Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

peknecia K-G

Recommended Posts

Witam wszystkich.Zakupilam 5 letni dom,parterowy z poddaszem uzytkowym w stanie surowym zamknietym,w ktorym wykonane bylo ocieplenie poddasza wraz plytami K-G.Na wszystkich laczeniach skosow i sufitu podwieszanego z murem stalym bylo widac pekniecia.Majster ktorego wzielam do wykanczania domu stwierdzil ze przyczyna pekniec jest brak profilu przysciennego.Zaproponowal zdjecie plyt,poprawienie stelaza,przykrecenie nowych i szpachlowanie polaczen,po dwoch miesiacach po zakonczeniu prac,pojawily sie pekniecia w tych samych miejscach. Z tego co dowiedzialam sie na forum,wszystkie polaczenia zmurem stalym powinny to byc polaczenia slizgowe,u mnie wygladaja na zwykle,czyli szpachla plus tasma.Prosze o wszelka rade i pomoc jak najleoiej naprawic te pekniecia,zeby niemiec wiecej problemow.z gory dziekuje

Majster byl polecany przez duza liczbe osob ktore znam i wszyscy byli z niego zadowoleni dlatego i ja zaufalam w jego profesjonalizm,ale nie ma co plakac nad rozlanym mlekiem ,ale jak jestes w stanie mi doradzic,to prosze powiedz mi jakie jest najlepsze rozwiazanie w moim przypadku,dziekuuje

jestem laikiem w sprawie K-G,ale z tego co sie orientuje to profile przyscienne powinny byc,a po odkreceniu starej plyty w trzech miejscach na budynku nigdzie nie bylo tego profilu ,wiec czy sam akryl by wystarczyl,by nie bylo widac pekniec i nie pojawily by sie znowu w pszyszlosci? A odnosnie nowych pekniec w wiekszosci sa one centralnie na laczeniu plyty K-G z murem stalym

jestem laikiem w sprawie K-G,ale z tego co sie orientuje to profile przyscienne powinny byc,a po odkreceniu starej plyty w trzech miejscach na budynku nigdzie nie bylo tego profilu ,wiec czy sam akryl by wystarczyl,by nie bylo widac pekniec i nie pojawily by sie znowu w pszyszlosci? A odnosnie nowych pekniec w wiekszosci sa one centralnie na laczeniu plyty K-G z murem stalym

profile obwodowe na poddaszu to inna bajka, nie lacz ich braku z peknieciami.

te obecne pekniecia sa do zamaskowania. nie jest zle z twym majsterm, wolaj go i niech maskuje w kolo szpachla akrylowa (z kartusza) wszystkie styki plyta mur.

Dzieki,czyli myslisz,ze nie ma potrzeby zrywania tasmy ze wszystkich peknietych polaczen,tylko wystarczy nalazyc mase akrylowa :D a jezeli tak ,to ktora z mas jest najlepsza wedlug Ciebie :roll:

zaraz jakie tasmy? spoiny zazbrojone? o'k nie zyrywaj ich.

mowimy tu o powstalych peknieciach na styku plyta sciana?

Dokladnie tak,tylko zdaje mi sie ,ze pod peknieciami jest tasma,a za tydzien przychodzi do mnie majster w celu naprawienia wszystkich pekniec,dlatego chce wiedziec,czy jezeli dal tam tasme,na styku plyty i sciany stalej to ma ja zrewac i w miejscu laczenia polozyc tylko akryl,czy wystarczy tylko zakrylowac istniejace pekniecia bez zrywania tasmy,dziekujje za odpowiedz i fachowa rade :lol:

Hmmm... najprawdopodobniej akryl powinien załatwic sprawe, ale to zależy o jak wielkich pęknięciach mówimy. Ja dodatkowo stosuje we wszystkich stykach flizelinę, staram sie aby taśma ta dolegała swoją krawędzią do ściany, oczywiscie potem wszystko akryluje. Na szczęscie jeszcze mi nic nie pękło.

Dodatkowo tapetuje ów sufity tapetą z włokna szklanego, oczywiscie w takich przypadkach akryl po tapecie ;) Po takich zabiegach jeszcze mi nic nie pękło.

Pozdrawiam.

Hmmm... najprawdopodobniej akryl powinien załatwic sprawe, ale to zależy o jak wielkich pęknięciach mówimy. Ja dodatkowo stosuje we wszystkich stykach flizelinę, staram sie aby taśma ta dolegała swoją krawędzią do ściany, oczywiscie potem wszystko akryluje. Na szczęscie jeszcze mi nic nie pękło.

Dodatkowo tapetuje ów sufity tapetą z włokna szklanego, oczywiscie w takich przypadkach akryl po tapecie ;) Po takich zabiegach jeszcze mi nic nie pękło.

Pozdrawiam.

tasma juz jest :) tapeta hmm przerost formy, nadaje sie ona na sufity stropow teriva.

U mnie pojawiły się pęknięcia praktycznie 2 tygodnie temu, gdy chycił mróz i wilgotność w domu na poddaszu spadła do 18% !!! - mój piękny parkiet się rozsycha i na suchej zabudowie poddasza pojawiły się rysy na łączeniach płyt wielkości włosa, nawet połączenia akrylowe ściana płyta zaczeły puszczać.

Narazie wieszam mokre "szmaty" na kaloryferach, ale nie daje to efektów a jeszcze nie mieszkamy, w zeszłym roku było oki.