Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolektory słoneczne a mrozy - jaka temperatura na dachu?

rafałek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To temperatura mierzona na czujniku na wyjściu z kolektorów. Wynik z pierwszej połowy sierpnia 2009 gdzieś około godziny 13'nastej...

Ustawienia mam takie, że ładuję zasobnik do 85 stopni i potem stop. Udało mi się kilka razy taka sztuczka... pojemność zasobnika 500 litrów. Przyznam, że przy 5'cio osobowej rodzinie to chyba dolna granica pojemności - no chyba, że ktoś się nie lubi moczyć w wannie - fanem prysznica jestem tylko ja...

Jesli chodzi o zasobnij to musiala by to byc T2 ;-)

T1 to temeratura na solarach znaczy nie dokonca bo czujnik jest w gornym rogu solarow i do puki sie nie uruchomi pompa skazania na nim sa o kikla do kilkunastu stopni niższe.

Tak wyszlo u mnie

T2 85 to mi sie jak narazie udalo osiagnac tylko kominkiem ;-)

Ps.

Duza macie roznice miedzy temp T2 a T4 ??

Na temat: wlasnie na solarowym,gornym czujniku mam -23,na zasobniku 41 st. ale to temp. od kotla i kominka,wczoraj nagrzalem 300 l.-caly zasobnik do 55 st.Dzisiaj po kapielach wczorajszych i dzisiejszych mam wlasnie tyle.Solary zasypane zamrozonym sniegiem,zero widocznosci rurek.

Spokojnie dzisiaj dobilo na zew.do -28 st.zatem tyle na solarach tez bylo.Srednio na solarze mam o 1 st. cieplej niz na zew.

PS....mialo byc o mrozach,a jest o lecie...nie bede sie tu wypowiadac,jest inny watek...trzymajcie sie slownych postanowien.....:-)

120 to było na pewno na T1 bo tam jest wykonywany pomiar. T2 osiągałem max 85 bo takie mam nastawy, powyżej wyłącza się pompa. Z obserwacji widzę coś takiego jeśli chodzi o temperaturę - najpierw temperatura na zasobniku spada - podejrzewam, że wynika to z tego, że występuje podczas grzania ruch wody w zasobniku i mieszanie się warstwy ciepły ciepłej z zimną i spadek, gdzieś po godzinie do półtorej zaczyna regularnie przyrastać. Przy temperaturze T1 niższej od nastawy ale stabilnej potrafiłem uzyskać temperaturę zasobnika o max 10 stopni wyższą niż T1, podobnie mam zimą gdy kocioł mam nastawiony na 65 stopni a w zasobniku potrafię mieć 75-78.. Wracając do solarów, im bliżej mam temperatury nastawionej tym w słoneczny dzień bardziej wzrasta temperatura T1. Myślę, że związane jest to z małą różnicą temperatur i wolniejszym oddawaniem ciepła do zasobnika. Może to właśnie powoduje osiągnięcie owych 120 stopni - zasobnik mało odbiera a kolektory ciągle łapią słońce. Ciśnienie w okładzie kolektorów podskakuje max 0,5 bara mimo naczynia przeponowego...

Czy T2 to zasilanie zasobnika a T4 powrót z zasobnika?

Na temat: wlasnie na solarowym,gornym czujniku mam -23,na

Nie wiem ile może być na minusie na kolektorze w nocy bo u mnie pokazuje do 0 a potem wyświetla się napis Mróz. Przy mrozie co jakiś czas załącza się pompka i miesza tak długo glikolem aż będzie znowu 0.

heheh no to nie wiem czy to szczesliwe rozwiazanie bo przeciez z gory zjezdza ci glikol o tem np -20 i rury zimne.... no i miedz tez super oddaje cieplo mimo otuliny....

poto masz zalany uklad glikolem zeby chyba nie chlodzic sobie urzytkowej wody w zime ?? no chyba ze nie masz tam glikolu.

Ja u siebie puszczalem cieplo na dach zeby odmrozic solary, mam bufor z wezownica i taka operacja na 10 min potrafi schlodzic wode o kilka stopni w buforku.... (500l) wiec nie wiem czy w zime program cyrkulacji przy 0 stopni jest ekonomiczny.

Sprostujcie moj sposob myslenia jesli cos pokrecilem...

....puscilem ciepleko-glokol z zasobnika do solarow...20 min,ciut gdzies potopnialo.Na zew. -20,wiec boje sie,bo szlag moze trafi mi gdzies cos.O aspelt ekonomiczny nie martwie sie,myslalem,ze jesli stopie snieg z solarow,to zaczna pracowac,po 2-3 dniach,slonca odpracuja to co poszlo na stopienie.Pozniej juz same zyski...Pare dni slicznych mi przeszlo.Poki co,na rurkach efektu zadnego.Jak zelzeje mroz,to bede dluzej je odtajal.Acha,kominkiem z pw,majac duzo drewna darmowego,laduje sobie 300 l. zasobnika,wiec...nie zal mi :-)

Myslalem o podobnym rozwiazaniu,kabelkach grzejnych,ale trzeba je zdejmowac na sezon sloneczny,gdyz chyba by sie stopily,a na zime zakladac.Problem wiekszy,jak dla mnie,na dach,tam musze wlezc od wylazu,po polaci dachu o nachyleniu 45 st.Dam sobie spokoj....

Najlepiej zrób eksperyment ze starym odkurzaczem i długa rurą.Po kłopocie. :D :D :D :D .

• 3 years później...