Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ytong Energo

Recommended Posts

Witam,

ja grzeję pierwszy sezon (od 12 grudnia) dom z Y 40 cm, jeszcze bez drzwi wewnętrznych, tynku i ocieplenia okien na zewnątrz. Wszędzie podłogówka ogrzewana pompą ciepła. W dachu 30 cm wełny w podłodze 17 cm styro.

W domu ciepło, 20-21 C, żona więcej nie chce bo mówi że dla niej za ciepło.

Za pierwszy miesiąc grzania wyszło ~ 420 zł, wczoraj jak sprawdzałem od 12 stycznia wychodzi 255 zł, do 12 lutego pewnie w granice 500 zł dojedziemy.

Jest to cały prąd zużywany w domu, czyli pompa ciepła,, reku, lodówka itp.

Ogrzewania w domu ~ 187 m2 po podłogach, garaż nie ogrzewany. Do uszczelnienia drzwi w garażu - zawiodłem się na Wiśniowskim, ciągnie strasznie po całym obwodzie między skrzydłem i ościeżnicą. A z garażu do kotłowni kolejne drzwi stalowe do uszczelnienia bo również wieje mocno, więc trochę ciepła ucieka.

Wilgotność w domu na poziomie 30-43% więc bardzo sucho.

Teraz przechodzimy dobre testy domu i instalacji grzewczej. Pompa ma moc 10 KW. Moim zdaniem lekko za duża. Przy mrozach -22 stopnie pracowała po 16-18 godz. na dobę. Mówi się że przy takich mrozach powinna być na styk, a u nas jeszcze "ma czas" na odpoczynek.

Dom również daje radę w takie mrozy, nie wychładza się zbyt szybko, nie zauważyłem jak na razie nigdzie wykraplania wilgoci na ścianach, czasami pojawia się trochę na oknach połaciowych w dolnych narożnikach.

W trakcie budowy dość mocno pilnowałem ekipy jeżeli chodzi o dokładność układania bloczków i wykonania docieplenia wieńca i nadproży. Nie kupowałem systemowych, poszły kształtki U 40 cm szerokości (również Xella) docieplone styro 4 cm od środka. Na wieniec bloczki 10 cm grubości+4 cm styro w środek.

Czy teraz bym zmienił materiał na ściany.......nie, według mnie jest OK, zobaczymy jakie będą wyniki jak zamontujemy wszystkie drzwi wewnętrzne i uszczelnię te garażowe.

Pozdrawiam - Daniel

Dzieki za wyczerpujący opis.Decyzja jaka musze podjąć odnośnie materiału z którego chcę postawić dom będzie znacznie łatwiejsza.

Wreszcie znalazłem osoby którzy ściany 1w znają od strony praktycznej.

A możesz mi napisać jaki był koszt zakupu materiału w Twoim przypadku [email protected]

Dziekuje

Pozdrawiam

Dzieki za wyczerpujący opis.Decyzja jaka musze podjąć odnośnie materiału z którego chcę postawić dom będzie znacznie łatwiejsza.

Wreszcie znalazłem osoby którzy ściany 1w znają od strony praktycznej.

A możesz mi napisać jaki był koszt zakupu materiału w Twoim przypadku [email protected]

Dziekuje

Pozdrawiam

Cześć,

kupowałem w wakacje 2008 na koniec górki cenowej materiałów.

Z tego co pamiętam to Y 40 cm w granicach 18 zł z transportem i rozładunkiem, 24 cm - chyba coś ok. 10 zł, 11 cm - tu nie pamiętam.....

Teraz pewnie w granicach 15 zł 40 cm kupisz....

Pozdrawiam - Daniel