Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak to jest z vatem?

klakier45

Recommended Posts

Witam Moje pytanko brzmi następująco;

o co chodzi z tym vatem jeśli firma która buduje dom i zaopatruje w materiały to za wszystko bierze tylko 7% vat

A ja jeśli chcemy kupić materiał w sklepie to muczę zapłacić 21%

Spotkałem się również z stwierdzeniem że jeśli kupi pan u nas za taką cenę jaka jest w hurtowni po podliczeniu vat to my panu robociznę zrobimy za połowę ceny....

Gdzie jest kruczek?

Oco w tym wszystkim chodzi?

Na czym zarabiają monterzy?

Prosty przykład kupujesz Drzwi lub Okna PCV, płacisz 22 % VAT. Potem możesz sobie ten VAT odzyskać w US.

Zamawiasz te same okna lub drzwi z montażem. Firma traktuje to jako usługę i ma prawo naliczyć 7 % VAT

Z twojego punktu widzenia wychodzisz na to samo, a nawet lepiej. Bo procedura odzyskania VAT w US trwa do 6 miesięcy i jest limit kwotowy.

A tak masz od razu płacisz 7 % i po temacie.

Witam Moje pytanko brzmi następująco;

o co chodzi z tym vatem jeśli firma która buduje dom i zaopatruje w materiały to za wszystko bierze tylko 7% vat

A ja jeśli chcemy kupić materiał w sklepie to muczę zapłacić 21%

Spotkałem się również z stwierdzeniem że jeśli kupi pan u nas za taką cenę jaka jest w hurtowni po podliczeniu vat to my panu robociznę zrobimy za połowę ceny....

Gdzie jest kruczek?

Oco w tym wszystkim chodzi?

Na czym zarabiają monterzy?

1) Odliczenie VAT jak napisał przedmówca.

2) Rabaty, rabaty, rabaty....

3) Różnego rodzaju souveniry z hurtowni ;)

Policz co wychodzi dla Ciebie najtaniej i NIE WNIKAJ, bo Cię głowa zaboli od tego.