Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Okno zamontowane w łazience dwu skrzydłowe. W jednym skrzydle samoistne pęknięcie szyby wewnętrznej jak na załączonym rysunku (zewnętrzna cała). Dodam że wczoraj temperatura na zewnątrz minus 20St.C wewnątrz około 25StC. Na obydwu szybach było skroplenie pary. Jedno skrzydło jest OK drugie natomiast taka rysa. Czy ta różnica miała na to wpływ? 100% pewności że nie uszkodzenie mechaniczne, okna użytkowane drugą zimę w nowo wybudowanym budynku. Co mogło być powodem pęknięcia i czy takie uszkodzenie podlega gwarancji?

dziękuję za odpowiedź

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

..samoistne pęknięcia zdarzają się i raczej nie jest to wada fabryczna , chyba że winą peknięcia jest uszkodzenie krawędzi szyby na etapie szklenia i od tej krawędzi idzie pęknięcie a "idzie" najczęściej przy silnych napręzeniach czyli w spore upały albo mrozy...

czy było uszkodzenie krawędzi mozna zobaczyć zazwyczaj po wyciagnieciu starego pakietu i wtedy powinno być określone czy jest to wada fabryczna czy nie. Jeśli nie ma uszkodzenia krawędzi to nie ma dyskusji. Równie dobrze można reklamować samoistnie pęknięte lustro...

hmmmm samo z siebie pękło? obstawiam tą różnicę temperatur, ale z drugiej strony dlaczego zewnętrzna cała i w drugim skrzydle obydwie OK? Faktycznie producent może objąć taką linię tłumaczenia i nie uznać reklamacji?[/img]

oczywiście, każdy z nas będąc klientem czy to salonu samochodowego, czy sklepu z artykułami AGD czy gdziekolwiek indziej chciałby, by gwarancja obejmowała wszystko co jest związane z zakupionym towarem.

Niestety, samoistne pęknięcia szyby, czy to w oknie, czy w samochodzie czy pękające lustra zdarzają sie i nikt tak naprawde nie wie do konca dlaczego :lol:

Stąd wszyscy producenci szkła udzielają gwarancji na szczelność pakietu szybowego (bo to tak naprawdę od nich zależy) a producenci okien odpowiadaja za calosc szyb tylko do chwili ich zamontowania. Tylko i wylacznie dobrą wolą producenta jest ewentualna bezpłatna wymiana szyby przy ewidentnym braku przyczyn jej pęknięcia. W końcu to tylko stopiony piasek ;)

szyba k=1,0 kosztuje klienta przeważnie ok 100 zeta/mkw okna

Powiem ci szczerze, nie zdarzyło mi się by przy braku "muszelek" na krawędzi szyby i pęknięcia zaczynającego się z tej "muszelki" by producenci z którymi współpracowałem (a było ich kilku w ciągu 14 lat ) uznali reklamacje klienta. Inna sprawa jest to, ze nie jest to zjawisko nagminne i bardzo często jest ewidentna wina klienta

moja wina może być taka że ogrzewałem łazienkę do 25St. C przy temperaturze zew. -15St.C. Nie wiem co to muszelki, ale jak ekipa mi regulowała okna np tarasowe sporych rozmiarów to widziałem jak podkładali jakieś podkładki miedzy ościeżnice a szybę wyglądało to co najmniej bardzo amatorsko..

... ale jak ekipa mi regulowała okna np tarasowe sporych rozmiarów to widziałem jak podkładali jakieś podkładki miedzy ościeżnice a szybę wyglądało to co najmniej bardzo amatorsko..
Bynajmniej nie jest to amatorszczyzna. Taka jest konstrukcja okna z PVC ze szyba stanowi dość ważny element konstrukcyjny okna jako calosci ale... ale nie jest z nim sklejona tylko "wypiera" skrzydło własnie na podkładkach, które musza być odpowiednio usytuowane w zaleznosci od tego jaki system otwierania ma okno - nie rozpisując sie w szczegółach.

Muszelka to po prostu odprysk szkła na samej krawędzi - pojecie dość popularne :)

moja wina może być taka że ogrzewałem łazienkę do 25St. C przy temperaturze zew. -15St.C. Nie wiem co to muszelki, ale jak ekipa mi regulowała okna np tarasowe sporych rozmiarów to widziałem jak podkładali jakieś podkładki miedzy ościeżnice a szybę wyglądało to co najmniej bardzo amatorsko..

ja kiedyś łazienkę w mieszkaniu dogrzewałem "farelką", niestety pech chciał, że strumień powietrza zwrócony był w stronę szyby (mimo że farelka była dość daleko ok 2m) no i pękła...

...to mnie właśnie wkurza... żeby tyle płacić za piach ... niechby nawet i stopiony. :evil: :wink:
No cóż... ti tylko albo aż piasek ;).

A teraz wyobraź sobie sytuację.

Jest trend fundowania sobie coraz większych powierzchni przeszklonych w domu, jakże często cena szyby stanowy nawet 70% wartości okna i tu taki myk, minus 20 na zewnątrz, plus 20 wewnątrz, uchylasz okno, cieple powietrze omywa ci zmrożona szybę zewnętrzną bądź odwrotnie, mroźne powietrze wpada ci na rozgrzana szybę wewnętrzną i traaaaach.

I nagle dociera do ciebie ze by mieć znów całą szybę musisz nagle wybecelowac 2 czy nawet 5 tysięcy złotych. Co za ból - czyż nie?

Cholerny piach, nie mogą tych szyb robić z czegoś innego? ;) Mniej podatnego na naprężenia w wyniku temperatur?

Tak na marginesie, im większa powierzchnia szkła tym większe są w nim naprężenia

Chciałam bardzo serdecznie wszystkich użytkowników przestrzec przed oknami z tej firmy!!! W sierpniu 2007 firma Oknoplast wstawiała nam okna do domu. SUper ekstra antywłamaniowe, kosztowały grubo ponad 30tys i co? Cały czas jest z nimi problem. We wrześniu 2007 zaumażyliśmy z mężem pęknięcie wewntrznej szyby, ale od wewnątrz. Po kilku tygodniech przyjechał pan, ale nic nie zrobił, bo trzeba wymienić całą szybę. Czekaliśmy kolejne tygodnie, ale niestety firmie nie było po drodze jechać z krakowa do Piaseczna... W rezyltacie mamy nową szybe. Mija kolejne pare miesięcy odpadają szprosy... i to chyba ze 3 razy to reklamowaliśmy w rezultacie serwisant zostawił nam szprosy na zapas!!! żeby nie jeździć. Dodam, że owe szprosy nie są idealnie docięte do ramy okna. A teraz...... Pod wpływem mrozu uMNIE TEŻ PEKŁA wew. szyba z lewym skrzydle. Co śmieszne stało się to w nocy 25.01.2010. o g.5.00. A ten pokój nie jest używany, jak ktoś tam wejdzie to raz na pół roku a temp to ok 15st. A tamtą zimę okna przeżyły ok.

Oczywiście Oknoplast chce się wykpić. Jeśli ktoś ma dla mnie radę to proszę o pomoc. :roll: [/b]

Chciałam bardzo serdecznie wszystkich użytkowników przestrzec przed oknami z tej firmy!!! W sierpniu 2007 firma Oknoplast wstawiała nam okna do domu. SUper ekstra antywłamaniowe, kosztowały grubo ponad 30tys i co? Cały czas jest z nimi problem. We wrześniu 2007 zaumażyliśmy z mężem pęknięcie wewntrznej szyby, ale od wewnątrz. Po kilku tygodniech przyjechał pan, ale nic nie zrobił, bo trzeba wymienić całą szybę. Czekaliśmy kolejne tygodnie, ale niestety firmie nie było po drodze jechać z krakowa do Piaseczna... W rezyltacie mamy nową szybe. Mija kolejne pare miesięcy odpadają szprosy... i to chyba ze 3 razy to reklamowaliśmy w rezultacie serwisant zostawił nam szprosy na zapas!!! żeby nie jeździć. Dodam, że owe szprosy nie są idealnie docięte do ramy okna. A teraz...... Pod wpływem mrozu uMNIE TEŻ PEKŁA wew. szyba z lewym skrzydle. Co śmieszne stało się to w nocy 25.01.2010. o g.5.00. A ten pokój nie jest używany, jak ktoś tam wejdzie to raz na pół roku a temp to ok 15st. A tamtą zimę okna przeżyły ok.

Oczywiście Oknoplast chce się wykpić. Jeśli ktoś ma dla mnie radę to proszę o pomoc. :roll: [/b]

samoistne pęknięcia szyb się zdarzają i producent niewiele ma tu do powiedzenia... to sa czystofizyczne sprawy które nie sa do wyeliminowania poprostu. Szklanki, lustra, talerze itp. pękają i nikt z producentów nie bierze tego na siebie i trudno żeby brał raczej.

Co do szprosów to już inna sprawa, czy masz szprosy naklejane może ?

nie jestem pewna ale chyba tak :-? bo serwisant tak po prostu je dociął i chyba przykleił. A druga sprawa to rama okna. Tylko nie wiem jak to opisać. Jak jest szeroka rama to u mnie doniej przylega taka wąska ok 1,5 cm i właśnie ta wąska się odkształciła i pomiędzy nimi powstała szpara...

nie jestem pewna ale chyba tak :-? bo serwisant tak po prostu je dociął i chyba przykleił. A druga sprawa to rama okna. Tylko nie wiem jak to opisać. Jak jest szeroka rama to u mnie doniej przylega taka wąska ok 1,5 cm i właśnie ta wąska się odkształciła i pomiędzy nimi powstała szpara...

..co do szprosów to jest to wada reklamacyjna i po to masz gwarancje żeby Ci to naprawili. Swoją droga sporo firm się już z tego typu szprosów wyleczyło...

co do wygięcia ramy to zrób fotki bo z opisu niewiele wynika...

Witam!

Mam zatem pytanko dotyczące "muszelek", żeby je ewentualnie stwierdzić trzeba zdemontować listwy, które maskują obręcz okna przy szybie. Czy jest to na wcisk czy klejone? Jeżeli to drugie to sam nie będę w stanie stwierdzić uszkodzenia i wracamy do punktu wyjścia..

dzięki jareko za rzeczowe wskazówki! Chodziło o listwy przyszybowe sądziłem, że mogę je jakoś zdemontować żeby zobaczyć krawędź szyby i obeszło by się bez wzywania przedstawiciela. Chciałem sobie zaoszczędzić tej "przyjemności"