eunice2 28.12.2011 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Więźba Cieśle ciężko pracują więźba powstaje w oczach: Na gotową więźbę idzie: - folia paroprzepuszczalna - kontrłata - deska - papa - * kontrłata (ja nie chciałem dawać przed zimą ale cieśle stwierdzili że lepiej dać bo strasznie wieje) – zamalowałem czymś te łaty ale nie wiem czy na wiosnę nie trzeba będzie ich zmienić, zobaczymy A po zimie - łata - dachówka (chyba L15 czarna ale jest jeszcze czas żeby się zastanowić): I gotowy* dach: Powstają też tymczasowe okna drewniane Pogoda sprzyja dalszej pracy niestety w robocie szaleje jakaś zaraza tak że chwilowo przerwa na wykurowanie, jak dalej będzie taka „zima” to po założeniu pozostałych okien biorę się za ścianki działowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eunice2 19.05.2012 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Drzwi Przed montażem okien szukałem ubezpieczenia w zasadzie znalazłem 3 firmy w których można ubezpieczyć dom w budowie Warta, TUZ, Hestia. Wszystkie wymagają stanu zamkniętego. Ja zdecydowałem się na Wartę. Zamontowałem drzwi tymczasowe metalowe (uwaga trzeba zamontować drugą wkładkę jeżeli chce się ubezpieczyć). Dodatkowo zainstalowałem alarm i wykupiłem monitoring w Solid (akurat w okolicy montowali). Okna Okna wybraliśmy z Drutexu. W porównaniu do innych wyglądały na najlepszy stosunek jakości do ceny. Wybraliśmy 3 szyby ze względu na sporą ilość przeszklenia. Okna z PCV kolor antracyt. Do mocowania dużej (2,7szer 2,3wys) balkonowej suwanki dokupiłem profile poszerzające na całą szerokość okna. Miałem spore obawy co do stosowania mechanizmu uchylno-przesuwnego, widziałem kilka realizacji różnych firm i niektóre działały tak że tylko właściciel umiał je zamknąć. Dlatego zdecydowałem się na dokupienie „wspomagania otwierania” wiadomo że nie używamy ich na co dzień ale teraz działa całkiem przyjemnie. Montaż zajął calutki dzień od rana do nocy. Duże okna trapezowe na poddaszu z 3 szybami były tak ciężkie że trzeba było je rozłożyć na części. Pod trapezy i dużego fix'a zastosowałem kawałki profil. Natomiast pod balkonowe kątowniki z ciesielskie. Całość sprawia wrażenie że trzyma się solidnie, zobaczymy za parę lat. Wolne przestrzenie pod balkonowymi i trapezami wypełniłem styrodurem. Pozostaje jeszcze zabezpieczenie pianki przed słońcem (bo elewacje będę robił później) i zdjęcie folii zabezpieczającej bo podobno ma tendencję do wtapiania się w okna pod wpływem słońca i potem nie da się jej odkleić. A oto efekt: Grzanie W celu prowadzenia prac wczesnowiosennych zakupiłem używany najtańszy kominek (cena porównywalna z nową kozą a więcej na raz można załadować) Studnia Niestety ktoś zostawił wodę w rurach/pompie w trakcie prac grudniowych i rozwaliło tymczasową instalację. Dlatego korzystając z poprawy pogody zabrałem się za reanimację studni tymczasowej. filtr fi 110: szlamówka Ściany działowe Po reanimacji studni zabrałem się za murowanie ścian działowych na parterze: Po wymurowaniu parteru muszę zrobić podłogę na strychu bo deski pozostałe z budowy z których chcę ją wykonać leżą na płycie i zagracają miejsce przyszłych ścianek działowych na piętrze. Drzewka Wraz z nastaniem wiosny postanowiliśmy podjąć drugą próbę założenia sadu. Pierwsze drzewka wsadzone na samym początku w większości uschły. Działka była jeszcze nieogrodzona i padły ofiarą zająców i saren oraz silnego wiatru. Tym razem mam nadzieję że ogrodzenie powstrzyma zwierzynę a przed wiatrem zabezpieczam je przywiązując każde do 3 patyków Dachówka Zamówiłem dachówkę Koramic L-15 antracytowa angoba: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eunice2 19.05.2012 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2012 Dach Drugi raz się złamałem, po przymiarce do dachówki stwierdziłem że to jednak ciężka robota i zajmie mi pewnie całe wakacje, dlatego wpuszczam speców od dachu: A tu zabawa w rolnika: Dach się kończy robić, niestety wraz z nim kończy się kasa – trzeba się rozglądnąć za kredytem. Działówki na dole prawie skończone, na górze jeszcze nie zaczęte, strychu kawałek już powstał. Jak dach się skończy to działowe na górze a potem instalacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eunice2 14.10.2012 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Dach zrobiony Strasznie zaniedbany dziennik ostatnio ale już postaram się nadrobić. Na koniec maja dach był już skończony: Pora zabrać się za murowanie ścian na poddaszu bo teraz pusto jakoś: Czerwiec W czerwcu wymurowałem ścianki działowe na poddaszu: Lipiec W lipcu zabrałem się za instalacje, teraz doceniłem bloczki, dość łatwo się w nich robi dziury i bruzdy na instalacje. Główny pion – wydłubana dziura do zostawionego przepustu przez płytę: dalej górna łazienka: Drugi pion w pralni: i pojawia się elektryka Między kuchnią i przedpokojem wymurowałem jeszcze jedną ściankę w której będzie AGD (lodówka, piekarnik, mikrofala) Rozkładam też rury od centralnego odkurzacza (same rury są tanie, a jednostka centralna chwilowo będzie przemysłowy/budowlany profi – ciąg ma niezły powinien dać radę) i tu zapomniałem dać przepustu przez płytę … przebicie przez 15cm zbrojonego betonu – dramat, ale się udało. Przyjechał też zamówiony styropian pod wylewki, na dół 2x10 cm: na górę 5cm „cicha noc” różowe g!#$!%no – ale o tym później napisze o układaniu. A w mieszkaniu wieczorami/nocami skręcam rozdzielacze do wody. Tu przestrzegam jak by ktoś chciał kupić taki do składania to jednak lepiej dopłacić te 100zł do jakiegoś firmowego poskładanego bo tak to kilka wieczorów stracone... a potem na budowie i tak coś trzeba jeszcze raz uszczelnić... sklecony zestaw pomiarowy do prób ciśnienia: Dolna rozdzielnia już zmontowana, alarm wreszcie wpięty na stałe i Solid nie dzwoni przy każdym wyłączeniu prądu: a tu górna rozdzielnia: Pod koniec sierpnia przyszła pora na izolacje podłogi najpierw masa dyspersyjna (dopuszczona do stosowania wewnątrz) Na to czarna folia budowlana i styropian 2x10cm: A na to folia aluminiowa z podziałką do podłogówki: Między styropianami idą rury z wodą: a na górze niestety dałem płyty „cicha noc” które mają lepiej tłumić stukanie. NIE POLECAM! - strasznie miękkie, źle się tnie, źle się układa, źle się po tym chodzi i jeszcze nie chcą się trzymać spinki do podłogówki... Podłogówka Pierwszy krążek pierwszy pokój Przy podłogówce mądry po szkodzie kupiłem gotowy rozdzielacz: a tu rozdzielacz do wody: miejsce na 1000l bufor do ogrzewania i do cwu i rozdzielacz na górze: Nie wiem jak to inni robią że ułożenie styropianu zajmuje 1 dzień i podłogówki 1 dzień, mi zajęło ze 2 tygodnie w tym kilka dni pomagała rodzina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts