Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Muszę się dopisać. Właśnie dzisiaj zmieniano u mnie szybę, która pękła z niewiadomych przyczyn 3 tygodnie wcześniej. Też nie chciało mi się wierzyć, że stało się to samoistnie. Dzisiaj miałam jednak powtórkę z rozrywki - w godzinę po montażu pękła i ta druga szyba...Dom jest nieogrzewany, niezamieszkany, nikogo w tym czasie nie było na miejscu. Pierwsze zdarzenie miało miejsce półtora roku po montażu. Co mam o tym myśleć?

..ja myśle , że to raczej już mało prawdopodobne żeby to był przypadek czy pęknięcie spowodowane naprężeniami szkła. W Twoim konkretnym przypadku albo podczas transportu lub samego szklenia doszło do uszkodzenia krawędzi szyby albo sama kwatera jest niepoprawnie wykonana i podczas spadku temperatury kurczacy się profil powoduje zbyt duże naprężenie i szyba pęka. Możliwe, że w miejscu w którym mocuje się szybę wystaje jakiś wkręt metalowy którego nie widać odrazu a przy kurczeniu się profila dotyka on do krawędzi szyby i uszkadza ją .

Jedno takie pęknięcie, ok może być samoistne ale powtórka to już raczej musi byc jakaś przyczyna.

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 months później...