Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolektory słoneczne a mrozy - jaka temperatura na dachu?

rafałek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
To są łapacze piorunów- to takie wspomaganie jak pochmurno a jest burza :yes:Już ich nie ma Z nimi łatwiej się odpowietrzało układ [ automatycznie ] teraz gorzej spełniały też jako naczynia wyrównawcze . Nie da się dogrzać domku bo ciepło potrzebne do cwu ledwo grzeje bo słonka mało Gdyby słonka zimą było tak chociaż co 2- 3 w tyg. dni to może bym machnoł jeszcze kilkanaście sztuk Dachu mi nie braknie ale niestety słonko 1 dzien na tydzień więc lipa:cool:

IMG_0311.JPG

Edytowane przez Adik50

A jak często warto wymieniać płyn w kolektora ? Czy to daje jakąś różnice w nagrzewaniu :) ?

W nagrzewaniu praktycznie nic nie daje. Płyn się wymienia tylko po to aby nie podniosła się jego temperatura krzepnięcia (np. po przegrzewaniu glikolu). Są instalacje co mają po 7 lat i nie ma konieczności wymiany płynu. Sam płyn z siebie zbyt mocno się nie degraduje. Najgorsze są przypadki jak są braki w odbiorze ciepła i instalacja się przegrzewa.

• 1 month później...
  • 1 year później...
Wczoraj się zmobilizowałem i zabrałem za odśnieżenie kolektorów - udało mi się tylko odkryć 1/3 jednego panelu. Dziś patrzę i oczom nie wierzę - na dachu na kolektorze mam 40 stopni za oknem -6 w słońcu, -10 w cieniu. Znalazłem długą łatę i odśnieżyłem całość. Ciekawe jaka temperatura będzie jutro bo dziś już słoneczko się chowa.

A jak się nagrzewają kolektory u Was? Czy to wystarcza do lekkiego podgrzania wody?

Jeżeli chodzi o te próżniowe tubowe kolektory to jest to możliwe. Warunkiem jest dobrze trzymająca się w tych rurach próżnia. Niestety często ta próżnia się rozszczelnia. Przy płaskich tego problemu nie ma, ale jednocześnie mają one też gorsze uzyski w zimę.

U mnie w ostatnią zimę miałem przy mrozie czasami nawet 50 stopni na kolektorach. Ale że dzień krótki, słońca mało i duże straty na rurociągu to wodę mi zdążyło podgrzać zaledwie do 30 paru stopni. Ciekawe tylko co będzie z tymi kolektorami po kilku zimach, czy nadal będą tak grzać? Ja osobiście posiadam apricus od soleko. Na razie jest dobrze, nawet bardzo dobrze... ale zobaczmy co będzie za lat kilka :)

Warunkiem jest dobrze trzymająca się w tych rurach próżnia. Niestety często ta próżnia się rozszczelnia. Przy płaskich tego problemu nie ma, ale jednocześnie mają one też gorsze uzyski w zimę.

No patrz, u Ciebie często roszczenia się próżnia? To widocznie masz do bani kolektory. Ja przerzuciłem już parę wagonów tych rur i próżnię straciły tylko jak gdzieś grzmotnąłem taką rurą.

Jeżeli chodzi o te próżniowe tubowe kolektory to jest to możliwe. Warunkiem jest dobrze trzymająca się w tych rurach próżnia. Niestety często ta próżnia się rozszczelnia. Przy płaskich tego problemu nie ma, ale jednocześnie mają one też gorsze uzyski w zimę.

U mnie w ostatnią zimę miałem przy mrozie czasami nawet 50 stopni na kolektorach. Ale że dzień krótki, słońca mało i duże straty na rurociągu to wodę mi zdążyło podgrzać zaledwie do 30 paru stopni. Ciekawe tylko co będzie z tymi kolektorami po kilku zimach, czy nadal będą tak grzać? Ja osobiście posiadam apricus od soleko. Na razie jest dobrze, nawet bardzo dobrze... ale zobaczmy co będzie za lat kilka :)

Jak znajdę zdjęcie to ci zamieszczę jak mi płaskie w środku lutego grzały do 55*C (3 płaskie i 300l zbiornik)