przez dach

I jest to, to ogrzane zimno, które wpadło przez podłogę. :lol:

To ciepło wypada do zimnego a nie odwrotnie- tak głosi fizyka :D

IMHO zależy to od kilku czynników. Od odległości do podłogi i grubości jej ocieplenia, rodzaju gruntu a nawet lokalizacji bo w Suwałkach bardziej przemarza niż na dolnym Śląsku... To tak trochę filozoficznie. W/g mnie dał bym sobie spokój. Zapewne nie poczujesz różnicy a po kieszeni szarpnie. Są to raczej małe straty. Najlepiej zrób audyt i policz jakie są straty, kiedy zwróci się inwestycja. czy jest to uzasadnione ekonomicznie. Lepiej bym zainwestowałem te pieniądze w okna, dach i ściany, bo tam są duże straty albo w wakacje dla rodzinki :D

seba86 napisał:
... W/g mnie dał bym sobie spokój. Zapewne nie poczujesz różnicy a po kieszeni szarpnie. Są to raczej małe straty. Najlepiej zrób audyt i policz jakie są straty, kiedy zwróci się inwestycja. czy jest to uzasadnione ekonomicznie ...

dokładnie !

posadzke masz dodatkowo oddylatowana wewnątrz od fundamentu, nie styka sie ?

mała rada - nie odgarniaj sniegu od domu /zamiast "docieplać" nie ściagaj izolacji :wink:/

bo na "dociepleniu" możesz wyjśc jak kiedyś wyszedł niejaki Zabłocki na mydle ... :D