ged 07.02.2010 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 W moim domu nie ma i nie będzie a ni jednego kawałek płyty GK, a przypadkiem położony w kilku pomieszczeniach maszynowy tynk Knaufa będzie skuty ... w tych miejscach w których sam nie odpadnie. Tynk gipsowy EliX najprawdopodobniej zostanie na ścianach... (robili mi tynki z materiałów różnych firm) Zamiast tego gipsowego syfu będzie czysty, ręczny, lub maszynowo nakładany wielowarstwowy tynk z piasku, wapna, cementu i wody.To jak porównać Trabanta i Mercedesa, tyle, że za podobną cenę. Materiały na GK i CW są porównywalne, a tynkowania ręcznego można się nauczyć. Kiedyś sam zrobiłem pomieszczenie z GK na stelażach i na plackach. Starałem się jak tylko mogłem najlepiej, efekt mizerny ... wszyscy widzą i wiedzą że to GK! U nas buduje się domy na lata, solidne, z betonu i ceramiki, nie wykańczajmy ich syfem z jeszcze bardziej syfiastego kanadyjczyka. Płycie gipsowo kartonowej zdecydowane NIE! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterek63 07.02.2010 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 W moim domu nie ma i nie będzie a ni jednego kawałek płyty GK, a przypadkiem położony w kilku pomieszczeniach maszynowy tynk Knaufa będzie skuty ... w tych miejscach w których sam nie odpadnie. Tynk gipsowy EliX najprawdopodobniej zostanie na ścianach... (robili mi tynki z materiałów różnych firm) Zamiast tego gipsowego syfu będzie czysty, ręczny, lub maszynowo nakładany wielowarstwowy tynk z piasku, wapna, cementu i wody. To jak porównać Trabanta i Mercedesa, tyle, że za podobną cenę. Materiały na GK i CW są porównywalne, a tynkowania ręcznego można się nauczyć. Kiedyś sam zrobiłem pomieszczenie z GK na stelażach i na plackach. Starałem się jak tylko mogłem najlepiej, efekt mizerny ... wszyscy widzą i wiedzą że to GK! U nas buduje się domy na lata, solidne, z betonu i ceramiki, nie wykańczajmy ich syfem z jeszcze bardziej syfiastego kanadyjczyka. Płycie gipsowo kartonowej zdecydowane NIE! widac że chłop zna sie wtemacie. tynkowanie jest prostsze niz budowanie konstrukcji czy kleje plyt KG. kazdy bez doswiadczenia popelnia błedy, to norma. tynkowanie to kwestia precyzyjnego wklejenia listew i poszli. po jednej sciani mozna zalapac jak rzucać kielnią zeby zostawało na scianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 07.02.2010 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2010 ...albo fanglą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 08.02.2010 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 cale mieszkanie mam w tynku cw łacznie z lazienka. rodzice w domu rowniez. sam mam alergie jak i moja córka. nie uzywalem nigdy nawilzacza, nawet teraz no ale może sie nie znam:) Nie wiem od ilu lat uzytkujesz ten dom ale ja widze tytaj kilka możliwości: Krótko mieszkasz i w domu jest jeszcze sporo wilgoci, która nie odparowała po budowie, masz mocno ograniczona wentyalcję. Mieszkam teraz w domu który zbudowano 10 lat temu- tynki sa cementowo wapienne, wentylacja grawitacyjna, ograniczona kratkami higrostrowanymi, 2 punkty wejści swiezego powietrza do domu: zetka w kotłowni i spizarni. Mikrouchyłu okien nie stosujemy od kiedy nadeszły mrozy i własciwie od tego momentu 1 nawilzacz chodzi niemal non stop. Drugi włączany jest tylko na noc. Mógłbym napisac ze w poprzednim domu gdzie byłu KG na scianach nie stosowaliśmy nawilzaczy ale tam był zdecydowanie mniejszy metraz i słabsza wentyalcja wiec nei jest to do końca miarodajne. Z pewnościa jednak mogenapisac że tego typu tynk nie wypada negatywnei po d wzgledem regulacji wilgotności w porównaniu do tradycyjnych tynków cementowo wapiennych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JPawka 08.02.2010 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 śledzę ten post i też chciałbym dożucić swoje trzy groszea więc jestem bardziej za tynkiem cw ponieważ jest bardziej stabilny,wytrzymały i bardziej naturalny. nieraz już widziałem odpadające płyty ,poodparzane lub popękane na łączeniach - generalnie karton gips zawsze kojarzy mi się z jakąś plastikowaną powierzchnią, najmniejsza ryska na tej powierzchni to dramat moje zdanie jest takie regipsom stanowcze nie na ścianach murowanych pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterek63 08.02.2010 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 cale mieszkanie mam w tynku cw łacznie z lazienka. rodzice w domu rowniez. sam mam alergie jak i moja córka. nie uzywalem nigdy nawilzacza, nawet teraz no ale może sie nie znam:) Nie wiem od ilu lat uzytkujesz ten dom ale ja widze tytaj kilka możliwości: Krótko mieszkasz i w domu jest jeszcze sporo wilgoci, która nie odparowała po budowie, masz mocno ograniczona wentyalcję. Mieszkam teraz w domu który zbudowano 10 lat temu- tynki sa cementowo wapienne, wentylacja grawitacyjna, ograniczona kratkami higrostrowanymi, 2 punkty wejści swiezego powietrza do domu: zetka w kotłowni i spizarni. Mikrouchyłu okien nie stosujemy od kiedy nadeszły mrozy i własciwie od tego momentu 1 nawilzacz chodzi niemal non stop. Drugi włączany jest tylko na noc. Mógłbym napisac ze w poprzednim domu gdzie byłu KG na scianach nie stosowaliśmy nawilzaczy ale tam był zdecydowanie mniejszy metraz i słabsza wentyalcja wiec nei jest to do końca miarodajne. Z pewnościa jednak mogenapisac że tego typu tynk nie wypada negatywnei po d wzgledem regulacji wilgotności w porównaniu do tradycyjnych tynków cementowo wapiennych. w mieszkaniu od 7 lat, wczesniej 20 w domu. takze nie wiem czy krotko. Wentylacja jest pierwyj sort, zero grzybków i sprawne odprowadzanie zapachow z domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 08.02.2010 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 śledzę ten post i też chciałbym dożucić swoje trzy grosze a więc jestem bardziej za tynkiem cw ponieważ jest bardziej stabilny, wytrzymały i bardziej naturalny. nieraz już widziałem odpadające płyty ,poodparzane lub popękane na łączeniach - generalnie karton gips zawsze kojarzy mi się z jakąś plastikowaną powierzchnią, najmniejsza ryska na tej powierzchni to dramat moje zdanie jest takie regipsom stanowcze nie na ścianach murowanych pozdrawiam JA tez widziałem spieprzone i poodparzane tynki CW. Nie dalej jak wczoraj ogladałem i macałem tynki KG które sam sobie sam robiłem 8 czy 9 lat temu. Nie ma zadnych rys ani peknieć poza jedna w miejscu w którym zapomniałem o siatce zbrojacej. W KG zrobione całe pietro o powierzchni uzytkowej około 55m2. Dla porównania pietro niżej tez KG ale robiny przez jakas ekipe remontową na którym mozna znaleźc niemal kazde spoinowanie, gdzie sie nie stuknie tam jest pogłos bo sie widac ekipie spieszyło i kleju im było szkoda, a moze sciana była słabo zagruntowana. Niby nie peka ale do efektu gładkich i jednolitych scian z gipsu jednak droga daleka. Samemu mozna to jednak dogłaskac duzo starnniej. Nie jestem jakims goracym i bezwarunkowym zwolennikiem KG i żeby nie było w nowej chałupie pewnie bym sie na to nie zdecydował z braku czasu na zrobienie tego własnorecznie czy pilnowanie zeby nie było fuszerek. Poza tym KG zabiera jednak troche wiecej miejsca niz tradycyjny tynk. Jesli miałbym jakis dylemat to czy to ma być tradycyjny tynk CW czy kładziony tradycyjna metodą tynk gipsowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JPawka 08.02.2010 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 święte słowa jedno i drugie można spartolić dlatego lepiej wybrać opcję wktórej czujemy się pewniej jeśli chodzi o samodzielne wykonanie danej pracy czyli w przypadku autora tego postu KG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 08.02.2010 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 KG.... poczytałem...da się zrobić...CW/ TG... poczytałem...da się zrobić... róznicy nie widać...więc po co przepłacać i się natyrać.... ??o doświadczeniach napiszę jak zacznę "klicić" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterek63 08.02.2010 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 zapisz ten watek w Ulubionych i daj znać za 10 lat jesli bedzie jeszcze to forum. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p1oterek 08.02.2010 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Ja chciałem tynk cw ale będą płyty GK - zdecydował warunek ekonomiczny i to wszystko. Najlepsze są argumenty w stylu, że tynk taki czy inny jest najlepszy bo.......taki akurat mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 09.02.2010 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 To jeszcze napisze co mi sie nie podoba w KG. Imho najwieksza wada tego tynku to kwestia póxniejszej aranzacji. Nie wszędzie da sie powiesic cięzka półke czy szafke albo jest to mocno utrudnione. Sporo się napieprzyłem zeby powisic np szafki kuchenne choc przezornie na poziomie tych szafek, KG był klejony niemal na całej powierzchni. Otwory trzeba było czasem wypełniac klejem no i stosowac mocno przewymiarowane kołki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ar2r 09.02.2010 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Z tymi szafkami to nie argument przeciw płytom.Moim zdaniem jak są chęci i ekonomicznie jest uzasadniony K-G. to robić.Pomalujesz i zapomnisz co masz na scianie.Prawie każdy ma takie tynki na poddaszu,tam sie sprawdza to dlaczego piętro niżej ma byc inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 09.02.2010 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 No właśnie - po co przepłacać ... przygotować wszystko pod merca a kupić trabanta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 09.02.2010 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 netbetTynkowanie to prawie koniec budowania. Wcześniej zrób kompletne instalacje, wylewki, okna - tynkowanie zostaw na koniec. Chlapnij jedną ścianę tak, drugą inaczej, sam zobaczysz co się lepiej podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p1oterek 09.02.2010 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Jeśli kładziesz tynki cw to najczęściej potrzebna na to jeszcze jest gładź - a to dodatkowy koszt materiału i robocizny, przy płytach GK uzyskujesz praktycznie równą powierzchnię pod malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 09.02.2010 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Jeśli kładziesz tynki cw to najczęściej potrzebna na to jeszcze jest gładź - a to dodatkowy koszt materiału i robocizny, przy płytach GK uzyskujesz praktycznie równą powierzchnię pod malowanie. To imho bez sensu lepiej zrobic przecierkę piaskiem kwarcowym z worka o odpowiednio drobnej granu;acji- wynik porównywalny po malowaniu albo od razu klasychny tynk ale gipsowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 13.02.2010 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 padło? ...a może jest ktoś kto ma w kartonie dół? "czasy minione" mile widziane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 13.02.2010 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Jeśli kładziesz tynki cw to najczęściej potrzebna na to jeszcze jest gładź - a to dodatkowy koszt materiału i robocizny, przy płytach GK uzyskujesz praktycznie równą powierzchnię pod malowanie. To imho bez sensu lepiej zrobic przecierkę piaskiem kwarcowym z worka o odpowiednio drobnej granu;acji- wynik porównywalny po malowaniu albo od razu klasychny tynk ale gipsowy. Tak kwarcowy jest super! Gładź mi się nie podoba - dom jak jak z plastiku. Musi być widać strukturę materiału. Najbardziej nie razi drewno najlepszej klasy zrobione maszynami w kantkę i pomalowane dobrej jakości kryjącym lakierem. Wygląda to jak MDF tyle, że w środku jest dąb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek EM08 14.02.2010 00:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Dla wszystkich chcących kłaść na ściany płyty GK może okazać się pomocny ten link: http://www.rigips.pl/strony/biblioteka/03_etapy_zabudowy/01_okladziny_scienne/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts