klakier45 24.01.2010 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Witam Moje pytanko brzmi następująco;o co chodzi z tym vatem jeśli firma która buduje dom i zaopatruje w materiały to za wszystko bierze tylko 7% vat A ja jeśli chcemy kupić materiał w sklepie to muczę zapłacić 21%Spotkałem się również z stwierdzeniem że jeśli kupi pan u nas za taką cenę jaka jest w hurtowni po podliczeniu vat to my panu robociznę zrobimy za połowę ceny.... Gdzie jest kruczek?Oco w tym wszystkim chodzi?Na czym zarabiają monterzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelgorczynski 24.01.2010 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Prosty przykład kupujesz Drzwi lub Okna PCV, płacisz 22 % VAT. Potem możesz sobie ten VAT odzyskać w US. Zamawiasz te same okna lub drzwi z montażem. Firma traktuje to jako usługę i ma prawo naliczyć 7 % VAT Z twojego punktu widzenia wychodzisz na to samo, a nawet lepiej. Bo procedura odzyskania VAT w US trwa do 6 miesięcy i jest limit kwotowy. A tak masz od razu płacisz 7 % i po temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 25.01.2010 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Witam Moje pytanko brzmi następująco; o co chodzi z tym vatem jeśli firma która buduje dom i zaopatruje w materiały to za wszystko bierze tylko 7% vat A ja jeśli chcemy kupić materiał w sklepie to muczę zapłacić 21% Spotkałem się również z stwierdzeniem że jeśli kupi pan u nas za taką cenę jaka jest w hurtowni po podliczeniu vat to my panu robociznę zrobimy za połowę ceny.... Gdzie jest kruczek? Oco w tym wszystkim chodzi? Na czym zarabiają monterzy? 1) Odliczenie VAT jak napisał przedmówca. 2) Rabaty, rabaty, rabaty.... 3) Różnego rodzaju souveniry z hurtowni Policz co wychodzi dla Ciebie najtaniej i NIE WNIKAJ, bo Cię głowa zaboli od tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 25.01.2010 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Z twojego punktu widzenia wychodzisz na to samo, a nawet lepiej. Bo procedura odzyskania VAT w US trwa do 6 miesięcy i jest limit kwotowy. .limit kwotowy i do tego chyba z jakieś 70% różnicy tylko odzyskasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 25.01.2010 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Same materiały (jeśli Ty kupujesz) są obciążone stawką 22% VAT, natomiast materialy + usługa (montaż tychże materiałów) to 7%. Prościzna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefirispka 25.01.2010 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Na pocieszenie dodam, że w Sejmie jest projekt, aby skrócić termin zwrotu do 4 miesięcy. Zawsze to szybciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzyciel1 25.01.2010 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Dziękuje za taką szybką reakcje i wyczerpujące odpowiedzi na moje pytanie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts