Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KG zamiast tynku

netbet

Recommended Posts

jest jeszcze aspekt zdrowotny który nie jest zbyt czesto poruszany przy doborze tynku jak i celowości ogrzewania podłogowego. koncerny dbaja o sprzedaz i nie naglasniają wad systemów sychych tynków i podłogówki.

otóż gips jest materiałem wysoce higroskopijnym i każdy astmatyk, alergik będzie się czuł gorzej w pomieszczeniach z płytą KG niż tam gdzie zastosowano tynk tradycyjny.

jeśli masz odchyłki do 5 mm to naprawde nie jest dużo. znajdź w okolicy sprawdzoną ekipę (nie mam na myśli tynków z automatu) która zrobi ci tynk z betoniary. tradycyjny tynk cementowo wapienny

pamietaj ze ten dom bedzie na lata.

co do kosztorysów to też bym polemizowal ale mam za mało danych aby sie wypowiadac.

poza tym weź pod uwagę jakość wykonanej pracy. nie twierdze ze robiąc te prace zrobisz ją źle ale szczerze to nigdy nie widzialem kogos kto robiąc taki metraż pierwszy raz zrobił to tak aby cieszyło oko, no ale może to właśnie Ty będziesz tym pierwszym ktory pokaże...

powodzenia i pozdrawiam

Nie zgodze się z tobą kolego. Gips,tynk gipsowy,płyty KG są uwazane za zdrowsze od tynków cw. Gips pomaga utrzymac pzyjazny klimat w pomieszczeniach i regulować odpowiednią wilgotność. Przy wilgotniejszym powietrzu potrafi wchłonąć wilgoć,po to by oddać go gdy powetrze robi sie zbyt suche.

• Odpowiedzi 99
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie zgodze się z tobą kolego. Gips,tynk gipsowy,płyty KG są uwazane za zdrowsze od tynków cw. Gips pomaga utrzymac pzyjazny klimat w pomieszczeniach i regulować odpowiednią wilgotność. Przy wilgotniejszym powietrzu potrafi wchłonąć wilgoć,po to by oddać go gdy powetrze robi sie zbyt suche.

Ten argument o regulacji wilgotności jest prawdziwy i głupi jednocześnie. Nie wiem u kogo, ale u mnie wilgotność zmienia się z komfortowej na niekomfortową w zasadzie 2 razy w roku. Może w przypadku mycia podłóg poprzez zalanie kubłem wody ma to sens, ale w przypadku zmian pór roku nie ma to najmniejszego znaczenia. W pomieszczeniu gdzie mam G-K mam za sucho od początku zimy, a tam, gdzie mam tynki C-W przy odwilży momentalnie poprawia się wilgotnosć powietrza. Za dużej (powyżej 60%) nie mam nigdy poza łazienką.

jest jeszcze aspekt zdrowotny który nie jest zbyt czesto poruszany przy doborze tynku jak i celowości ogrzewania podłogowego. koncerny dbaja o sprzedaz i nie naglasniają wad systemów sychych tynków i podłogówki.

otóż gips jest materiałem wysoce higroskopijnym i każdy astmatyk, alergik będzie się czuł gorzej w pomieszczeniach z płytą KG niż tam gdzie zastosowano tynk tradycyjny.

jeśli masz odchyłki do 5 mm to naprawde nie jest dużo. znajdź w okolicy sprawdzoną ekipę (nie mam na myśli tynków z automatu) która zrobi ci tynk z betoniary. tradycyjny tynk cementowo wapienny

pamietaj ze ten dom bedzie na lata.

co do kosztorysów to też bym polemizowal ale mam za mało danych aby sie wypowiadac.

poza tym weź pod uwagę jakość wykonanej pracy. nie twierdze ze robiąc te prace zrobisz ją źle ale szczerze to nigdy nie widzialem kogos kto robiąc taki metraż pierwszy raz zrobił to tak aby cieszyło oko, no ale może to właśnie Ty będziesz tym pierwszym ktory pokaże...

powodzenia i pozdrawiam

Zdania na ten temat są podzielone. Właśnie przyjmowanie i oddawanie wilgoci przez niektórych uważane jest za jego wadę. Po to jest inżynier na budowie aby tak zaprojektować wentylację i ogrzewanie aby ściana lub jakikolwiek inny element nie musiał wpływać na poziom wilgotności. Dla alergika przyjmuje sie odp temp do 20 stopni C i wilgotnosc 50-60%. W momencie gdy dom od środka zaczyna oddawać wilgoć dla alergika jest to dosc odczuwalna sprawa nie mowie juz o astmatyku.

Przy tynkach cw powietrze nie robi sie ani za suche ani za wilgotne pod warunkiem dobrej wentylacji i odp rozmieszczeniu urzadzen grzewczych.

Ale wiem że i tak znajdą sie ludzie którzy twierdza odwrotnie. Każdy ma wybór i tego sie trzymajmy. Sam jestem alergikiem i odczuwam z bólem suche powietrze w pomieszczeniach gdzie sa plyty KG szczególnie po dkoniec sezonu grzewczego gdzie sciana jest sucha jak piasek.

Poza tym prosze powiedz mi skad ma sie wziąć wilgoć w plycie KG w miesiacu marcu po 5-6 miesiacach ogrzewania srednio do temp pow 20 stopni? dawno jej tam nie ma więc wilgotnosc otoczenia w budynku spada duzo ponizej 50 % a tego nie chcemy.

Proponuje poczytac badania naukowe a nie foldery reklamowe

[Zdania na ten temat są podzielone. Właśnie przyjmowanie i oddawanie wilgoci przez niektórych uważane jest za jego wadę. Po to jest inżynier na budowie aby tak zaprojektować wentylację i ogrzewanie aby ściana lub jakikolwiek inny element nie musiał wpływać na poziom wilgotności. Dla alergika przyjmuje sie odp temp do 20 stopni C i wilgotnosc 50-60%. W momencie gdy dom od środka zaczyna oddawać wilgoć dla alergika jest to dosc odczuwalna sprawa nie mowie juz o astmatyku.

Przy tynkach cw powietrze nie robi sie ani za suche ani za wilgotne pod warunkiem dobrej wentylacji i odp rozmieszczeniu urzadzen grzewczych.

Ale wiem że i tak znajdą sie ludzie którzy twierdza odwrotnie. Każdy ma wybór i tego sie trzymajmy. Sam jestem alergikiem i odczuwam z bólem suche powietrze w pomieszczeniach gdzie sa plyty KG szczególnie po dkoniec sezonu grzewczego gdzie sciana jest sucha jak piasek.

Poza tym prosze powiedz mi skad ma sie wziąć wilgoć w plycie KG w miesiacu marcu po 5-6 miesiacach ogrzewania srednio do temp pow 20 stopni? dawno jej tam nie ma więc wilgotnosc otoczenia w budynku spada duzo ponizej 50 % a tego nie chcemy.

Proponuje poczytac badania naukowe a nie foldery reklamowe

No nie wiem kolego czy miałes okazję mieszkać w domu z tynkami z gipsu i z tradycyjnymi CW. Ja owszem miałem no i powiem ci że w tradycyjnym juz w grudniu powietrze i sciany są suche jak pieprz jeśli działa ogrzewanie i wentylacja, a nie stosuje sie nawilzaczy. Gips ma tą zalete że potrafi szybciej wchłanać i dłużej akumulowac wilgoć co poprawia stabilnośc wilgotności w pomieszczeniu co oczywiście nie zwalnia z potrzeby nawilzania powietrza w okresach grzewczych. Mury i tynki maja ograniczoną możliwośc magazynowania tej wilgoci. JAk zima jest krótka i jest mało mrozów to problemów z suchym powietrzem nie ma ale jak mamy zime taką jak teraz to bez nawilzacza ani rusz.

...wiecie dlaczego zastanawiam się nad wykończeniem ścian KG?

...dlatego ze w tej chwili mam mieszkanie w bloku wykończone KG po całości... sciany... sufity. Nic nie pęka...no może poza pólkami zrobionymi z kg, ale na nich stoją stosy książek.. wiec obciążenie jest nie adekwatne do wytrzymałości :oops:

łazienka = KG

kuchnia = KG

salon = KG

... cholera wszystko....

nie ma śladu po tynkach tradycyjnych.

wprawdzie na ścianach widać łączenie ( a nie pęknięcia ) płyt, ale kładę to na karb szybkiego i nieudolnego wykańczania ( ja tego paluchem nie tknąłem )

zdrowie: nie narzekamy

wilgotność:.... jak to w bloku...wentylacja raczej licha... powiedzmy umowna

okna: pcv szczelne.. bez szaleństw... profil 70, pakiet 2x szyba

ocieplenie : umowne.. 10 cm styro i tynk

więc dlaczego nie zastosować KG w domku na ścianach który:

mniej pracuje niż wieżowiec

ma 20 cm ocieplenia

ma okna 0,6

ma wentylację

jak mam paść na raka to od papirosków a nie do KG ( przepraszam - uprościłem)

nie widac tam by przycinal na czym sie da.

mnie jedynie zrazilo nieprawidlowe porownanie kosztow.

i przestrzegam autora i mozliwosci popelnienia bledow przy wykonywaniu okladzin st. moze rowniez popelnic wiele bledow przy TM, skutki moga byc bardziej oplakane niz przy ST.

.. no właśnie Flash.. gdzie się pierdyknąłem w obliczeniach???

czego nie uwzględniłem??

proszę jaśniej jeśliś łaskaw... :wink:

czego nie uwzględniłem??

Ja tam u ciebie nie widzę kosztu gipsu szpachlowego i finiszowego, pacek, siatki ściernej i papieru, taśmy narożnikowej i zbrojącej :) Ale to i tak znacznie ceny końcowej nie podniesie.

No i jeszcze profili na sufit (ja bym to zrobił na kapeluszowych), chyba że będziesz przykręcał bezpośrednio do stropu - ale średnio to wygodne, a i nie wiem czy tak się robi.

nie widac tam by przycinal na czym sie da.

mnie jedynie zrazilo nieprawidlowe porownanie kosztow.

i przestrzegam autora i mozliwosci popelnienia bledow przy wykonywaniu okladzin st. moze rowniez popelnic wiele bledow przy TM, skutki moga byc bardziej oplakane niz przy ST.

czego nie uwzględniłem??

a czego budowałeś mury?

a czego budowałeś mury?

.. ma to jakies znaczenie?

dla info: 25 P+W mega max kozłowice...parter

i o parter chodzi...

jak mnie zapytacie o zaprawę, albo o rozłożenie grzejników, albo co planuję robić w salonie 8) ... doniosę na policyję :D

owszem ma i to spore. poczytaj:

"...Co warto wiedzieć.

Jeżeli Twój dom wykonany jest w technologii tradycyjnej murowanej z materiałów zapewniającej wysoką paro przepuszczalność tj. cegła dziurawka, pustak porotherm, ytong i chcesz mieć korzystny mikroklimat wybierz rozwiązanie systemowe polegające na zastosowaniu od zewnątrz budynku watę mineralną do ocieplenia budynku wraz z mineralną wyprawą tynkarską barwioną w masie lub zastosuj farby silikatowe lub sylikonowe. Od wewnątrz zastosuj tynki cementowo-wapienne i gładź wapienną. Opisany wyżej system jest drogi w wykonaniu i nakładach materiałowych ale daje najlepsze wyniki.

Jeżeli natomiast masz zamiar zastosować na ściany zewnętrzne materiał wapienny tj. suporex, silka i ocieplić mury zewnętrzne styropianem oraz położyć tynk akrylowy, to nie warto wchodzić w drogi tynk cementowo-wapienny ze szpachlowaniem i warto wybrać tynk gipsowy..."

http://www.matech.nowo.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=9&Itemid=5

źródeł jest sporo

poczytałem...

..no i jeszcze mi powiedz że ten tel to do ciebie.... 8)

fakt - reklamy to tu jeszcze nie było 8)

sorry jak sie pomyliłem... jakis taki nieufny jestem przez ten śnieg za oknem...

No nie wiem kolego czy miałes okazję mieszkać w domu z tynkami z gipsu i z tradycyjnymi CW. Ja owszem miałem no i powiem ci że w tradycyjnym juz w grudniu powietrze i sciany są suche jak pieprz jeśli działa ogrzewanie i wentylacja, a nie stosuje sie nawilzaczy. Gips ma tą zalete że potrafi szybciej wchłanać i dłużej akumulowac wilgoć co poprawia stabilnośc wilgotności w pomieszczeniu co oczywiście nie zwalnia z potrzeby nawilzania powietrza w okresach grzewczych. Mury i tynki maja ograniczoną możliwośc magazynowania tej wilgoci. JAk zima jest krótka i jest mało mrozów to problemów z suchym powietrzem nie ma ale jak mamy zime taką jak teraz to bez nawilzacza ani rusz.

Jam mieszkam w domu, w którym niektóre pomieszczenia mają tynki CW, a niektóre G-K i powiem w pełni świadomie, że się mylisz. Masz pewnie doświadczenia z 2 różnych domów, a to żadne porównanie. Dużo szybciej sucho robi się w pomieszczeniach z K-G i jego folderowa akumulacja wilgotności nic nie daje bo zbyt długi jest okres suchszego powietrza na zewnątrz. Więcej już zależy od rodzaju ściany i jej wilgotności, a nie tynku. Zauważ, żę znaczna większość problemów z grzybem (czyli pośrednio z wilgotnością) występuje przy tynkach C-W. Z jednym się zgadzam. Przy takiej zimie jak teraz (czyli przy normalnej) w każdym pomieszczeniu będzie za sucho.

Witam

Jesli chodzi o czestsze wystepowanie grzyba to owszem przy tynkach CW dlatego ze wolniej oddaje wilgoć, ale dobra instalacja wentylacyjna rozwiązuje problem no chyba że mamy do czynienia z wodą kapilarną.

Jesli taki problem mamy przy płytach wtedy wchodzi w rachubę wymiana bo nastepuje deformacja płyty.

napiszcie koledzy jak dobrze zrobić KG na ścianach aby nie pękały, i jak to zrobić aby nie było widać łączeń, czy szpachlować całe powierzchnie, przecież jak docinamy płytę nie ma tam już wgłębienia na siatkę, wtedy powstają paskudne garby widoczne przy bocznym świetle.

przecież jak docinamy płytę nie ma tam już wgłębienia na siatkę, wtedy powstają paskudne garby widoczne przy bocznym świetle.

No super po prostu....5 lat mieszkam otoczony karton-gipsem i ostatnią rzeczą jaką mi przyszła do głowy było oglądanie ścian i sufitów pod kątem garbów, pęknięć itp... a przez ten wątek... rozglądam się i garbów szukam na ścianach... :)

Ja olałem temat wgłębień na siatkę (jak i pewnie dużo innych rzeczy), bo i tak potem całość gipsowałem - garbów jakoś nie widzę, zresztą dla mnie najważniejsze było to, że zrobiłem to samodzielnie, w razie problemów pretensje mogę mieć tylko do siebie... ale wybaczyłem już sobie wszystkie niedociągnięcia ;) i dzięki temu mam spokojne sumienie.

Ja będąc na miejscu autora wątku wybrał bym tą technologię w której czuje się najlepiej (albo wydaje mi się, że czuje się w niej najlepiej).