rafałek 24.01.2010 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Wczoraj się zmobilizowałem i zabrałem za odśnieżenie kolektorów - udało mi się tylko odkryć 1/3 jednego panelu. Dziś patrzę i oczom nie wierzę - na dachu na kolektorze mam 40 stopni za oknem -6 w słońcu, -10 w cieniu. Znalazłem długą łatę i odśnieżyłem całość. Ciekawe jaka temperatura będzie jutro bo dziś już słoneczko się chowa.A jak się nagrzewają kolektory u Was? Czy to wystarcza do lekkiego podgrzania wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 24.01.2010 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 stary nie-wiesz, że niedzielna praca w gówno sie obraca bylebyś rano niemiał tego kolektora pękniętego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 24.01.2010 14:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 A czemu ma pęknąć? Od mrozu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maslak 24.01.2010 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 nie od mrozu ale od niedzielnej pracy Ja swoje odsnieżylem wczoraj i całkiem ładnie wczoraj i dzisiaj pracowały wczoraj odśnieżanie i odladzanie 2 kolektorów zajęło mi prawie 2 godziny i tak na jednym jeszcze trochę lodu pozostało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 24.01.2010 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 u mnie wczoraj w południe -10, a dach domku ogrodowego (kryty dachówka bitumiczną) cały mokry i siwy dym się unosi, tak parowało, tak słoneczko grzało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 24.01.2010 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 ...a mnie szlag trafia,ze ktorys raz,z powodu pokrywy snieznej nie dzialaja,nie wleze na dach,bo szkoda mi zdowia i zycia,ale mysli mi lataja,co by tu zrobic,najchetniej,wpuscilbym glikol podgrzany z zasobnika,zeby stopil snieg.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maslak 24.01.2010 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Też mi podobne pomysły chodziły po głowie ale to nic by nie dało bo na kolektorach było 15-20 cm śniegu w 4 warstwach i każda na wierzchu zmrożona więc stopiła by się tylko ta bezpośrednio na kolektorach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 24.01.2010 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 ...ale mysli mi lataja,co by tu zrobic,najchetniej,wpuscilbym glikol podgrzany z zasobnika,zeby stopil snieg.... To raczej nic nie da... Mam na sterowniku włączona opcję "Ochrona kolektora" I jak pojawi się "Mtróz" to puszcza co jakiś czas pompę by ogrzać glikol ale tylko do zera. To nic nie daje. Włączenie na obieg wymuszony też nie daje oczekiwanego rezultatu - te powłoki na kolektorze ograniczają chyba "ucieczkę" ciepła na zewnątrz. Najlepsza metoda to delikatne mechaniczne odśnieżenie. Zobaczymy co jutro pokaże - na pewno podzielę się info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maslak 24.01.2010 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Ja odśnieżałem szczotką tzw. "ulicznicą" delikatnie by nie porysować szyby - mam to szczęście że mam wyłaz dachowy nad jednym z kolektorów więc jakoś udało się połamać powłokę lodu na śniegu i odśnieżyć kolektor na szczęście pierwsza warstwa bezpośrenio na kolektorze to był śnieg łatwy do zmiecienia w dół - tylk ok 1/3 jednego kolektora była oblodzona to tego nie skrobałem bo sie balem o szybe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 24.01.2010 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Odśnieżałem kolektrory płaskie puszczając 60 stopni z bufora naładowanego kominkiem. Po godzinie puściło na powierzchni kolekt0rów ale samo spaść nie chciało, trzeba było miotłą szturchnąć i cały śnieg zjechał. Bez miotły raczej nie stopiłoby warstwy 15cm śniegu. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igrek1 24.01.2010 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 ja probuje od 2 dni cos zakombinowac ale cholera wtlaczanie glikolu nic nie daje a wylaz mam z drugiej strony jak myslicie a moze wezem z woda machnac powinno zmyc chyba snieżek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 25.01.2010 06:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 ja probuje od 2 dni cos zakombinowac ale cholera wtlaczanie glikolu nic nie daje a wylaz mam z drugiej strony jak myslicie a moze wezem z woda machnac powinno zmyc chyba snieżek ? Przy obecnej pogodzie (temperatury) nie ryzykował bym takiej metody. Lepiej poszukaj długiej drabiny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 25.01.2010 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 jak rozumiem, mówicie tu o odśnieżaniu kolektorów płaskich bo chyba rurowych się nie da? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
igrek1 25.01.2010 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 A ja odsniezylem kolo 1/3 wiecej raczej ciezko bylo siegnac i temp rosnie ale jak zalaczy sie pompa to ledwie dojdzie do zbiornika i spada czyli chyba rurki zabieraja w cholere ciepla... Jak jest u Was ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 25.01.2010 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 jak rozumiem, mówicie tu o odśnieżaniu kolektorów płaskich bo chyba rurowych się nie da? No z rurowymi to raczej ciężka sprawa... Co do dzisiejszych temperatur na kolektorze: godz. 12:30 - 22 stopnie godz. 13:06 - 45 stopni Zobaczymy ile nabije, ale pompa się nie załącza bo w zbiorniku mam 75 stopni... czyli zaskoczy jak na kolektorze będzie 85 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 25.01.2010 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 No jestem miło zaskoczony - o godzinie 14 na kolektorze miałem 82 stopnie, o godzinie 15 już tylko 64, potem spadało w oczach... Ogólnie widzę, że nawet w styczniu zwykłe płaskie kolektory świetnie się spisują tylko by efektywnie nagrzać większą ilość wody to dzień chyba trochę za mały ale na wspomaganie np. gazówki to już coś daje... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 25.01.2010 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 jak rozumiem, mówicie tu o odśnieżaniu kolektorów płaskich bo chyba rurowych się nie da? No z rurowymi to raczej ciężka sprawa... Co do dzisiejszych temperatur na kolektorze: godz. 12:30 - 22 stopnie godz. 13:06 - 45 stopni Zobaczymy ile nabije, ale pompa się nie załącza bo w zbiorniku mam 75 stopni... czyli zaskoczy jak na kolektorze będzie 85 Pozdrawiam Masz takie możliwości a chyba ich nie wykorzystujesz do końca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 25.01.2010 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Masz takie możliwości a chyba ich nie wykorzystujesz do końca. Nie tylko ja je mam. Skoro na moich płaskich takie osiągi to co powinno być na próżniowych??? A faktycznie nie wykorzystuję, bo dom ogrzewam drewnem i CWU jest przygotowywana przy okazji ogrzewania. Jednak solary mam od niedawna i ciągle sprawdzam ich mozliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 25.01.2010 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 ....a ja nie mam ,jak ich odsniezyc,serce mi sie mrozi,jak widze,ze pochulalyby,a tu nic!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 25.01.2010 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 ....a ja nie mam ,jak ich odsniezyc,serce mi sie mrozi,jak widze,ze pochulalyby,a tu nic!!!!!!!!!!!! Jeśli możesz to puść ten glikol na wymuszonym obiegu ale na dłużej - 30 minut co najmniej. Potem może uda się długą tyczką odblokować pod kolektorem śnieg na dachu a reszta z kolektora powinna zjechać... no chyba że są oblodzone to będzie nieciekawie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts